ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΠΕΛΛΗΣ | 5:27 π.μ. | Best Blogger Tips

ΛΕΞΙΚΟ ΦΥΣΙΚΗΣ

|

ΛΕΞΙΚΟ ΦΥΣΙΚΗΣ
ΛΕΞΙΚΟ ΦΥΣΙΚΗΣ
Α

Αδιαβατικές μεταβολές: Είναι οι μεταβολές της θερμοκρασίας του αέρα που οφείλονται στις κατακόρυφες κινήσεις του.Όταν ανέρχεται ψύχεται γιατί διαστέλλεται ( αδιαβατική ψύξη),όταν κατέρχεται θερμαίνεται γιατί συμπιέζεται (αδιαβατική θέρμανση)

Αδιαβατική μεταβολή: Μεταβολή στη διάρκεια της οποίας το σύστημα δεν ανταλλάσσει θερμότητα με το περιβάλλον.
Αδιαβατικό τοίχωμα: Τοίχωμα που δεν επιτρέπει την ανταλλαγή θερμότητας.
Αδιαφανη υλικό: Υλικό που δεν μεταδίδει φως.
Αδράνεια: Η τάση του αντικειμένου  να μήν αλλάξει την κίνησή του.
Αδρανειακή μάζα: Λόγος της δύναμης που ασκείται στο αντικείμενο προς την επιτάχυνσή του.
Αδρανειακό σύστημα: Σύστημα αναφοράς στο οποίο ισχύει η αρχή της αδράνειας του Newton.
Άδωνις: Αστεροειδής με διάμετρο 2 km.Ανακαλύφθηκε από τον E. Delporte το 1936.Είναι μέλος της οικογένειας Apollo και το 1937 προσέγγισε τη Γη σε απόσταση μόλις 2 εκατομμύρια km.Όμως από τότε χάθηκαν τα ίχνη του,ώσπου ξαναεντοπίσθηκε το 1977 μετά από πολύπλοκους υπολογισμούς της τροχιακής του κίνησης.Το περιήλιο του βρίσκεται στα 65,8 εκατομμύρια km και μεταξύ των τροχιών του Άρη και της Γης.
Αειφανείς αστερισμοί: Οι 6 αστερισμοί (Μεγάλη Άρκτος,Μικρή Άρκτος,Κασσιόπη,Κηφέας,Δράκοντας και Καμηλοπάρδαλης) που φαίνονται πάντα από την Ελλάδα όλη τη νύχτα και οποιαδήποτε εποχή του έτους.
Αέριο: Κατάσταση της ύλης που επεκτείνεται για να γεμίσει το δοχείο.
Αεροχείμαρρος : Ο αεροχείμαρρος είναι ένα ελικοειδές δυνατό και στενό ρεύμα ανέμου στην ανώτερη τροπόσφαιρα κοντά στη τροπόπαυση.Συνήθως ο αεροχείμαρρος έχει μήκος χιλιάδες ναυτικά μίλια, πλάτος εκατοντάδες μίλια και πάχος μερικές χιλιάδες πόδια.Το κέντρο του, όπου υπάρχουν και οι δυνατότεροι άνεμοι ονομάζεται ''πυρήνας του αεροχειμάρρου''.Η ταχύτητα του ανέμου είναι τουλάχιστον 60 Κόμβοι,οι μέσες ταχύτητες είναι 120-160 Κόμβοι και έχουν παρατηρηθεί ακραίες περιπτώσεις μέχρι και 350 Κόμβοι.Οι αεροχείμαρροι αναπτύσσονται όπου υπάρχουν μεγάλες διαφορές στις θερμοκρασίες πάνω από μια σχετικά μικρή οριζόντια απόσταση και δια μέσου αρκετών χιλιάδων ποδών στη κατακόρυφο δηλαδή κύρια μεταξύ θερμών και ψυχρών μαζών αέρα.
Αζιμούθιο: Η γωνιακή απόσταση ενός αντικειμένου γύρω ή παράλληλα με τον ορίζοντα από ένα προκαθορισμένο σημείο μηδέν.
Αιθέρας: Υποθετικό αβαρές ελαστικό μέσο,η παρουσία του οποίου θεωρήθηκε απαραίτητη για τη διάδοση του φωτός.
Αίθρια μέρα : Όταν η νέφωση κατά την ώρα των παρατηρήσεων είναι μικρότερη από το 10% της επιφάνειας του ουρανού.
Αίγα: Το λαμπρότερο άστρο του Ηνίοχου (α) και ένα από τα λαμπρότερα άστρα του ουρανού.Έχει φαινόμενο μέγεθος 0,08 και είναι ωραίο κίτρινο άστρο φασματικού τύπου G0.Είναι φασματοσκοπικά διπλό άστρο με περίοδο 104 ημέρες και βρίσκεται στην απόσταση των 13,85 parsec (42 ε.φ.).
Αιγίδια: Τα άστρα ζ και η του Ηνιόχου, γνωστά και ως Ερίφια.
Ακτίνα Schwarzschild: Η μέγιστη ακτίνα που πρέπει να έχει ένα ουράνιο σώμα μάζας Μ για να είναι μαύρη τρύπα.
Ακτίνες Rontgen: Ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία με μήκη κύματος μεταξύ 1nm με 10 pm.Είναι αποτέλεσμα της επιβράδυνσης των ηλεκτρονίων που προσπίπτουν σε μεταλλικές επιφάνειες με μεγάλη ταχύτητα ή της αποδιέγερσης των ατόμων του μετάλλου.
Ακτίνες γ: Ηλεκτρομαγνητικά κύματα πολύ μεγάλης συχνότητας που παράγονται κατά τις ραδιενεργές διασπάσεις ή τις συγκρούσεις στοιχειωδών σωματιδίων.Με απλά λόγια, ο πιο ενεργός σχηματισμός της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας,με τη μεγαλύτερη συχνότητα και το μικρότερο μήκος κύματος.
Ακτίνες Χ: Υψηλής ενέργειας φωτόνια.Υψηλής συχνότητας,μικρού μήκους κύματος ηλεκτρομαγνητικά κύματα.Περιοχή της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας,ενδιάμεση σε μήκος κύματος μεταξύ υπεριώδους ακτινοβολίας και ακτίνων γάμμα.Επειδή οι ακτίνες Χ απορροφώνται εντελώς από την ατμόσφαιρα της Γης, οι παρατηρήσεις σε αυτή την περιοχή του φάσματος πρέπει να γίνονται από το διάστημα.
Ακτινοβολία: Ηλεκτρομαγνητικά κύματα που μεταφέρουν ενέργεια.Κύματα ή σωματίδια, που εκπέμπονται από μια πηγή.Η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία είναι ενέργεια που ταξιδεύει με τη μορφή κυμάτων,όπως ακτίνες γάμα,ακτίνες Χ,υπεριώδεις,ορατές,υπέρυθρες ακτίνες,μικροκύματα και ραδιοκύματα.Η σωματιδιακή ακτινοβολία είναι δέσμη στοιχειωδών σωματιδίων,όπως τα πρωτόνια και τα ηλεκτρόνια στον ηλιακό άνεμο.
Ακτινοβολία Ηλίου: Η εκπομπή της ηλεκτρομαγνητικής και της σωματιακής ακτινοβολίας του ήλιου.
Ακτινοβολία Cerenkov: Ορατή ακτινοβολία που προέρχεται από τις κρούσεις φορτισμένων σωματιδίων με τα άτομα.
Ακτινόμετρα: Όργανα για τη μέτρηση και καταγραφή της Αμέσου,της Ολικής και της Διαχύτου ακτινοβολίας.
Άκρες τιμές: Οι μεγαλύτερες και οι μικρότερες τιμές των μετεωρολογικών στοιχείων
Αλγκόλ: Αραβική ονομασία του περίφημου μεταβλητού άστρου β Περσέα που βρίσκεται σε απόσταση 95 ε.φ.Ο Αλγκόλ είναι ένα μεταβλητό δι' εκλείψεων άστρο, και έτσι η λαμπρότητά του ελαττώνεται κάθε 69 ώρες από m=2,2 σε m=3,5.
Αλκόρ: Αραβική ονομασία του άστρου g της Μεγάλης Άρκτου, γνωστό και ως Αλ Σαϊδάκ.Είναι αμυδρό άστρο 4ου μεγέθους,που χρησιμεύει για να δοκιμάσουμε την οπτική οξυδέρκεια του ματιού μας.Γι' αυτό καλείται ακόμα Δοκιμή και Δοκιμαστήρ.
Αλκυόνη: Το λαμπρότερο άστρο του ανοιχτού σμήνους των Πλειάδων.Ανήκει στον αστερισμό του Ταύρου με την ονομασία η Ταύρου.
Αλκυονίδες Μέρες: Οι Αρχαίοι Έλληνες είχαν παρατηρήσει τις λίγες μέρες καλοκαιρίας που παρουσιάζονται το χειμώνα.Είναι μέρες ηλιόλουστες χωρίς σύννεφα και ανέμους.Η ονομασία τους προήλθε από τις αλκυόνες που τις μέρες αυτές γεννούν. 
Αλμπερτ: Αστεροειδής 719 σε σειρά ανακάλυψης και διάμετρο 2,6 km.Ανακαλύφθηκε από τον J. Palisa to 1911,όταν πραγματοποίησε την κοντινότερή του προσέγγιση στη Γη.Δεν έχει εντοπιστεί ξανά και θεωρείται χαμένος.
Αλ ναΐρ: Αραβική ονομασία για το α Γερανού,που σημαίνει φωτεινός.Έχει φαινόμενο μέγεθος 1,7 και βρίσκεται σε απόσταση 91 ε.φ.
Αλντεμπαράν: Αραβική ονομασία του άστρου α Ταύρου, που είναι ο Λαμπαδίας των Ελλήνων. Είναι ένας λαμπρός ερυθρός γίγαντας,φασματικού τύπου Κ5ΙΙΙ,με φαινόμενο μέγεθος 0,9. Βρίσκεται στην απόσταση των 20,83 parsec (68 ε.φ)
Αλτάιρ: Αραβική ονομασία του άστρου α Αετού. Είναι όμορφο λαμπρό λευκό άστρο, μεγέθους 0,77 και φασματικού τύπου Α7V. Βρίσκεται στην απόσταση των 5,02 parsec (16,1 ε.φ.).
Άλφα σωματίδιο: Πυρήνας ηλίου που εκπέμπεται από μεγαλύτερο πυρήνα κατά τη διάρκεια μιας μορφής ραδιενεργού διάσπασης,γνωστής ως άλφα διάσπασης. Καθώς στον πυρήνα του ηλίου υπάρχουν δύο πρωτόνια και δύο νετρόνια σταθερά συνδεδεμένα μεταξύ τους, για το μεγαλύτερο πυρήνα η απώλεια ενός σωματιδίου άλφα προκαλεί μείωση στον μαζικό αριθμό κατά 4 και μείωση κατά 2 στον ατομικό αριθμό π.χ. η άλφα διάσπαση ενός πυρήνα ουρανίου -238 οδηγεί σ' ένα πυρήνα θορίου -234.Ένα ρεύμα σωματιδίων άλφα είναι γνωστό και ως ακτινοβολία άλφα.
Αληγείς άνεμοι: Είναι οι άνεμοι που πνέουν από τις τροπικές ζώνες υψηλής πίεσης προς τις ισημερινές περιοχές χαμηλής πίεσης.Έχουν διεύθυνση ΒΑ στο Β. ημισφαίριο (trade winds) και ΝΑ (antitrade winds)
Αλυσιδωτή αντίδραση: Πυρηνική αντίδραση κατά την οποία παράγονται τα νετρόνια που μπορούν να προκαλέσουν περαιτέρω αντιδράσεις.
Aλφα αποσύνθεση: Διεργασία κατά την οποία ένας πυρήνας εκπέμπει σωματίδια άλφα.
Άλφα Κένταυρος : Το κοντινότερο φωτεινό αστέρι στο ηλιακό μας σύστημα.
Aλφα σωματίδια: Θετικά φορτισμένα σωματίδια που αποτελούνται από δύο πρωτόνια και δύο νετρόνια που εκπέμπονται από ραδιενεργά υλικά.
Άλως: Φωτεινός κύκλος με τα χρώματα της ίριδας γύρω από τον ήλιο (Ηλιακή άλω) ή το φεγγάρι (Σεληνιακή άλω) που παράγεται από τη διάθλαση του φωτός όταν προσπεράσει πάνω στους παγοκρυστάλλους των θυσανοστρωμάτων
Αμοιβαία επαγωγή: Η εμφάνιση ηλεκτρεγερτικής δύναμης σε ένα κύκλωμα εξαιτίας της μεταβολής του ρεύματος σε ένα άλλο κύκλωμα.
Αμορτισέρ: Μηχανισμός που χρησιμοποιείται για την απόσβεση των ταλαντώσεων των αυτοκινήτων.
Abell κατάλογος: Ένας κατάλογος, αρκετά γνωστός, που περιέχει 2.712 σμήνη γαλαξιών καταγραμμένα από τον George Abell ύστερα από λεπτομερή εξέταση φωτογραφιών του Αστεροσκοπείου Palomar.Απέδειξε ότι υπάρχουν δύο ειδών σμήνη γαλαξιών:ένας συμπυκνωμένος τύπος με σχήμα συμμετρικό και ένας διασπαρμένος, ακανόνιστος τύπος.
Αμπερόμετρο: Συσκευή για τη μέτρηση του ηλεκτρικού ρεύματος.
Άμορφες στερεές: Στερεά που δεν έχουν μεγάλες αποστάσεις προκειμένου. Δεν υπάρχει κρυσταλλική δομή.
Ampere: Μονάδα του ηλεκτρικού ρεύματος.Ένα Ampere είναι η ροή ενός 
Αμφιφανείς αστερισμοί: Οι 63 αστερισμοί που φαίνονται σε διάφορες εποχές του έτους και ώρες της νύχτας.
Ανάγνωση Ρολόι: Χρόνος μεταξύ γεγονότος και το χρονικό σημείο αναφοράς, συνήθως μηδενική.
Ανάδρομη κίνηση: Κίνηση αντίθετη,π.χ. από τη φορά των δεικτών του ρολογιού, ενός σώματος που περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο ή ενός δορυφόρου γύρω από πλανήτη ή ενός πλανήτη γύρω από τον άξονα περιστροφής του.
Ανάκλαση κύματος: Το φαινόμενο κατά το οποίο όταν το κύμα συναντήσει τη διαχωριστική επιφάνεια δυο μέσων επιστρέφει στο πρώτο μέσο ακολουθώντας ορισμένο δρόμο.
Ανακλαστική ικανότητα ενός σώματος: Από τα λατινικά "albus" (άσπρο).Η ποσότητα του φωτός που ανακλάται,καθώς προσπέφτει,πάνω στην επιφάνεια ενός σώματος. Χρησιμοποιείται στα ουράνια σώματα, όπως πλανήτες, δορυφόρους και αστεροειδείς,μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί για τη σύγκριση διαφόρων γήινων υλικών.Η ανακλαστική ικανότητα περιγράφεται ως κλάσμα μεταξύ των τιμών 0 (τέλεια απορρόφηση) και 1 (τέλεια αντανάκλαση).Για παράδειγμα,όταν η ανακλαστική ικανότητα είναι 0,43,εννοούμε ότι το 43% του προσπίπτοντος φωτός ανακλάται πάνω στην επιφάνεια του σώματος.
Αναλαμπές ακτίνων Χ: Σποραδικές εκρήξεις ακτίνων Χ,πιθανώς εξαιτίας περιοδικών εκρήξεων θερμοπυρηνικής καύσεως στην επιφάνεια ενός αστέρα νετρονίων.Αναλαμπές ακτίνων Χ ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά με τον δορυφόρο Ολλανδικής κατασκευής ANS το 1976.  
Αναπαραγωγικός αντιδραστήρας: Πυρηνικός αντιδραστήρας που μετατρέπει τους πυρήνες σε σχάσιμους πυρήνες, ενώ ταυτόχρονα παράγει ενέργεια.
Αναστροφή/Αντιστροφή θερμοκρασίας: Όταν η θερμοκρασία του αέρα αυξάνεται με το ύψος μέσα σ' ένα στρώμα.Η αναστροφή συχνά εμφανίζεται κοντά στο έδαφος σε καθαρές κρύες νύχτες όταν ο άνεμος είναι ελαφρύς.Το έδαφος ακτινοβολεί και ψύχεται πολύ περισσότερο απ' ότι ο υπερκείμενος αέρας.Ο αέρας που είναι σε επαφή με το έδαφος γίνεται πιο κρύος ενώ η θερμοκρασία μερικές εκατοντάδες πόδια πιο πάνω αλλάζει πολύ λίγο.Έτσι η θερμοκρασία αυξάνεται με το ύψος.Αναστροφές μπορούν να συμβούν σε κάθε ύψος όταν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές.Για παράδειγμα ένα ρεύμα ζεστού αέρα που περνά ψηλά πάνω από κρύο αέρα κοντά στην επιφάνεια δημιουργεί μια αναστροφή θερμοκρασίας.Περιορισμός της ορατότητας, όπως ομίχλη,αχλύς ή χαμηλά σύννεφα μέσα ή κάτω από χαμηλές αναστροφές είναι συνηθισμένα φαινόμενα.
Ανατάραξις: Διαταραχή που οφείλεται στις κινήσεις συνεχούς μεταβολής και ακανόνιστους κινήσεις του αέρα
Ανδρομεδίδες: Βροχή μετεώρων, που εμφανίζεται στον ουρανό κατά το 2ο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου.Έχουν άμεση σχέση με τον κομήτη P/Biela (1852 III),ο οποίος έχει να εμφανιστεί από το 1940.Παρατηρήθηκαν για πρώτη φορά το 1741.Η θέση του ακτινοβόλου σημείου τους βρίσκεται κοντά στο άστρο γ Ανδρομέδας, απ' όπου πήραν και το όνομά τους.
Ανελαστική σύγκρουση: Σύγκρουση με την οποία η κινητική ενέργεια μετατρέπεται σε άλλη μορφή.
Ανεμογράφος: Το όργανο που καταγράφει συνεχώς πάνω σε χάρτινη ταινία τη διεύθυνση και την ταχύτητα του ανέμου.
Ανεμοδείκτης: Απλή συσκευή που προσδιορίζει τη διεύθυνση του ανέμου
Ανεμομετρική κλίμακα: Κατασκευάσθηκε από τον Μπωφόρ.Είναι αυθαίρετη κλίμακα στην οποία οι ενδείξεις της δύναμης των ανέμων παρουσιάζονται με του αριθμούς από 1-12. Χρησιμοποιείται για την προσωπική εκτίμηση της δύναμης του ανέμου και των αποτελεσμάτων του.
Ανεμόμετρο: Όργανο που μετρά την ταχύτητα του ατμοσφαιρικού αέρα που ρέει γενικά παράλληλα προς το έδαφος.
Άνεμος (Wind): Είναι η φυσική κίνηση του ατμοσφαιρικού αέρα που ρέει γενικά παράλληλα προς το έδαφος.
Άνεμος βαροβαθμίδας: Είναι συνισταμένη τριών δυνάμεων της βαροβαθμίδας της εκτρεπτικής δυνάμεως (ή γεωστροφικής ή δύναμης Corriolis) και της φυγόκεντρου δυνάμεως.
Ανεμοστρόβιλος: Μικρή δίνη ανέμου περιστρεφόμενη γύρω από πυρήνα χαμηλής πίεσης. Συνήθως οι ανεμοστρόβιλοι παρατηρούνται μέχρι ύψος μερικών εκατοντάδων μέτρων.Όταν σχηματίζονται στην έρημο προκαλούν θύελλες κονιορτού.
Ανεξάρτητη μεταβλητή: Μεταβλητή που χειρίζονται ή να αλλάξει σε ένα πείραμα.
Ανθρωπική αρχή: Βλέπουμε το Σύμπαν να είναι αυτό που είναι,γιατί αν ήταν διαφορετικό δεν θα βρισκόμασταν εδώ για να το παρατηρούμε.
Angstrom:Μια μονάδα μήκους ίση με 10-8 cm (το ένα εκατοστό από ένα εκατομμυριοστό του ενός εκατοστού).Ένα angstrom είναι της τάξης του μεγέθους ενός ατόμου.
Ανοδικό ρεύμα: Ρεύμα αέρος κινούμενο προς τα επάνω.
Ανοικτά σμήνη αστέρων: Ομάδες άστρων που παρουσιάζουν μια εμφανή συγκέντρωση σε μια περιοχή του ουρανού.Επειδή είναι συγκεντρωμένα κοντά στο γαλαξιακό επίπεδο,ονομάζονται και γαλαξιακά σμήνη.
Ανόρθωση εναλλασσόμενης τάσης: Η μετατροπή της σε συνεχή τάση.
Άνταμς (Adams John Couch 1819-1892): Άγγλος αστρονόμος, που ανεξάρτητα από το Λεβεριέ υπολόγισε το 1845 την τροχιά του Ποσειδώνα από τις παρέλξεις στην τροχιά του Ουρανού.
Αντικυκλώνας: Μια μεγάλη περιοχή (ή σύστημα υψηλών πιέσεων του αέρα),στην οποία ο άνεμος κινείται ελικοειδώς από το κέντρο προς τα έξω.Οι άνεμοι στο Β. ημισφαίριο έχουν κίνηση κατά τη διεύθυνση των δεικτών του ρολογιού και στο Ν.ημισφαίριο αντίθετη προς την κίνηση των δεικτών του ρολογιού.Η ατμοσφαιρική πίεση αυξάνει από την περιφέρεια προς το κέντρο. 
Αντινετρίνο: Υποατομικό σωματίδιο χωρίς μάζα που εκπέμπεται στην διάσπαση βήτα.
Αντιπόδο σημείο: Σημείο που βρίσκεται ακριβώς στην αντίθετη πλευρά του πλανήτη π.χ.,βόρειος πόλος της Γης πόλο είναι αντιπόδο  σημείο του νότιου πόλου του.
Αντιστρεπτή μεταβολή: Μεταβολή στην οποία υπάρχει δυνατότητα επαναφοράς του συστήματος και του περιβάλλοντοςστην αρχική τους κατάσταση.
Αντίστροφη σχέση: Μαθηματική σχέση ανάμεσα σε δύο μεταβλητές,x και y,συνοψίζονται από την εξίσωση xy=k, όπου k είναι μια σταθερά.
Αντίσταση του αέρα: δύναμη του αέρα για αντικείμενα που κινούνται μέσα από αυτό.
Αντισωματίδιο: Κάθε είδος σωματιδίου ύλης έχει ένα αντίστοιχο αντισωματίδιο. Όταν ένα σωματίδιο συγκρούεται με το αντισωματίδιό του, εξαϋλώνεται,αφήνοντας πίσω τους μόνο ενέργεια.
Αντιύλη (antimatter): Κάθε συνηθισμένη ύλη έχει και από ένα ισοδύναμο,σε θεμελιώδες επίπεδο (υποατομικό),με ανάστροφη μορφή και ιδιότητα.Για παράδειγμα, ένα ηλεκτρόνιο έχει αρνητικό ηλεκτρικό φορτίο και η ισοδύναμη αντιύλη του, το ποζιτρόνιο, φέρει το ίδιο σε μέγεθος θετικό φορτίο.Επειδή η μάζα και η ενέργεια είναι ανταλλάξιμη,ζευγάρι σωματιδίων,το ένα ύλη και το άλλο αντιύλη,μπορούν να παραχθούν αυθόρμητα από ισχυρά μαγνητικά πεδία. Αντίστροφα, κάθε φορά που ένα σωματίδιο συναντήσει το ισοδύναμο αντισωματίδιό του,τα δύο εξαϋλώνονται με μια ισχυρότατη έκρηξη ενέργειας.
Ανωμαλία: Ένα σημείο του χωροχρόνου στο οποίο η καμπυλότητά του γίνεται άπειρη.
Αξιόνιο: Υποθετικό, ψυχρό, σκοτεινό σωματίδιο που προβλέπεται από ορισμένα θεωρητικά μοντέλα του πρώιμου Σύμπαντος. Τ' αξιόνια θεωρούνται μερικές φορές ως συστατικά της σκοτεινής ύλης.
Άξονας: Μια νοητή γραμμή από το κέντρο της περιστροφής ενός αντικειμένου.
Άξονας περιστροφής (στερεού σώματος): Η ευθεία που ενώνει τα σημεία τα οποία παραμένουν ακίνητα κατά την περιστροφή του σώματος.
Αξονική κλίση: Η γωνία στην οποία ο άξονας ενός πλανήτη περιστροφής έχει κλίση, σε σχέση με τη δική του τροχιά. Στη Γη, καθώς και άλλους πλανήτες, η αξονική κλίση είναι υπεύθυνη για τις εποχές.
Απαγορευμένο χάσμα: Τιμές ενέργειας όπου τα ηλεκτρόνια σε έναν ημιαγωγό ή σε έναν μονωτής δεν μπορεί να έχουν.
Απαγορευτική αρχή του Pauli: Δύο ίδια σωματίδια με σπιν 1/2 δεν μπορούν να έχουν (μέσα στα όρια της αρχής της απροσδιοριστίας) και τα δύο την ίδια θέση και την ίδια ταχύτητα.
Απεριοδική ταλάντωση: Η κίνηση ενός ταλαντωτή ο οποίος δεν υπερβαίνει τη θέση ισορροπίας, λόγω ισχυρών αποσβέσεων, απομάκρυνση: η απόσταση σώματος που ταλαντώνεται, από τη θέση ισορροπίας.
Απλή αρμονική κίνηση: Η ταλάντωση κατά την οποία η τροχιά είναι ευθύγραμμη (απλή) και η απομάκρυνση του κινητού από τη θέση ισορροπίας του είναι ημιτονοειδής (αρμονική) συνάρτηση του χρόνου.Παραδείγματα απλού αρμονικού ταλαντωτή είναι το σύστημα ιδανικού ελατηρίου-μάζας και το απλό εκκρεμές για μικρές γωνίες εκτροπής, και με την προϋπόθεση και για τα δύο παραδείγματα ότι δεν υπάρχουν απώλειες μηχανικής ενέργειες, όπως λόγω τριβών.
Απλή μηχανή: Μηχάνημα που αποτελείται από ένα μόνο μοχλό,κεκλιμένο επίπεδο, σφήνα, βίδα και τροχαλία.
Απόαψη: Το σημείο σε τροχιά πιο μακρινό από τον πλανήτη.
Απόγειο: Το πιο μακρινό από τη Γη σημείο της τροχιάς της Σελήνης ή ενός τεχνητού δορυφόρου.
Απόλυτη θερμοκρασία: Η θερμοκρασία στην κλίμακα Kelvin.Το μηδέν της κλίμακας είναι το απόλυτο μηδέν.
Απόλυτη λαμπρότητα ενός άστρου: Η φαινόμενη λαμπρότητα που θα είχε ένα άστρο αν βρισκόταν σε απόσταση 10 parsec (ή 32,6 ε.φ.) από τη Γη. Συμβολίζεται με το γράμμα Μ. Οι απόλυτες λαμπρότητες είναι μια μέθοδο σύγκρισης των πραγματικών λαμπροτήτων των άστρων σε αυθαίρετη κλίμακα. Η απόλυτη λαμπρότητα του Ήλιου είναι +4,8.Για τα ουράνια σώματα του ηλιακού συστήματος (π.χ. κομήτες,αστεροειδείς) η απόλυτη λαμπρότητα είναι η φαινόμενη λαμπρότητα που θα είχε το σώμα σε γωνιακή φάση 0 και σε απόσταση 1 AU (149.597.870 km) από τον Ήλιο και τη Γη.
Απόλυτο μέγεθος: Κλίμακα για τη μέτρηση της πραγματικής φωτεινότητας ενός ουράνιου αντικειμένου, δίχως να καταβάλλουν για την απόσταση του αντικειμένου.Απόλυτο μέγεθος μετράει πόσο φωτεινό αντικείμενο θα εμφανιστεί αν ήταν ακριβώς 10 παρσέκ (περίπου 33 έτη φωτός) μακριά από τη Γη. Σε αυτή την κλίμακα, ο Ήλιος έχει απόλυτο μέγεθος του 4.8 ενώ έχει μια προφανή μέγεθος -26,7 επειδή είναι τόσο κοντά.
Απόλυτο μηδέν: Η θερμοκρασία κάτω από την από την οποία δεν είναι δυνατό να φτάσουμε.Η χαμηλότερη δυνατή θερμοκρασία,στην οποία μια ουσία δεν περικλείει καθόλου θερμική ενέργεια.Αντιστοιχεί στους -273 βαθμούς Κελσίου ή στους 0 βαθμούς Κέλβιν.Η χαμηλότερη δυνατή θερμοκρασία στην οποία φυσικό αέριο θα έχει μηδενικό όγκο.Η θερμοκρασία στην οποία η κίνηση όλων των ατόμων και των μορίων σταματά . Απόλυτο μηδέν επιτυγχάνεται στους 0 βαθμούς Κέλβιν ή -273,16 βαθμούς Κελσίου.
Αποκλίνοντας φακός: Φακός που προκαλεί τις ακτίνες του φωτός να εξαπλωθούν
Απόλυτη θερμοκρασία: Η θερμοκρασία που μετράται με την κλίμακα Κέλβιν του απόλυτου μηδενός (-273 Α).
Απορρόφησης γραμμή: Σκοτεινή γραμμή ή περιοχή σ' ένα ορισμένο μήκος κύματος του φάσματος, που σχηματίζεται όταν η ύλη μεταξύ μιας φωτεινής πηγής και ενός παρατηρητή απορροφά το φως αυτού του μήκους.Όταν η ύλη αποτελείται από διαφορετικά στοιχεία, οι γραμμές απορρόφησης είναι διαφορετικές.
Απόσταση: Είναι το μήκος μεταξύ δύο σημείων.Ένα βαθμωτό μέγεθος.
Αποσύνθεση Γάμμα: Διαδικασία με την οποία ένας πυρήνας εκπέμπει μια  ακτίνα γάμμα.
Αποτέλεσμα θερμοκηπίου: Η ικανότητα της ατμόσφαιρας να δέχεται μεγάλες ποσότητες μικρού μ.κ. ακτινοβολίας, η οποία θερμαίνει τη γη, ενώ παγιδεύει την μεγάλου μ.κ. ακτινοβολία. 
Αποτελεσματική ρεύματος: DC ρεύμα που θα παράγουν τα ίδια αποτελέσματα θέρμανσης.
Αποτελεσματική τάση: DC διαφορά δυναμικού που θα παράγει τα ίδια αποτελέσματα θέρμανσης.
Αρμονικές: Συχνότητες που παράγονται από μουσικό όργανο που είναι πολλαπλάσιες του θεμελιώδους τόνου.
Αρμονική ταλάντωση: Η ταλάντωση στην οποία η απομάκρυνση του ταλαντωτή είναι αρμονική συνάρτηση του χρόνου.
Αρχέγονη μαύρη τρύπα: Μια μαύρη τρύπα που δημιουργήθηκε στα αρχικά στάδια του Σύμπαντος.
Αρχική φάση : Η τιμή που έχει τη χρονική στιγμή μηδέν η φάση ενός μεγέθους που μεταβάλλεται αρμονικά με το χρόνο.
Αρχή της απροσδιοριστίας του Heisenberg: Δεν μπορεί κανείς να προσδιορίσει με απόλυτη ακρίβεια και τη θέση και την ταχύτητα ενός σωματιδίου. Όσο μεγαλύτερη είναι η ακρίβεια προσδιορισμού της μιας τόσο μικρότερη είναι της άλλης.
Αρχή του Pascal: Πίεση στην οποία υποβάλλεται ένα ρευστό.
Αρχή των κβάντων του Planck: Η ιδέα ότι το φως (ή οποιοδήποτε κλασικό κύμα) μπορεί να εκπεμφθεί ή να απορροφηθεί μόνο σε ασυνεχή κβάντα, που η ενέργειά τους είναι ανάλογη της συχνότητάς τους.
Αρχική ταχύτητα: Η ταχύτητα του αντικειμένου τη χρονική στιγμή t=0.
Αρχή του Αρχιμήδη: Αντικείμενο βυθισμένο σε ένα ρευστό έχει μια ανοδική δύναμη ίση με το βάρος του υγρού που εκτοπίστηκαν από το αντικείμενο.
Ασθενής αλληλεπίδραση: Δύναμη που εμπλέκονται στην βήτα διάσπαση του νετρονίου και οι ατομικοί πυρήνες.Μια πτυχή της ηλεκτρασθενούς δύναμης.
Ασθενής πυρηνική δύναμη ή αλληλεπίδραση: Μία από τις τέσσερις βασικές δυνάμεις που είναι υπεύθυνη για τις αντιδράσεις όπως η β διάσπαση (νετρόνιο -> πρωτόνιο + ηλεκτρόνιο + αντι-νετρίνο).  Συνήθως επικαλύπτεται από τις ισχυρές και ηλεκτρομαγνητικές. Οι φορείς της είναι τα μποζόνια W και Z και περιγράφεται από ένα αυθόρμητο σπάσιμο της θεωρίας βαθμίδας SU(2).Δύναμη που δρα σε πολύ μικρή περιοχή και ευθύνεται για τη διάσπαση των σωματιδίων. Είναι η δεύτερη ασθενέστερη από τις τέσσερις θεμελιώδεις δυνάμεις, με πολύ μικρή ακτίνα δράσης. Επιδρά σε όλα τα σωματίδια ύλης αλλά όχι στα σωματίδια-φορείς αλληλεπίδρασης.
Ασθενής μποζόνιο: Σωματίδιο που μεταφέρει ή να μεταδίδει την ασθενή αλληλεπίδραση της δύναμης.
Αστερισμός: Σχηματικός συνδυασμός μιας ομάδας άστρων στον ουρανό. Τα άστρα αυτά δεν έχουν απαραίτητα φυσική σχέση μεταξύ τους, γιατί μπορεί να βρίσκονται σε διαφορετικές αποστάσεις από τη Γη.Κάθε αυθαίρετο τμήμα της ουράνιας σφαίρας ή θόλου που περιέχει μια κάπως ξεχωριστή ομάδα άστρων. Αυτή η κατάτμηση στηρίχθηκε στα σχήματα που δημιουργούσαν οι πιο φωτεινοί αστέρες, στα οποία οι άνθρωποι διέκριναν ομοιότητες με ζώα (κυρίως), θεότητες και πράγματα του περιβάλλοντός τους.Οι αρχαιότεροι αστερισμοί ορίσθηκαν στην αρχαία Μεσοποταμία και υιοθετήθηκαν από τους αρχαίους Έλληνες, οι οποίοι τους εμπλούτισαν με τη μυθολογία τους, και μας παρέδωσαν σχεδόν όλους τους αστερισμούς που είναι ορατοί από τα βόρεια γεωγραφικά πλάτη.Οι δύσκολα ορατοί ή αόρατοι από την Ευρώπη νότιοι αστερισμοί,ορίσθηκαν από τους πρώτους Ευρωπαίους ναυτικούς που ταξίδεψαν στις νότιες θάλασσες,μετά την Αναγέννηση, γι' αυτό και έχουν ονόματα όχι μυθολογικά, αλλά πολλές φορές οργάνων ή εργαλείων του πλοίου, κρίσιμων κάποτε για την επιβίωσή τους, π.χ. Αντλία, Πυξίς. Σήμερα γίνονται επίσημα αποδεκτοί από τους αστρονόμους 88 αστερισμοί , μετά από απόφαση της Διεθνούς Αστρονομικής Ενώσεως (IAU), με καλά καθορισμένα όρια. Συγκεκριμένα, η IAU ανέθεσε στον Βέλγο αστρονόμο Eugène Delporte το καθήκον αυτό. Στο Α΄ Συνέδριο της Διεθνούς Αστρονομικής Ενώσεως, που έγινε στη Ρώμη το 1922, αποφασίστηκε αφ’ ενός μεν ο τρόπος ονομασίας των αστέρων,αφ’ ετέρου δε αναγνωρίστηκαν οι 88, έκτοτε παραδεκτοί αστερισμοί. Στις δύο επόμενες συνεδριάσεις της, το 1925 και το 1928, καθορίστηκαν τα ακριβή όρια του κάθε αστερισμού στον ουρανό και το αποτέλεσμα υιοθετήθηκε επισήμως το έτος 1930.Η επίσημη διεθνής ονομασία που δέχεται η IAU για τον κάθε αστερισμό είναι η λατινική, και οι επαγγελματίες αστρονόμοι χρησιμοποιούν συνήθως την επίσημη συντομογραφία αυτής της ονομασίας, που αποτελείται πάντα από 3 γράμματα.
Αστεροειδής: Μικρό πετρώδεις σώμα, που περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο, συνήθως στη ζώνη των αστεροειδών, ανάμεσα στις τροχιές του Άρη και του Δία.Ένα μικρό πλανητικό σώμα σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο, μεγαλύτερο από ένα μετέωρο, αλλά μικρότερο από έναν πλανήτη. Οι περισσότεροι αστεροειδείς μπορεί να βρεθεί σε μια ζώνη ανάμεσα στις τροχιές του Άρη και του Δία. Οι τροχιές των αστεροειδών κάποια να τα πάρετε κοντά στον Ήλιο, η οποία λαμβάνει επίσης τους σε όλη την πορεία των πλανητών.
Αστραπή: Είναι ο ηλεκτρικός σπινθήρας της ηλεκτρικής εκκένωσης που παράγεται μεταξύ δύο νεφών. Αν όμως ο ηλεκτρικός σπινθήρας γίνει μεταξύ νέφους και εδάφους τότε καλείται κεραυνός.
Άστρικός άνεμος: Η διαστολή του στέμματος ενός αστέρα, που είναι ανάλογη, όπως υποτίθεται, με τον ηλιακό άνεμο.
Άστρο: Φωτεινή σφαίρα αερίων. Στον πυρήνα της, με θερμοπυρηνικές αντιδράσεις, παράγεται ενέργεια που εκπέμπεται με τη μορφή ακτινοβολίας.
Άστρο κύριας ακολουθίας: Άστρο που ανήκει σε ορισμένο τμήμα του διαγράμματος Hertzsprung-Russell. Τα άστρα της κύριας ακολουθίας παράγουν ενέργεια στον πυρήνα τους με τη διαδικασία των θερμοπυρηνικών αντιδράσεων (μεταστοιχείωση υδρογόνου σε ήλιο).
Άστρο νετρονίων: Αστρικός πυρήνας, που έχει καταρρεύσει και αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από νετρόνια. Η μάζα του κυμαίνεται μεταξύ 1,5 και 3 ηλιακών μαζών, αλλά η διάμετρός του είναι πολύ μικρή (περίπου 10 km). Τα άστρα νετρονίων φαίνονται σαν πάλσαρ.
Αστρονομική μονάδα: Η μέση απόσταση του Ήλιου από τη Γη, ίση με 149,6 εκατομμύρια km. Η απόσταση αυτή λαμβάνεται ως μονάδα για τις αποστάσεις των γειτονικών μας ουράνιων σωμάτων.
Αστρονομία: Η μελέτη του Σύμπαντος και των συστατικών του πέρα από τη γήινη ατμόσφαιρα. Κύριοι κλάδοι είναι η αστρομετρία, η ουράνια μηχανική και η αστροφυσική.
Αστροφυσική: Κλάδος της αστρονομίας που μελετά τις φυσικές διαδικασίες που σχετίζονται με τα ουράνια σώματα και το μεσοαστρικό χώρο. Η Αστροφυσική αναπτύχθηκε τον 19ο αιώνα μαζί με την ανακάλυψη της φασματικής ανάλυσης. Κυρίως ασχολείται με την ενέργεια των αστρικών συστημάτων και τη σχέση ανάμεσα σ' αυτή την ενέργεια και την εξέλιξη του συστήματος. Όμως και η εξέταση τις αστρικής λαμπρότητας (Φωτομετρία) ανήκει στην Αστροφυσική. Η θεωρητική Αστροφυσική ασχολείται με την εσωτερική δομή των άστρων, την προέλευση των ακτινοβολιών τους και την γέννηση και εξέλιξη τους. Ακόμα και ερωτήματα της Κοσμολογίας ανήκουν στον τομέα της θεωρητικής Αστροφυσικής.
Ασυνέχεια: Μια μεταβατική ζώνη μεταξύ δύο διαφορετικών αερίων μαζών.
Ατμομηχανή: Είδος θερμικής μηχανής. Σε αυτή το «μέσον» είναι το νερό, δεξαμενή υψηλής θερμοκρασίας ο λέβηταςόπου θερμαίνεται το νερό και δεξαμενή χαμηλής θερμοκρασίας ο συμπυκνωτής όπου ψύχεται το νερό.
Ατμόσφαιρα: Μία ατμόσφαιρα είναι 14,7 κιλά ανά τετραγωνική ίντσα (105 Newton ανά τετραγωνικό μέτρο).Η μέση ατμοσφαιρική πίεση στο επίπεδο της θάλασσας στη Γη. Ατμόσφαιρα είναι επίσης ένα στρώμα αερίων που περιβάλλει έναν πλανήτη, φεγγάρι, ή αστέρι. Η ατμόσφαιρα της Γης είναι 120 μιλίων παχύ και αποτελείται κυρίως από άζωτο, οξυγόνο, διοξείδιο του άνθρακα, και μερικά άλλα ίχνη αερίων.
Ατμοσφαιρική ρύπανση: Οφείλεται κυρίως στην προσθήκη ρύπων στην ατμόσφαιρα που απελευθερώνονται από τις καύσεις των ορυκτών καυσίμων
Ατμοσφαιρική πίεση: Η δύναμη που εξασκείται από την ατμόσφαιρα στη μονάδα της επιφάνειας. Είναι αποτέλεσμα του βάρους του υπερκείμενου αέρα. Ισούται με 1,05 χιλιόγραμμα για κάθε 1 cm² στην επιφάνεια της θάλασσας, δηλαδή σε ύψος μηδέν μέτρα. Στην μετεωρολογία η πίεση δίνεται σε εκτοπασκάλ (hPa), παλιότερα σε μιλιμπάρ (millibars) ή ίντσες υδραργύρου (in Hg). Η μέση τιμή της ατμοσφαιρικής πίεσης στο επίπεδο της θάλασσας είναι 1013,25 hPa.
Ατομικό αριθμό: Ο αριθμός των πρωτονίων στον πυρήνα του ατόμου.
Άτομο: Η μικρότερη συνιστώσα ενός χημικού στοιχείου που διατηρεί τις ιδιότητες που συνδέονται με το στοιχείο. Τ' άτομα αποτελούνται από πρωτόνιο, νετρόνια και ηλεκτρόνια. Ο αριθμός των πρωτονίων καθορίζει την ταυτότητα του στοιχείου.
Αυγή: Μια λάμψη στην ιονόσφαιρα του πλανήτη που προκαλείται από την αλληλεπίδραση μεταξύ του μαγνητικού πεδίου του πλανήτη και των φορτισμένων σωματιδίων από το Ήλιο.
Αυθόρμητη ή αυτόματη ρήξη συμμετρίας: Η μεταβολή κάποιων χαρακτηριστικών των σωματιδίων όταν η ενέργειά τους γίνει μικρότερη από μια οριακή τιμή: σωματίδια που σε μεγαλύτερες ενέργειες συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο τώρα φαίνονται εντελώς διαφορετικά.
Αύρες: Είναι γενικά τοπικοί άνεμοι μέτριας έντασης και οφείλονται στην ανοδική μεταφορά του αέρα. Παρατηρούνται τη μέρα ή τη νύκτα. Τη μέρα πνέει η θαλάσσια αύρα και τη νύκτα η απόγειος αύρα. Στους ανέμους αυτούς υπάγονται επίσης η αύρα κοιλάδων, ορέων κ.λ.π.
Aurora Australis: Επίσης γνωστό ως το νότιο σέλας,είναι ένα ατμοσφαιρικό φαινόμενο που εμφανίζει μια διάχυτη λάμψη στον ουρανό του νοτίου ημισφαιρίου.Προκαλείται από φορτισμένα σωματίδια από τον Ήλιο που αλληλεπιδρούν με το μαγνητικό πεδίο της Γης.Γνωστό ως Aurora Borealis στο βόρειο ημισφαίριο.
Aurora Borealis: Το Βόρειο Σέλας που προκαλείται από την αλληλεπίδραση μεταξύ του ηλιακού ανέμου, του μαγνητικού πεδίου της Γης και της ανώτερης ατμόσφαιρας.
Αυτεπαγωγή: Η εμφάνιση ηλεκτρεγερτικής δύναμης σε ένα κύκλωμα όταν μεταβάλλεται το ρεύμα που το διαρρέει.
Αυχένας: Είναι η περιοχή που βρίσκεται μεταξύ δύο υφέσεων και δύο αντικυκλώνων που έχουν σταυροειδή διάταξη.
Αφήλιο: Το πιο μακρινό σημείο της τροχιάς ενός σώματος από τον Ήλιο.
Αχερνάρ: Το λαμπρότερο άστρο στον αστερισμό Ηριδανός, άλφα Ηριδανού. Η ονομασία είναι αραβικής προέλευσης και σημαίνει "το τέλος του ποταμού". Το άστρο σηματοδοτεί το νοτιότερο άκρο του αστερισμού με απόκλιση -57ο. Ο Achernar είναι άστρο τύπου Β5 και λαμπρότητας 0,5. Βρίσκεται σε απόσταση 85 ε.φ. και έχει απόλυτη λαμπρότητα 330 φορές της ηλιακής. Η επιφανειακή του θερμοκρασία φτάνει τους 15.000 Κ.
Αχίλες: Αστεροειδής με διάμετρο 116 km. Ανακαλύφθηκε από τον M. Wolf το 1906 και ήταν ο πρώτος της οικογένειας των Trojans. Έχει περίοδο περιφοράς, γύρω από τον Ήλιο, 11,98 έτη. Η μέση απόσταση από τον Ήλιο είναι 5,2 Α.U. (777,9 εκατομμύρια km) και η τροχιακή του κλίση 10,3ο.
Αχλύς υγρά: Είναι ομίχλη, δηλαδή σύννεφο που σχηματίζεται πολύ κοντά στην επιφάνεια της γης και που επιτρέπει ορατότητα 1-2 χλμ.
Αχλύς ξηρά: Ομίχλη με ορατότητα μεγαλύτερη από 2 χλμ.
Αχρωματικός φακός: Φακός για τον οποίο όλα τα ανοιχτά χρώματα έχουν την ίδια εστιακή απόσταση.

Β


Βαθμίδα: Ο όρος αυτός χρησιμοποιείται για να παρουσιάσει τη μεταβολή των μετεωρολογικών στοιχείων κατά την οριζόντια διεύθυνση. 
Βαθμός απόδοσης Carnot: Ιδανική απόδοση του κινητήρα θερμότητας ή ψυγείο ανάμεσα σε δύο σταθερές θερμοκρασίες.
Βαθμός Arc: Μια μονάδα γωνιακού μέτρου στο οποίο υπάρχουν 360 μοίρες του τόξου σε έναν πλήρη κύκλο.
Βαροβαθμίδα: H μεταβολή της ατμοσφαιρικής πίεσης μεταξύ δύο τόπων.
Βαρογράφος: Μεταλλικό ή υδραργυρικό όργανο που καταγράφει συνεχώς τη βαρομετρική πίεση. Τα αναγνώσματα είναι σε χιλιοστά του μέτρου η σε inches στήλης υδραργύρου η και σε χιλιοβαρίδες.
Βαρομετρικός θύλακας: Ισοβαρείς χαμηλής πίεσης που εισχωρούν ανάμεσα σε δύο περιοχές υψηλών πιέσεων σε σχήμα V.
Βαρομετρικός Λαιμός: Είναι μια περιοχή σχεδόν ομοιόμορφης πίεσης μεταξύ δύο υψηλών και δύο χαμηλών. Δεν έχει καμιά ισοβαρική οριοθέτηση. Οι ισοβαρείς στις δύο πλευρές των χαμηλών εκατέρωθεν του λαιμού έχουν τις ίδιες τιμές ενώ οι ισοβαρείς στις πλευρές των αντικυκλώνων έχουν τις ίδιες τιμές μεταξύ τους αλλά λίγο μεγαλύτερες από τις αντίστοιχες των υφέσεων.
Βαρομετρική σφήνα: Είναι μια προεξοχή αντιστοιχούσα σε προέκταση αντικυκλώνα, η οποία συνήθως εισχωρεί ανάμεσα σε δύο υφέσεις.
Βαρογράφος: Καταγραφικό Βαρόμετρο
Βαρόμετρο: Όργανο για την άμεση μέτρηση της βαρομετρικής πίεσης.
Βαρόμετρο ανεροειδές: Βαρόμετρο χωρίς υγρό. Είναι δηλαδή ένα μεταλλικό βαρόμετρο. Το κύριο χαρακτηριστικό ενός τυπικού ανεροειδούς βαρομέτρου είναι το τύμπανο που είναι κατασκευασμένο από λεπτό μέταλλο κατάλληλα επεξεργασμένο για να γίνει εύκαμπτο. Το τύμπανο είναι κενό από αέρα έτσι ώστε να ανταποκρίνεται με ευαισθησία στις αλλαγές της πίεσης. Το ένα άκρο του τυμπάνου είναι στερεωμένο ενώ το άλλο συνδέεται με ένα δείκτη που κινείται μπροστά από μια βαθμολογημένη κλίμακα πίεσης.
Βαρόμετρο υδραργυρικό: Αποτελείται από ανοικτή λεκάνη (δεξαμενή) γεμάτη με υδράργυρο μέσα στην οποία αντιστρέφουμε και βυθίζουμε σωλήνα ανοικτό από τη μια πλευρά γεμάτο επίσης με υδράργυρο.Το μήκος της στήλης του Υδραργύρου αντιστοιχεί στην ατμοσφαιρική πίεση και κάθε μεταβολή της πίεσης μεταβάλλει την στήλη του υδραργύρου.
Βάρος: Δύναμη της βαρύτητας ενός αντικειμένου.
Βαρύ ύδωρ: Οξείδιο του δευτερίου που χρησιμοποιείται κυρίως σε πυρηνικούς αντιδραστήρες CANDU.
Βαρύτητα: Μία από τις τέσσερις θεμελιώδεις δυνάμεις, η ασθενέστερη αλλά η σπουδαιότερη στον μακρόκοσμο (γαλαξίες, ηλιακό σύστημα). Η Γενική θεωρία της σχετικότητας του Einstein είναι μία κλασσική θεωρία της βαρύτητας. Ένας από τους μεγαλύτερους θριάμβους της θεωρίας υπερχορδής είναι πως αυτή είναι μια συνεπής θεωρία της κβαντικής βαρύτητας (που περιέχει γενική σχετικότητα σε χαμηλής ενέργειας όριο). Η βαρύτητα μεταφέρεται από το βαρυτόνιο με spin 2.
Βαρυτική δύναμη: Έλξη ανάμεσα σε δύο αντικείμενα, λόγω της μάζας τους.
Βαρυτική μάζα: Λόγος της βαρυτικής δύναμης προς την επιτάχυνση αντικειμένου.
Βαρυτικό πεδίο: Ο χώρος στον οποίο όταν βρεθεί μια μάζα θα δεχθεί δύναμη.Η στρέβλωση του χώρου λόγω της παρουσίας της μάζας.
Βαρυτίνα: Υποθετικά σωματίδια εν μέρει υπεύθυνα για τη μεταβίβαση των βαρυτικών δυνάμεων μαζί με τα βαρυτόνια σύμφωνα με την υπερσυμμετρική θεωρία της βαρύτητας. Θεωρείται φερμιόνιο σε αντίθεση με το βαρυτόνιο που είναι μποζόνιο.
Watt: Μονάδα της Ισχύος, ένα joule ανά δευτερόλεπτο.
Βαρυόνιο: Υποατομικό σωματίδιο που αποτελείται από τρία κουάρκ. Αλληλεπιδρά με την ισχυρή πυρηνική δύναμη.
Βασάλτης: Ένας γενικός όρος για τα σκουρόχρωμα,πυριγενή πετρώματα αποτελούνται από μέταλλα που είναι σχετικά πλούσια σε σίδηρο και μαγνήσιο.
Βερνιέρος:  Ειδική κλίμακα για τη μέτρηση κλασμάτων υποδιαιρέσεων μιας κλίμακας.
Βήμα προς τα κάτω μετασχηματιστή: Μετασχηματιστής με τάση εξόδου μικρότερη από την τάση εισόδου.
Βήτα σωματίδια: Ηλεκτρόνια υψηλής ταχύτητας που εκπέμπονται από ένα ραδιενεργό πυρήνα στη βήτα διάσπαση.
Βιομετεωρολογία: Είναι το κεφάλαιο της Μετεωρολογίας που ασχολείται με τις σχέσεις της ατμόσφαιρας και των λειτουργιών της ζωής.
Βόρειο σέλας: Φωτεινό φαινόμενο που εκδηλώνεται κοντά στο βόρειο πόλο της Γης και οφείλεται στις κρούσεις φορτισμένων σωματιδίων με τα άτομα του αέρα.
Βρασμός: Φαινόμενο κατά το οποίο ένα υγρό μεταβαίνει στην αέρια φάση από όλη τη μάζα του.
Βραχυκύκλωμα: Χαμηλή αντίσταση σύνδεσης μεταξύ δύο σημείων, συχνά τυχαία.
Βροντή: Είναι ο θόρυβος που δημιουργήθηκε από την απότομη διαστολή του αέρα, που απότομα θερμαίνεται, όταν δια μέσου αυτού περνά η αστραπή.
Βροχή: Συμπύκνωση των υδρατμών σε υδροσταγονίδια και η συνένωση αυτών σε μεγαλύτερα σταγονίδια που κατόπιν πέφτουν λόγω του βάρους τους.
Βροχή ασθενής: Σταγόνες ύδατος μικρής ποσότητας αλλά λίγο μεγαλύτερες των ψεκάδων.
Βροχόμετρο: Μετρά τα υδατώδη κατακρημνίσματα υγρά ή στερεά για κάποιο χρονικό διάστημα.
Βροχόμετρα Αυτογραφικά: Μετρούν το ύψος της βροχής και προσδιορίζουν την ένταση, καθώς και την έναρξη και λήξη της βροχής.

Γ

Γαλβανόμετρο: Η συσκευή χρησιμοποιείται για να μετρήσει πολύ μικρά ρεύματα.Όργανο που δείχνει αν περνάει ρεύμα.
Γείωση: διαδικασία που συνδέει ένα φορτισμένο αντικείμενο στη Γη για να αφαιρέσετε ανισόρροπη επιβάρυνση αντικειμένου.
Γενική θεωρία της σχετικότητας: Η θεωρία της σχετικότητας που συμπεριλαμβάνει και μη αδρανειακά συστήματα - θεωρία για τη βαρύτητα.
Geiger-Mueller σωλήνας: Συσκευή που χρησιμοποιείται για την ανίχνευση ακτινοβολίας με την ικανότητά του να ιονίζει.
Γεωστροφικός άνεμος: O άνεμος που δημιουργείται από τη δύναμη της πίεσης και την εκτρεπτική δύναμη (ή γεωστροφική δύναμη) που οφείλεται στην περιστροφή της γης. Είναι οριζόντιος και η έντασή του εξαρτάται από την απόσταση των ισοβαρών. Πάνω από το στρώμα τριβής και ειδικότερα πάνω από ωκεανούς ή μεγάλες θάλασσες ο Γεωστροφικός άνεμος πλησιάζει το πραγματικό. Ο Γεωστροφικός Άνεμος όσο ανεβαίνουμε στη τροπόσφαιρα αντιστρέφεται και ενισχύεται μέχρι την Τροπόπαυση.
Γήινη Ακτινοβολία: Ακτινοβολία μεγάλου μ.κ. (χαμηλής συχνότητας),που εκπέμπεται από την επιφάνεια της γης.
Γήινος Μαγνητισμός: Η γη μοιάζει σαν ένας τεράστιος μαγνήτης. Η διανομή της μαγνητικής δύναμης στην επιφάνεια της είναι περίπου όπως μια ομοιόμορφη μαγνητισμένη σφαίρα, αλλά με κλίση του μαγνητικού άξονα κατά 10° ή 12°. 
GeV: Συντόμευση για το "Giga electron volts" που είναι μονάδα ενέργειας ίση με 109 eV.  Η ενέργεια ηρεμίας του ηλεκτρονίου είναι περίπου 0.0005 GeV, ενώ του πρωτονίου 0.938 GeV.  Η ενέργεια των σωματιδιακών ακτίνων στους επιταχυντές φθάνει τα 1000 GeV.Για να δοκιμάσουμε τη κλίμακα χορδής απευθείας χρειαζόμαστε επιταχυντές των 1018 GeV.
Γκλουονία: Φορέας ισχυρής πυρηνικής δύναμης.
Γκραβιτονιο: Σωματίδιο που μεταφέρει τη δύναμη της βαρύτητας.Δεν έχει ακόμη παρατηρηθεί.
Γραμμή Θύελλας: Μια εκτεταμένη γραμμή η ζώνη μήκους 150 χλμ., που μεταφέρει όλες τις καιρικές δραστηριότητες, καταιγίδες κλπ.
Γραμμικός Επιταχυντής: Συσκευή για να επιταχύνει τα υποατομικά σωματίδια με την εφαρμογή διαδοχικού ηλεκτρικού πεδίου.
Γραμμική δύναμη αποκατάσταση: Δύναμη στην κατεύθυνση προς την θέση ισορροπίας που εξαρτάται γραμμικά από την απόσταση από τη θέση αυτή.
Γραμμική πυκνότητα φορτίου: Το πηλίκο του φορτίου Δq που αντιστοιχεί σε μήκος Δl ενός αγωγού προς το μήκος αυτό.
Γραμμική σχέση: Τη σχέση ανάμεσα σε δύο μεταβλητές,x και y,συνοψίζονται από την εξίσωση y=αx+β, όπου α και β είναι σταθερές.
Γωνία ανάκλασης: Γωνία μεταξύ της κατεύθυνσης της κίνησης των κυμάτων και της κάθετης γραμμής στην επιφάνεια των κυμάτων.
Γωνία διάθλασης: Γωνία μεταξύ κατεύθυνσης της κίνησης των κυμάτων και μιας κάθετης γραμμής στην επιφάνεια των κυμάτων που έχουν διαθλαθεί.
Γωνία εκτροπής: Η γωνία που σχηματίζει με την αρχική της διεύθυνση η μονοχρωματική δέσμη που βγαίνει από μια οπτική διάταξη.
Γωνία πρόσπτωσης: Γωνία μεταξύ κατεύθυνση της κίνησης των κυμάτων και μια κάθετη γραμμή στην επιφάνεια τα κύματα είναι εντυπωσιακά.
γωνιακή συχνότητα : Μέγεθος που χαρακτηρίζει τα περιοδικά φαινόμενα, ανάλογο προς τη συχνότητα. Στην ομαλή κυκλική κίνηση συμπίπτει με το μέτρο της γωνιακής ταχύτητας.

Δ

Δείκτης διάθλασης: Λόγος της ταχύτητας του φωτός στο κενό προς την ταχύτητά του σε ένα υλικό.
Δέκτης: Συσκευή που ανιχνεύει τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα.
Δεσμός στάσιμου κύματος: Ένα σημείο που παραμένει ακίνητο όταν στο ελαστικό μέσο στο οποίο ανήκει δημιουργείται στάσιμο κύμα.
Δεύτερη Arc συντομογραφία arcsec: Μια μονάδα της γωνιακής μέτρο στο οποίο υπάρχουν 60 δευτερόλεπτα του τόξου σε 1 λεπτό τόξο και ως εκ τούτου 3.600 δευτερόλεπτα του τόξου σε 1 βαθμό τόξο. Υπάρχουν 206.265 δευτερόλεπτο του τόξου ανά ακτίνια. Ένα δευτερόλεπτο του τόξου είναι ίση με περίπου 725 χιλιόμετρα με τον Ήλιο.
Δευτέριο: Ισότοπο του υδρογόνου με μαζικό αριθμό δύο.
Δευτεροβάθμια χρώματα φωτώς: Κίτρινο, κυανό, ή ανοικτό ματζέντα.
Δευτεροβάθμια χρωστική: Κόκκινο, πράσινη ή μπλε χρωστική ουσία.
Δεύτερον: SI μονάδα του χρόνου.
Δεύτερος νόμος της θερμοδυναμικής: Ροή θερμότητας μόνο από την περιοχή της υψηλής θερμοκρασίας o περιοχή της χαμηλότερης θερμοκρασίας.
Διάθλαση κύματος: Η αλλαγή πορείας ενός κύματος κατά τη μετάβασή του από ένα μέσο σε ένα άλλο στο οποίο διαδίδεται με διαφορετική ταχύτητα.
Διακρότημα: Η αυξομείωση του πλάτους της ταλάντωσης που εκτελεί ένα σώμα όταν μετέχει σε δυο ταλαντώσεις της ίδιας διεύθυνσης, που έχουν το ίδιο πλάτος και συχνότητες που παρουσιάζουν μικρή διαφορά,  
Διαμήκη κύματα: Κύμα σε ποια κατεύθυνση της διαταραχής είναι η ίδια με την κατεύθυνση κίνησης των κυμάτων.Το κύμα στο οποίο τα μόρια του ελαστικού μέσου ταλαντώνονται στη διεύθυνση της διάδοσής του.
Διαμόρφωση πλάτους (AM): Η τροποποίηση του πλάτους του ηλεκτρομαγνητικού κύματος που εκπέμπει ο σταθμός,από το μικροφωνικό ρεύμα.
Διαμόρφωση συχνότητας (FM): Η τροποποίηση της συχνότητας του ηλεκτρομαγνητικού κύματος που εκπέμπει ο σταθμός, από το μικροφωνικό ρεύμα.
Διάρκεια Ηλιοφάνειας: Ο αριθμός των ωρών, ημέρας, μηνός ή έτους πού o ήλιος ήταν τόσο έντονος, ώστε να κάψει ειδική ταινία από χαρτί χωρισμένη σε ώρες, μέσω συγκέντρωσης των ακτίνων με γυάλινη σφαίρα.
Διασκεδασμός (του φωτός): Η εξάρτηση του δείκτη διάθλασης ενός υλικού από το μήκος κύματος, 
Διασκορπισμός / Διασκεδασμός: Το αποτέλεσμα της διάχυσης του φωτός, όταν προσπίπτει επάνω στα αιωρούμενα σωματίδια της ατμόσφαιρας.
Διάσπαση βήτα: Ραδιενεργό διαδικασία αποσύνθεσης στην οποία ένα ηλεκτρόνιο ή ποζιτρόνιο και νετρίνο εκπέμπεται από έναν πυρήνα.
Διασπορά του φωτός: Με μήκος κύματος διακύμανσης της ταχύτητας του φωτός μέσα από την ύλη με αποτέλεσμα διαχωρισμού του φωτός στο φάσμα.
Διαστατική ανάλυση: Έλεγχος παράγωγης εξίσωση, με τη διασφάλιση οι διαστάσεις είναι ίδιες και στις δύο πλευρές.
διαστολή του χρόνου: Η φαινομενική επιβράδυνση του χρόνου (αύξηση του χρονικού διαστήματος) σε σώμα που κινείται με. σχετικιστική ταχύτητα.
Διατάραξη ή Δίνη: Ονομασίες που δίνονται στις ακανόνιστες κινήσεις των ρευστών.
Διατηρητικό πεδίο: Πεδίο στο οποίο η δύναμη που ασκεί δεν παράγει έργο κατά τη μετακίνηση του υποθέματος σε κλειστή τροχιά.
Διατμητικός άνεμος: Απότομη τοπική και χρονική μεταβολή της διεύθυνσης και της ταχύτητας του ανέμου.
Διάχυση: Ανάκλαση του φωτός σε πολλές κατευθύνσεις από την τραχιά επιφάνεια.
Διαφανής: Υλικό εκπομπής φωτός χωρίς στρέβλωση κατευθύνσεις των κυμάτων.
Διαφορά δυναμικού ( μεταξύ δύο σημείων βαρυτικού πεδίου): Το πηλίκο του έργου που παράγει ή καταναλώνει η δύναμη του πεδίου κατά τη μετακίνηση μιας μάζας m από το ένα σημείο στο άλλο προς τη μάζα αυτή.
Διαφορά δυναμικού ( μεταξύ δύο σημείων ηλεκτρικού πεδίου): Το πηλίκο του έργου που παράγει ή καταναλώνει η δύναμη του πεδίου κατά τη μετακίνηση φορτίου q από το ένα σημείο στο άλλο προς το φορτίο αυτό.
Δίδυμη γένεση: Η μετατροπή ενός φωτονίου σε ζεύγος ηλεκτρονίου- ποζιτρονίου.
Διέγερση (ατόμου) : Η μετάβαση ενός ηλεκτρονίου του ατόμου σε στιβάδα με ενέργεια μεγαλύτερη από την αρχική.
Διεγέρτης: Το σώμα που προκαλεί εξαναγκασμένη ταλάντωση ενός ταλαντωτή- που προσφέρει περιοδικά ενέργεια σε ένα σώμα που ταλαντώνεται.
Διηλεκτρική αντοχή: Η τιμή της έντασης του ηλεκτρικού πεδίου πάνω από την οποία το διηλεκτρικό συμπεριφέρεται ως αγωγός.
Διηλεκτρική σταθερά (διηλεκτρικού): Ο λόγος της χωρητικότητας ενός πυκνωτή με το διηλεκτρικό προς τη χωρητικότητα του ίδιου πυκνωτή στο κενό.
Διηλεκτρικό: Σώμα στο οποίο δεν μπορούν να κινηθούν ηλεκτρικά φορτία, ο μονωτής.
Διοδος: Ηλεκτρική συσκευή που επιτρέπει μόνο ένα τρόπο ροής του ρεύματος.Συσκευή που επιτρέπει την κίνηση των ηλεκτρονίων μόνο προς μία κατεύθυνση.
Δράση-αντίδραση δυνάμεις: Ζεύγος των δυνάμεων σε μια αλληλεπίδραση που είναι ίσες σε μέγεθος και αντίθετης κατεύθυνσης.
Δραστηριότητα: Ο αριθμός των διασπάσεων ανά δευτερόλεπτο από τη ραδιενεργό ουσία.
Δρόσος: Σταγόνες νερού που σχηματίζονται στα φύλλα, τη χλόη και άλλα αντικείμενα του εδάφους, όταν η θερμοκρασία του αέρα που τα περιβάλει σε αίθρια νύχτα και με άπνοια κατέβει κάτω του σημείου κόρου ή του σημείου δρόσου.
Δυαδικά αστέρια: Ένα σύστημα από δύο άστρα που περιστρέφονται γύρω από ένα κοινό κέντρο βάρους.
Δύναμη: Παράγοντας που οδηγεί σε επιτάχυνση ή παραμορφωτικά ένα αντικείμενο.
Δύναμη αντίστασης: Δύναμη που ασκείται από μια μηχανή.
Δύναμη επαναφοράς: Η δύναμη που αναγκάζει ένα σώμα να ταλαντώνεται- που τείνει να επαναφέρει το σώμα στη θέση ισορροπίας.
Δύναμη κεντρική: Η δύναμη αλληλεπίδρασης μεταξύ δύο μαζών ή δύο φορτίων που έχει τη διεύθυνση της ευθείας που     ορίζεται από τα κέντρα μάζας ή τα κέντρα φορτίων αντίστοιχα.
Δύναμη Laplace: Η δύναμη που δέχεται ρευματοφόρος αγωγός που βρίσκεται σε μαγνητικό πεδίο.
Δύναμη Lorentz: Η δύναμη που δέχεται ένα ηλεκτρικό φορτίο που κινείται σε μαγνητικό πεδίο.
Δυναμική: Μελέτη της κίνησης των σωματιδίων από τις δυνάμεις.
Δυναμική άνωση: Η συνιστώσα της αεροδύναμης η κάθετη στην ταχύτητα.
Δυναμική ενέργεια: Η ενέργεια του αντικειμένου λόγω της θέσης ή της κατάσταση.
Δυναμικό βαρυτικού πεδίου: Το σταθερό πηλίκο του έργου που παράγει η δύναμη του πεδίου κατά τη μετακίνηση μάζαςm από ένα σημείο του πεδίου μέχρι το άπειρο προς τη μάζα αυτή.
Δυναμικό ηλεκτρικού πεδίου: Το σταθερό πηλίκο του έργου που παράγει η δύναμη του πεδίου κατά τη μετακίνηση φορτίου q από ένα σημείο του πεδίου μέχρι το άπειρο προς το φορτίο αυτό.
Δυναμό: Γεννήτρια. 

Ε

Εγκάρσιο κύμα: Το κύμα στο οποίο τα μόρια του ελαστικού μέσου ταλαντώνονται κάθετα στη διεύθυνση της διάδοσης του. 
Ειδική θεωρία της σχετικότητας: Θεωρία που διατύπωσε ο Einstein για αδρανειακά συστήματα αναφοράς. Βασικές της παραδοχές είναι: α) η ταχύτητα του φωτός είναι ανεξάρτητη από τη ταχύτητα του παρατηρητή, β) οι νόμοι της φυσικής είναι ίδιοι σε όλα τα αδρανειακά συστήματα.
Ειδική γραμμομοριακή θερμότητα υπό σταθερή πίεση (Cp): Το ποσό της θερμότητας που πρέπει να προσφέρουμε σε 1mol αερίου, του οποίου η πίεση μένει σταθερή, για να αυξηθεί η θερμοκρασία του κατά 1 °C.
Ειδική γραμμομοριακή θερμότητα υπό σταθερό όγκο (CV): Το ποσό της θερμότητας που πρέπει να προσφέρουμε σε 1mol αερίου, του οποίου ο όγκος είναι σταθερός για να αυξηθεί η θερμοκρασία του κατά 1 °C.
Ειδική γραμμομοριακή θερμότητα: Το ποσό της θερμότητας που πρέπει να προσφέρουμε στη μονάδα μάζας του υλικού για να αυξηθεί η θερμοκρασία του κατά 1°C.
Ειδική θερμότητα: Το ποσό της θερμότητας που πρέπει να προσφέρουμε σε 1g του υλικού για να αυξήσουμε τη θερμοκρασία του κατά 1 °C.
Εικόνα: Αναπαραγωγή του αντικειμένου που σχηματίζεται με φακούς ή κάτοπτρα.
Εικονική εικόνα: Το σημείο από το οποίο τις ακτίνες του φωτός φαίνεται να αποκλίνουν χωρίς στην πραγματικότητα να το πράξουν.
Έκκεντρη κρούση : Η κρούση σωμάτων που οι ταχύτητες τους βρίσκονται σε παράλληλες ευθείες.
Εκμηδένιση: Διαδικασία στην οποία ένα σωματίδιο και το αντισωματίδιο του μετατρέπονται σε ενέργεια.
Εκπομπή του φάσματος: Tο φάσμα που παράγεται από την ακτινοβολία από τα διεγερμένα άτομα.
Εκτόνωση ελεύθερη: H αύξηση του όγκου του αερίου που γίνεται χωρίς παραγωγή έργου, η ανεμπόδιστη αύξηση του όγκου ενός αερίου.
Ελαστική κρούση : Η κρούση κατά την οποία διατηρείται η μηχανική ενέργεια του συστήματος των σωμάτων.
Ελαστική σύγκρουση: Αλληλεπίδραση μεταξύ δύο αντικειμένων στην οποία η συνολική ενέργεια είναι η ίδια πριν και μετά την αλληλεπίδραση.
Ελεύθερη ταλάντωση : Η ταλάντωση ενός σώματος το οποίο εκτρέπεται από τη θέση ισορροπίας και αφήνεται ελεύθερο.
Έλλειμμα μάζας: Η διαφορά της μάζας ενός πυρήνα από τη μάζα των συστατικών του
Εναλλακτήρας: Η γεννήτρια εναλλασσόμενης τάσης.
Εναλλασσόμενο ρεύμα: Ρεύμα όπου η ένταση είναι αρμονική συνάρτηση του χρόνου.
Ενέργεια σύνδεσης: Αρνητικό το ποσό της ενέργειας που απαιτείται για το διαχωρισμό ενός πυρήνα σε επιμέρους νουκλεόνια.
Ενέργεια ηρεμίας: Το ποσό της ενέργειας που έχει ένα σώμα όταν ηρεμεί.
Ενεργός ένταση (εναλλασσόμενου ρεύματος): Η ένταση ενός συνεχούς ρεύματος που έχει τα ίδια θερμικά αποτελέσματα με το εναλλασσόμενο.
Ενεργός τάση (εναλλασσόμενης τάσης): Η τιμή της συνεχούς τάσης που όταν εφαρμόζεται σε μια αντίσταση δίνει ρεύμα με ένταση ίση με την ενεργό τιμή του εναλλασσόμενου ρεύματος που προκαλεί η εναλλασσόμενη τάση.
Ενεργός ταχύτητα: Η τετραγωνική ρίζα της μέσης τιμής των τετραγώνων των ταχυτήτων.
Ένταση ακτινοβολίας: Η ενέργεια που περνάει από τη μονάδα επιφάνειας στη μονάδα του χρόνου.
Ένταση βαρυτικού πεδίου: το πηλίκο της δύναμης που δέχεται μάζα m σε ένα σημείο του πεδίου προς τη μάζα αυτή.
Ένταση ηλεκτρικού πεδίου: Το πηλίκο της δύναμης που δέχεται φορτίο q σε ένα σημείο του πεδίου προς το φορτίο αυτό.Η κατεύθυνσή της συμπίπτει με την κατεύθυνση της δύναμης που ασκείται σε θετικό φορτίο.Λόγος της δύναμης που ασκείται από τον τομέα σε μια μικρή επιβάρυνση δοκιμή αυτή την αλλαγή.
Ένταση μαγνητικού πεδίου: το πηλίκο της μέγιστης δύναμης που δέχεται από μαγνητικό πεδίο ένας αγωγός μήκους l,που διαρρέεται από ρεύμα έντασης I, προς το γινόμενο Ιl.
Εντροπία: Μέγεθος που συνδέεται με την αταξία που επικρατεί στα δομικά συστατικά του συστήματος και με την ικανότητα του συστήματος να παράγει έργο.Μέτρο της αταξίας σε ένα σύστημα.Αναλογία θερμότητα που προστίθεται με τη θερμοκρασία.
Εξαερίωση: Η μετάβαση ενός σώματος από την υγρή στην αέρια φάση.
Εξαναγκασμένη εκπομπή: Εκπομπή φωτονίου από άτομο ενθουσιασμένοι που προκαλείται από επιπτώσεις για φωτονίων της ίδιας ενέργειας.
Εξαναγκασμένη ταλάντωση: Η ταλάντωση που γίνεται με την περιοδική προσφορά ενέργειας στο ταλαντούμενο σύστημα.
Εξαρτημένη μεταβλητή: Μεταβλητή που ανταποκρίνεται στις αλλαγές της χειραγωγείται μεταβλητή.
Εξάτμιση: Η διεργασία, κατά την οποία τα μόρια του νερού (είτε βρίσκονται σε υγρά είτε στερεά κατάσταση) διαφεύγουν από την επιφάνειά τους στον ελεύθερο αέρα υπό τη μορφή των αόρατων υδρατμών.Η εξαερίωση που γίνεται μόνο από την επιφάνεια του υγρού.
Εξατμισόμετρο: Όργανο με το οποίο μετράται η ποσότητα του εξατμιζόμενου νερού στη διάρκεια του χρόνου που έγινε η εξάτμιση.
Εξίσωση Καθρεπτη: 1/do+1/di=1/f,όπου κάνουμε είναι απόσταση του αντικειμένου, di είναι η απόσταση της εικόνας, f είναι η εστιακή απόσταση.
Εξίσωση κύματος : Η σχέση που δίνει την απομάκρυνση των σημείων του μέσου στο οποίο διαδίδεται το κύμα κάθε χρονική στιγμή.
Εξίσωση συνέχειας: Η σχέση μεταξύ της ταχύτητας ενός ασυμπίεστου ρευστού και της διατομής του σωλήνα στον οποίο κινείται.
Εξίσωση της τροχιάς: Η συνάρτηση y=f(x) των συντεταγμένων του σώματος.
Εξωτερικές δυνάμεις: Οι δυνάμεις που ασκούνται από το εξωτερικό σύστημα.
Εξώσφαιρα: Είναι η περιοχή της ατμόσφαιρας που βρίσκεται πάνω από τη θερμόσφαιρα και επεκτείνεται μέχρι του κοσμικού διαστήματος,με το οποίο και αναμιγνύεται.
Επαγωγή: Η εμφάνιση ηλεκτρεγερτικής δύναμης σε ένα αγωγό όταν μεταβάλλεται ή μαγνητική ροή που περνάει από την επιφάνεια που ορίζει με το σχήμα του ή όταν διέρχεται μαγνητική ροή από την επιφάνεια που ορίζει με την κίνησή του.
Επαγωγική σύζευξη δύο κυκλωμάτων: Δύο κυκλώματα βρίσκονται σε επαγωγική σύζευξη όταν η μεταβολή του ρεύματος στο ένα δημιουργεί ηλεκτρεγερτική δύναμη από επαγωγή στο άλλο 
Επικάθηση: Διαδικασία σωματίδιων να κολλήσουν μαζί για να σχηματίσουν μεγαλύτερα σώματα,για παράδειγμα,η ηλιακή νεφελωμάτων σκόνης δεδουλευμένους να σχηματίσουν chondrules,και πλανητοειδείς δεδουλευμένους για να σχηματίσουν πλανήτες.
Επιλογέας ταχυτήτων: Διάταξη που επιτρέπει να περάσουν μόνο φορτισμένα σωματίδια που έχουν ορισμένη ταχύτητα.Βασίζεται στο συνδυασμό μαγνητικού και ηλεκτρικού πεδίου με τις δυναμικές γραμμές τους κάθετες μεταξύ τους
Επίπεδα ενέργειας: Ποσά ενέργειας ενός ηλεκτρονίου σε ένα άτομο μπορεί να έχει.
Επίπεδο αναφοράς: Τοποθεσία στην οποία το ενεργειακό δυναμικό που θα επιλεγεί να είναι μηδέν.
Επίπεδος πυκνωτής: Πυκνωτής του οποίου οι οπλισμοί είναι παράλληλες επίπεδες μεταλλικές επιφάνειες.
Επιφάνεια ασυνέχειας/Μετωπική επιφάνεια: Η συνοριακή επιφάνεια που χωρίζει δύο μάζες αέρος, που διαφέρουν μεταξύ τους κατά την πυκνότητα,τη θερμοκρασία, την υγρασία και τον άνεμο.
Επιφάνεια Gauss: Μια κλειστή επιφάνεια που επιλέγουμε για να εφαρμόσουμε το νόμο του Gaussεπιφανειακή πυκνότητα φορτίου: το πηλίκο του φορτίου Δq που αντιστοιχεί σε επιφάνεια ΔΑ προς την επιφάνεια αυτή.
Εποικοδομητική παρέμβαση: Υπέρθεση των κυμάτων με αποτέλεσμα ένα συνδυασμένο κύμα με πλάτος μεγαλύτερο από τα συνιστώσα κύματα.
Έργο εξαγωγής: Η ελάχιστη ενέργεια που πρέπει να πάρει ένα ηλεκτρόνιο για να εγκαταλείψει την επιφάνεια ενός μετάλλου.
Εστιακό μήκος: Η απόσταση από το σημείο εστίασης στο κέντρο του φακού ή κορυφή από έναν καθρέφτη.
Εσωτερικές δυνάμεις: Οι δυνάμεις των αντικειμένων μέσα σε ένα σύστημα.
Εσωτερική ενέργεια: Ενέργεια που εμπεριέχει ένα σώμα και είναι το άθροισμα των ενεργειών των σωματιδίων που τοα παρτίζουν,ως αποτέλεσμα της σχετικής τους κίνησης ως προς το κέντρο μάζας του σώματος και των αλληλεπιδράσεων μεταξύ τους. Εξαρτάται από τη θερμοκρασία.
Εσωτερική τριβή ρευστού: Η τριβή που αναπτύσσεται μεταξύ των μορίων του ρευστού λόγω της κίνησής του. 
Ετήσιοι άνεμοι: Παρατηρούνται στους θερμούς μήνες του χρόνου στο Αιγαίο Πέλαγος και γενικά την ανατολική λεκάνη της Μεσογείου.Πνέουν από ΒΑ-ΒΔ ή και από Δ διευθύνσεις,από τις αρχές Μαΐου μέχρι του Ιουλίου με μικρή συχνότητα και ένταση και από τις αρχές Ιουλίου μέχρι τέλους Οκτωβρίου με μεγαλύτερη συχνότητα και ένταση.Από το 2ο δεκαήμερο του Ιουλίου μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου έχουν τη μεγαλύτερη συχνότητα και ένταση.
Εύρος στοιχείου: Η διαφορά μεταξύ μεγαλύτερου και μικρότερου αναγνώσματος ενός μετεωρολογικού στοιχείου.
Εύρος του βλήματος: Οριζόντια απόσταση μεταξύ του σημείου εκτόξευσης του βλήματος.

Ζ


Ζώνες Van Allen: Ζώνες ακτινοβολίας που αποτελούνται από σωματίδια με μεγάλο φορτίο ηλεκτρισμού που παγιδεύτηκαν από το γήινο μαγνητικό πεδίο.Ζώνες που περιβάλλουν τη Γη στις οποίες παρατηρήθηκε μεγάλη πυκνότητα φορτισμένων σωματιδίων.
Ζώνη αγωγής: Ένα στρώμα σε ένα αστέρι με τον οποίο τα ρεύματα μεταφοράς είναι ο κύριος μηχανισμός με τον οποίο η ενέργεια μεταφέρεται προς τα έξω. Στον Ήλιο, μία ζώνη αγωγής θερμότητας εκτείνεται ακριβώς κάτω από την φωτόσφαιρα σε περίπου εβδομήντα τοις εκατό της ηλιακής ακτίνας.

Η


Ηλεκτρασθενης δύναμης: Η ηλεκτρομαγνητική και η ασθενής δύναμη σαν ενιαία δύναμη. Είναι επίσης γνωστή σαν SU(2)xU(1). 
Ηλεκτρεγερτική δύναμη: Διαφορά δυναμικού που παράγεται από την ηλεκτρομαγνητική επαγωγή.
Ηλεκτρικές δυναμικές γραμμές: Γραμμές που αντιπροσωπεύουν την κατεύθυνση του ηλεκτρικού πεδίου.
Ηλεκτρική αντλία χρέωση: Συσκευή,συχνά μια μπαταρία ή γεννήτρια, ώστε να αυξήσει το δυναμικό του ηλεκτρικού φορτίου.
Ηλεκτρική γεννήτρια: Διάταξη που μετατρέπει τη μηχανική ενέργεια σε ηλεκτρική ενέργεια.
Ηλεκτρική ροή από στοιχειώδη επιφάνεια ΔΑ: Το γινόμενο του μέτρου της έντασης του ηλεκτρικού πεδίου επί το εμβαδόν της επιφάνειας ΔΑ επί το συνημίτονο της γωνίας ανάμεσα στην ένταση και την κάθετη στην επιφάνεια.
Ηλεκτρική ταλάντωση: Εναλλασσόμενο ρεύμα μεγάλης συχνότητας που παίρνουμε από κύκλωμα LC όταν φορτίσουμε τον πυκνωτή.
Ηλεκτρικό δυναμικό ενέργεια: Η ενέργεια ενός φορτισμένου σώματος σε ένα ηλεκτρικό πεδίο.
Ηλεκτρικό μοντέλο του φυσικού αερίου: Περιγραφή της ροής του ρεύματος μέσω των αγωγών.
Ηλεκτρικό πεδίο: Ο χώρος στον οποίο όταν βρεθεί ένα φορτίο θα δεχθεί δύναμη.
Ηλεκτρικό ρεύμα: Ροή των φορτισμένων σωματιδίων.
Ηλεκτρονικό σύννεφο: Περιοχή με υψηλή πιθανότητα της εύρεσης ενός ηλεκτρονίου γύρω από ένα άτομο.
Ηλεκτρονικό τηλεβόλο: Τμήμα του καθοδικού σωλήνα που εξασφαλίζει την εκπομπή,επιτάχυνση και εστίαση των ηλεκτρονίων.
Ηλεκτρονιο: Υποατομικό σωματίδιο του μικρή μάζα και αρνητικό φορτίο που υπάρχει σε κάθε άτομο
Ηλεκτρονιοβόλτ: Το έργο που παράγει η δύναμη του πεδίου όταν μετατοπίζεται το στοιχειώδες φορτίο μεταξύ δύο σημείων που έχουν διαφορά δυναμικού 1V. 
Ηλεκτρομαγνήτης: Συσκευή που χρησιμοποιεί ένα ηλεκτρικό ρεύμα για να παράγει μια συγκεντρωμένη μαγνητικό πεδίο.
Ηλεκτρομαγνητική δύναμη: Μια από τις θεμελιώδεις δυνάμεις που οφείλονται σε ηλεκτρικά φορτία,τόσο στατικά όσο και σε κίνηση.Μια από τις τέσσερις θεμελιώδεις δυνάμεις που συμπεριλαμβάνει τις γνωστές δυνάμεις του ηλεκτρισμού και μαγνητισμού.Περιγράφεται από μία U(1) θεωρία βαθμίδας που καλείται "κβαντική ηλεκτροδυναμική" (QED). Μεταδίδεται μέσω του φωτονίου.
Ηλεκτρομαγνητική επαγωγή: Παραγωγή ηλεκτρικού πεδίου ή ρεύματος λόγω της αλλαγής στον τομέα της μαγνητικής ροής.
Ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία: Η ενέργεια μεταφέρεται από τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα σε όλο το διάστημα.
Ηλεκτρομαγνητικό κύμα: Η ταυτόχρονη διάδοση ενός ηλεκτρικού και ενός μαγνητικού πεδίου που κινούνται με την ταχύτητα του φωτός μέσα στο χώρο.
Ηλεκτροσκόπιο: Συσκευή για την ανίχνευση ηλεκτρικά φορτία.
Ηλεκτροστατική: Μελέτη των ιδιοτήτων και των αποτελεσμάτων των ηλεκτρικών φορτίων σε κατάσταση ηρεμίας.
Ηλιακή σταθερά: Είναι το ποσό της ηλιακής ακτινοβολίας που δέχεται η μονάδα της επιφάνειας σε ένα λεπτό κάθετα προς τις ηλιακές ακτίνες στα όρια της ατμόσφαιρας και στη μέση απόσταση ήλιου-γης.
Ηλιογράφος: Όργανο που καταγράφει τη διάρκεια της ηλιοφάνειας.
Ημέρα υετού: Είναι η ημέρα ψεκάδων. Αρχίζει κανονικά την 8ω και διαρκεί 24 ώρες και κατά την οποία έπεσαν 0,2mm βροχής.
Ημέρα χιονιού: Είναι οποιαδήποτε ημέρα που υπολογίζεται από μεσονύκτιο σε μεσονύκτιο και κατά την οποία έπεσε χιόνι.
Ημίτονο: Ο λόγος της αντίθετης πλευράς και της υποτείνουσας.
Ηχοστάθμη: Ποσότητα λογαρίθμου για τη μέτρηση της έντασης ήχου σε ντεσιμπέλ.
Ηχόχρωμα: Ποιότητα ήχου ή χρωματικού τόνου.Φάσμα των συχνοτήτων ήχου που παράγει ένα πλήρες κύμα.

Θ

Θάλαμο φυσαλίδων: Μέσο με υπέρθερμο υγρό στο οποίο το δρόμο της ιονίζουσας σωματιδίων γίνεται ορατή ως μονοπάτια των μικροσκοπικών φυσαλίδων.
Θαλάσσια αέρια μάζα: Μια σχετικά υγρή αέρια μάζα που δημιουργήθηκε πάνω σε μια μεγάλη περιοχή ωκεανού η θάλασσας.
Θεμελιώδη σωματίδια: Αυτά τα σωματίδια (δηλαδή τα κουάρκ και τα λεπτόνια) από τα οποία αποτελούνται όλα τα υλικά.
Θεμελιωδης τόνος: Χαμηλότερες συχνότητας του ήχου που παράγεται από ένα μουσικό όργανο.
Θεοδόλιχος: Όργανο για την παρακολούθηση των ανεμοβολήσεων, της μέτρησης, της διεύθυνσης και της ταχύτητας του ανέμου σε ελεύθερη ατμόσφαιρα. Χρησιμοποιείται ακόμη και για τον προσδιορισμό του ύψους της βάσης των νεφών 
Θερμίδα: Μονάδα θερμότητας. Είναι το ποσό της θερμότητας που απαιτείται για να ανυψωθεί ένα γραμμάριο ύδατος από 14,5° σε 15,5° C.
Θερμιδόμετρο: Συσκευή που απομονώνει τα αντικείμενα για να μετρήσουν τις αλλαγές της θερμοκρασίας να κάνω για να τη ροή θερμότητας.
Θερμικά μονωμένο σύστημα: Σύστημα που δεν αλληλεπιδρά με το περιβάλλον του. Θερμικά μονωμένο αν δεν ανταλλάσσει θερμότητα με το περιβάλλον.
Θερμικές απώλειες: Αύξηση της θερμοκρασίας του ηλεκτρικού αγωγού λόγω μετατροπή της ηλεκτρικής προς θερμική ενέργεια.
Θερμική διαστολή: Αύξηση του μήκους ή του όγκου του αντικειμένου λόγω της αλλαγής της θερμοκρασίας.
Θερμική ενέργεια: Εσωτερική ενέργεια. Άθροισμα της κινητικής και δυναμικής ενέργειας τυχαία κίνηση των σωματιδίων που συνθέτουν το αντικείμενο.
Θερμική ισορροπία: Κατάσταση ανάμεσα σε δύο ή περισσότερους οργανισμούς όπου οι θερμοκρασίες δεν αλλάζουν.
Θερμική μηχανή: Μηχανή που μετατρέπει τη θερμότητα σε μηχανικό έργο.Συσκευή που μετατρέπει τη θερμική ενέργεια σε μηχανική ενέργεια.
Θερμοβαθμίδα: Η ελάττωση της θερμοκρασίας με το ύψος.Σε μέσες ατμοσφαιρικές συνθήκες αντιστοιχεί με 0,6° ελάττωση περίπου, σε κάθε 100 μέτρα άνοδο.
Θερμογράφος: Καταγραφικό θερμόμετρο.
Θερμοδυναμική ισορροπία: Η κατάσταση στην οποία οι θερμοδυναμικές μεταβλητές του συστήματος παραμένουν σταθερές.
Θερμοδυναμική μεταβλητή: Μέγεθος που χρησιμοποιούμε για να περιγράψουμε ένα θερμοδυναμικό σύστημα.
Θερμοδυναμική: Η επιστήμη που εξετάζει τις μετατροπές της θερμότητας σε μηχανικό έργο.
Θερμοκρασία: Ο βαθμός θέρμανσης ή ψύξης που μετρήθηκε με ένα θερμόμετρο. Πέφτει όσο αυξάνει το ύψος 6,5 °C/1000 μέτρα μέχρι τους -56,5° C, στα 11000 μέτρα. από τα 11 χιλιόμετρα μέχρι τα 20 χιλιόμετρα η θερμοκρασία παραμένει σταθερή στους -56,5 °C. Από τα 20 χιλιόμετρα μέχρι τα 32 χιλιόμετρα ύψος η θερμοκρασία αυξάνει 1 °C/1000 μέτρα  
Θερμοκρασία σύντηξης: Ποσότητα της ενέργειας που απαιτείται για να αλλάξετε μια μονάδα μάζας μιας ουσίας από στερεό σε υγρή κατάσταση στο σημείο τήξης.
Θερμόμετρο: Η συσκευή χρησιμοποιείται για τη μέτρηση της θερμοκρασίας.
Θερμό μέτωπο: Η γραμμή σύνορο μεταξύ θερμού αέρα που προχωρεί και μιας μάζας ψυχρού αέρα, πάνω από την οποία ο θερμός αέρας ανυψώνεται.
Θερμόπαυση: Είναι η διαχωριστική επιφάνεια μεταξύ θερμόσφαιρας και εξώσφαιρας.
Θερμόσφαιρα: Το στρώμα της ατμόσφαιρας, το οποία αρχίζει από τη Μεσόπαυση και στο οποίο η θερμοκρασία συνεχώς αυξάνει μέχρι των ανωτάτων ορίων της 400-500 χλμ. περίπου.
Θερμότητα: Μορφή ενέργειας που μεταφέρεται από ένα σώμα σε ένα άλλο που έχει χαμηλότερη θερμοκρασία.Ποσότητα ενέργειας που μεταφέρεται από το ένα αντικείμενο στο άλλο λόγω της διαφοράς θερμοκρασίας.
Θερμότητα εξάτμισης: Ποσότητα της ενέργειας που απαιτείται για να αλλάξετε μια μονάδα μάζας μιας ουσίας από υγρή σε αέρια κατάσταση στο σημείο βρασμού..
Θεώρημα μεταβολής της  ορμής: Η ώθηση που θα δοθεί σε ένα σώμα είναι ίση με την αλλαγή της ορμής.
Θεώρημα μεταβολής της ενέργειας: Ενέργεια στο αντικείμενο είναι ίση με τη μεταβολή της κινητικής ενέργειας του.
Θεωρία βαθμίδας: Τα πλέον επιτυχυμένα μοντέλα της σωματιδιακής φυσικής βασίζονται στην ιδέα της συμμετρίας βαθμίδας. Παράδειγμα συμμετρίας βαθμίδας είναι η εξάρτηση του έργου σε ένα βαρυτικό πεδίο από την διαφορά δυναμικού. Διάφορα πεδία σε αυτή τη θεωρία μπορούν να μετασχηματιστούν το ένα στο άλλο. Η ύπαρξη συμμετρίας βαθμίδας στα ηλεκτρικά δυναμικά έχει ως συνέπεια τη διατήρηση του φορτίου.
Θεωρία Μπαντ: Θεωρία που εξηγεί την ηλεκτρική αγωγιμότητα στα στερεά.
Θυελλώδης Άνεμος: Θύελλα.Άνεμος μεγάλης έντασης που αντιστοιχεί στην κλίμακα Μποφόρ 8 και άνω.

Ι


Ιδανικά αέρια: Μακροσκοπικά,τα αέρια που υπακούουν στην καταστατική εξίσωση, σε όλες τις συνθήκες. Απόμικροσκοπική άποψη τα αέρια των οποίων τα μόρια είναι τέλειες σφαίρες, δεν αλληλεπιδρούν μεταξύ τους παρά μόνοόταν συγκρούονται και οι συγκρούσεις με τα τοιχώματα του δοχείου στο οποίο βρίσκονται είναι τελείως ελαστικές.
Ιξώδες: Η εσωτερική τριβή μεταξύ των μορίων ενός ρευστού- συντελεστής που δείχνει πόσο παχύρρευστο είναι ένα υγρό.
Ιονόσφαιρα: Η περιοχή της ατμόσφαιρας, η οποία αρχίζει κυρίως από ύψος των 400-500 χλμ. και φθάνει μέχρι τα ανώτατα όρια της ατμόσφαιρας. Περιέχει ηλεκτρικώς φορτισμένα σωματίδια, τα ιόντα.
Ισαλλοβαρείς: Oι γραμμές που ενώνουν τόπους με την ίδια βαρομετρική τάση.
Ισοβαρής: Η γραμμή στο χάρτη που ενώνει σημεία η θέσεις, που έχουν την ίδια βαρομετρική πίεση κατά την αυτή χρονική στιγμή και εκφράζεται σε χιλιοβαρίδες (Millibars).
Ισοβαρής μεταβολή: Μεταβολή στη διάρκεια της οποίας η πίεση του αερίου μένει σταθερή.
Ισοδύναμη αντίσταση: Ενιαία αντίσταση που θα μπορούσε να αντικαταστήσει αρκετές αντιστάσεις.
Ισόθερμη μεταβολή: Μεταβολή στη διάρκεια της οποίας η θερμοκρασία του αερίου μένει σταθερή.
Ισόθερμος: Η γραμμή στο χάρτη που ενώνει σημεία με την ίδια θερμοκρασία του αέρα κατά την αυτή χρονική στιγμή και εκφράζεται σε βαθμούς Κελσίου ή Φαρενάιτ.
Ισορροπία: Κατάσταση κατά την οποία καθαρή δύναμη ισούται με μηδέν. Κατάσταση στην οποία καθαρής ροπής στο αντικείμενο είναι μηδέν.
Ισότοπα (άτομα): Άτομα που έχουν τον ίδιο ατομικό αριθμό αλλά διαφορετικό μαζικό αριθμό- άτομα του ίδιου στοιχείου που έχουν διαφορετικό αριθμό νετρονίων, άρα διαφορετική μάζα.
Ισότοπο: Ατομικοί πυρήνες που έχουν τον ίδιο αριθμό πρωτονίων αλλά διαφορετικό αριθμό νετρονίων.
Ισοϋψείς: Oι γραμμές που συνδέουν σημεία με ίσα ύψη στο χάρτη, με καθορισμένα διαστήματα π.χ. κάθε 60 μέτρα.Το σύστημα χάραξης τέτοιων γραμμών επιλέχθηκε διότι το πραγματικό ύψος μιας σταθερής τιμής πίεσης αλλάζει από μέρα σε μέρα και από τόπο σε τόπο.Τα ύψη καταγράφονται σε πίνακα για σταθερή τιμή πίεσης και έχουν ποικίλες τιμές.Η βασική μέθοδος σχεδιασμού στους χάρτες ανώτερης ατμόσφαιρας είναι να υπολογισθούν τα αληθινά ύψη στην επιθυμητή πίεση.
Ισόχωρη μεταβολή: Μεταβολή στη διάρκεια της οποίας ο όγκος του αερίου μένει σταθερός.
Ισχυρή πυρηνική δύναμη: Ισχύος της πολύ μικρής εμβέλειας που κρατά τα νετρόνια και τα πρωτόνια στον πυρήνα μαζί.Μία από τις τέσσερις βασικές δυνάμεις που είναι υπεύθυνη για τις συνδέσεις των quarks στα πρωτόνια και νετρόνια. Η ισχυρή δύναμη δρα λιγότερο ισχυρά στις υψηλές ενέργειες. Είναι επίσης γνωστή σαν χρωματική δύναμη. Περιγράφεται από την SU(3) θεωρία βαθμίδας που καλείται "κβαντική χρωμοδυναμική" (QCD). Μεταφέρεται μέσω των γκλουονίων. 
Ισχύς: Η Ισχύς είναι ένα από τα πιο σημαντικά μεγέθη της φυσικής.Είναι ο ρυθμός παραγωγής έργου,ή περισσότερο κατανοητά, ο ρυθμός μεταβίβασης οποιασδήποτε ενέργειας.Για ένα καθορισμένο φυσικό σύστημα,ισχύς ορίζεται ως η ενέργεια στη μονάδα του χρόνου που προσδίδεται στο σύστημα από το περιβάλλον 

Κ


Καθιερωμένο ή Standard Μοντέλο: Μια συλλογή καταπληκτικών θεωριών που περιγράφουν τις τέσσερις θεμελιώδεις δυνάμεις, σε ενέργειες προσιτές στα πειράματα. Οι θεωρίες είναι οι: SU(2) x U(1) ηλεκτρασθενής θεωρία,η SU(3) (QCD) θεωρία της ισχυρής αλληλεπίδρασης και η κλασσική θεωρία της γενικής σχετικότητας. Επισκεφθείται τη σελίδα του Πολυτεχνείου τμήμα Φυσικής ή τη σελίδα The Particle Adventure για περισσότερες πληροφορίες.
Καθοδικό Ρεύμα: Ρεύμα αέρα κινουμένου προς τα κάτω. 
Καλντέρα: Μια μεγάλη, σε σχήμα λεκάνης ηφαιστειακή κατάθλιψη κυκλικής μορφής.Οι περισσότερες ηφαιστειακές καλντέρες παράγονται από την κατάρρευση της οροφής του θαλάμου μάγματος λόγω απομάκρυνσης του μάγματος από τις ογκώδες εκρήξεις ή την υπόγεια απόσυρση του μάγματος, αν και ορισμένες καλδέρες μπορούν να σχηματιστούν από εκρηκτική αφαίρεση του άνω μέρους ενός ηφαιστείου.
Κανονική Ατμόσφαιρα: Διεθνώς στην Κανονική Ατμόσφαιρα δέχονται θερμοκρασία 15°C,πίεση 1013,2 χιλιοβαρίδες,θερμοβαθμίδα 6,5°C ανά χιλιόμετρο μέχρι το ύψος των 11χλμ. από τη στάθμη της θάλασσας. Πάνω από το ύψος αυτό η θερμοκρασία θεωρείται σταθερή και είναι ίση με -56,5°C.
Candela: μονάδα φωτεινής έντασης.
Καπνομίχλη: Είναι μίγμα αιθάλης (καπνιές) και ομίχλης.
Καταβατικοί Άνεμοι: Είναι οι άνεμοι θερμοί και ξηροί που πνέουν στις υπήνεμες πλαγιές των βουνών και έχουν σαν γενική ονομασία άνεμοι τύπου Foehn. Σε κάθε χώρα έχουν και διαφορετική ονομασία.
Κατακόρυφη θερμοβαθμίδα: Είναι ο ρυθμός ελάττωσης της θερμοκρασίας σε σχέση με το ύψος. Συμβολίζεται με το γράμμα ''γ'' και μετριέται σε °C/1000 m ή °C / 1000/
Καταιγίδες: Είναι τα περισσότερο εντυπωσιακά και βίαια φαινόμενα της φύσης. Οφείλονται στους σωρειτομελανίτες.Χαρακτηριστικά των καταιγίδων είναι οι ραγδαίες διαλείπουσες βροχές, που συνοδεύονται από χαλάζι, βίαιες ριπές ανέμων και από αστραπές και βροντές.
Κβαντικο μοντέλο του ατόμου: Ατομικό μοντέλο στο οποίο η πιθανότητα εντοπισμού των ηλεκτρονίων είναι γνωστή.
Κβαντισμένο μέγεθος: Κάθε μέγεθος που παίρνει διακριτές τιμές που είναι πολλαπλάσια μιας ελάχιστης.
Κέντρο μάζας (σώματος): Το σημείο στο οποίο μπορεί να θεωρηθεί συγκεντρωμένη όλη η μάζα ενός σώματος..
Κεντρομόλος δύναμη: Η δύναμη που προκαλεί η κεντρομόλος επιτάχυνση.
Κεραία: Συσκευή που χρησιμοποιείται για λήψη ή μετάδοση ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων.
Κηφείδας παλλόμενος μεταβλητός αστέρας: Αυτός ο τύπος αστέρι υποβάλλεται σε ένα ρυθμικό παλμό όπως υποδεικνύεται από τον κανονικό σχέδιο της να τροποποιήσει τη φωτεινότητα ως συνάρτηση του χρόνου.
Κιλοβατώρα: Η Κιλοβατώρα είναι μονάδα μέτρησης ενέργειας. Διεθνές σύμβολο της μονάδας αυτής είναι kWh (μόνο το W κεφαλαίο), εκ των αρχικών των λέξεων κίλο (χίλιο)-βατ-ώρα στο Διεθνές σύστημα μονάδων.Μία κιλοβατώρα είναι η ενέργεια που παράγεται ή καταναλώνεται μέσα σε μία ώρα υπό σταθερή ισχύ ενός κιλοβάτ.Μία kWh ισοδυναμεί με 3.600.000 τζάουλ.Σε μεγαλύτερη κλίμακα χρησιμοποιείται και η μονάδα Μεγαβατώρα (MWh): μια MWh = 1000 kWh.
Κινηματική: Μελέτη της κίνησης των αντικειμένων χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα αίτια αυτής της κίνησης.
Κινητική ενέργεια: Η ενέργεια του αντικειμένου λόγω της κίνησης του.
Κινητική θεωρία: Θεωρία που διατυπώθηκε για να ερμηνευτεί η συμπεριφορά των αερίων. Βασική της παραδοχή ότι τα αέρια αποτελούνται από μεγάλο αριθμό σωματιδίων που κινούνται άτακτα.
Κλίμα: Οι μέσες καιρικές καταστάσεις που υπολογίσθηκαν για μια μεγάλη περίοδο 30 ετών και άνω σε έναν τόπο.
Κλίμακα: ποσότητα, όπως η απόσταση, που έχει μόνο ένα μέγεθος ή μέγεθος.
Κλιματολογία: Ο κλάδος της Μετεωρολογίαςπου μελετά τα κλίματα του πλανήτη μας και τους παράγοντες που τα καθορίζουν.
Κοιλία στάσιμου κύματος: Ένα σημείο που ταλαντώνεται με το μέγιστο πλάτος, όταν στο ελαστικό μέσο στο οποίο ανήκει σχηματίζεται στάσιμο κύμανα τρέξει.
Κοίλο κάτοπτρο: Καθρέφτης με το κέντρο καμπυλότητας στην πλευρά της ανακλώσας του καθρέφτη.
Κοίλος φακός: Λεπτότερος φακό στο κέντρο από τις άκρες.
Κόμβος: 1 ναυτικό μίλι/ώρα 
Κόμβος: σημείο όπου διαταραχές που προκαλούνται από δύο ή περισσότερα κύματα αποτέλεσμα σε καμία μετατόπιση.
Κονιορτός: Γενικός όρος που αναφέρεται σ' όλες τις λεπτές προσμίξεις που περιέχει ο αέρας όπως η σκόνη του εδάφους, η γύρη, το αλάτι, τα βακτηρίδια κ.λπ.
Κονιορτοστρόβιλος: Ανεμοστρόβιλος που σχηματίσθηκε λόγω μεγάλων ανοδικών κινήσεων πάνω από αμμώδη περιοχή και μεταφέρει προς τα πάνω κονιορτό.
Κορεσμένοι ατμοί: Ατμοί που συνυπάρχουν σε ισορροπία με την υγρή φάση του σώματος
Κορεσμός: Ο όρος αναφέρεται σε ορισμένο όγκο αέρα, που η χωρητικότητά του συμπληρώνεται με υδρατμούς, χωρίς να μπορεί να απορροφήσει περισσότερους.
Κορυφή του κύματος: Υψηλό σημείο της κίνησης των κυμάτων.
Κοσμική χορδή: Μια σωληνοειδής διαμόρφωση της ενέργειας που πιστεύεται ότι υπήρχε στο πρώιμο σύμπαν. Μια κοσμική χορδή θα έχει πάχος μικρότερη από ένα τρισεκατομμυριοστό της μιας ίντσα, αλλά το μήκος της θα έχει επεκταθεί από τη μια άκρη του ορατού σύμπαντος στην άλλη.
Κοσμικές ακτίνες: Ατομικοί πυρήνες (κυρίως πρωτόνια) που παρατηρούνται στην ατμόσφαιρα της Γης με εξαιρετικά υψηλά ποσά ενέργειας.Κοσμικές ακτίνες ή κοσμική ακτινοβολία είναι μία κατηγορία ακτινοβολίας που αποτελείται από σωματίδια υψηλών ενεργειών τα οποία παράγονται σε κάποιο μέρος του Σύμπαντος μακριά από τη Γη και προσκρούουν στην ατμόσφαιρα της Γης με ανιχνεύσιμα αποτελέσματα.Οι κοσμικές ακτίνες αποτελούνται κυρίως από ατομικούς πυρήνες, δηλαδή θετικά φορτισμένα ηλεκτρικώς σωματίδια, περίπου 87%πρωτόνια, 12% σωμάτια άλφα (πυρήνες ηλίου) και λίγους βαρύτερους πυρήνες (οι σχετικές περιεκτικότητες είναι συγκρίσιμες με τιςηλιακές). Ωστόσο, ένα μικρό ποσοστό των κοσμικών ακτίνων είναι ακτίνες γ (φωτόνια) πολύ υψηλών ενεργειών, ηλεκτρόνια και νετρίνα.Οι κινητικές ενέργειες των σωματίων των κοσμικών ακτίνων εκτείνονται σε 14 τάξεις μεγέθους, με τη ροή (αριθμός σωματίων ανά μονάδα επιφάνειας και χρόνου) στην περιοχή της Γης να είναι αντιστρόφως ανάλογη του κύβου της ενέργειάς τους.Η μεγάλη αυτή διαφορά στις ενέργειες υποδεικνύει τη μεγάλη ποικιλία των πηγών της κοσμικής ακτινοβολίας:Οι διαδικασίες παραγωγής εκτείνονται από αστρικά φαινόμενα μέχρι μυστηριώδεις διαδικασίες υψηλών ενεργειών στα βάθη του Σύμπαντος. Μία κοσμική ακτίνα (1 σωμάτιο) μπορεί να φθάσει σε ενέργεια τα 1020 eV (περίπου 50 Joules,η ενέργεια μιας μπάλας του τένις που κινείται με 151 km/h). Καμιά μηχανή (επιταχυντής) κατασκευασμένη από τον άνθρωπο στη Γη προς το παρόν δεν μπορεί να επιταχύνει κάποιο σωμάτιο σε τόσο υψηλές ενέργειες.
Κοσμολογία: Είναι η επιστήμη που εξετάζει το πώς και γιατί γεννήθηκε το σύμπαν, τι υπήρχε πριν από αυτό και την εξέλιξη του μέχρι την κατάληξη του και αν θα υπάρχει τέτοια. Για να φτάσει όμως να γίνει μια καθαρά πειραματική και παρατηρησιακή επιστήμη πέρασε από πολλά στάδια. Ο αρχαίος άνθρωπος δημιούργησε την Κοσμολογική Μυθολογία υφαίνοντας μύθους πίσω από κάθε φαινόμενο της ζωής του, στην προσπάθεια του να απαντήσει στα παραπάνω ερωτήματα. Με την εξέλιξη της φιλοσοφίας η μυθολογική Κοσμολογία άρχισε να εξασθενεί σταδιακά. 
Κουάρκ: Βασική δομική μονάδα των πρωτονίων, νετρονίων.
Κουάρκ  μοντέλο: Μοντέλο κατά το οποίο όλα τα σωματίδια που αλληλεπιδρούν μέσω της ισχυρής αλληλεπίδρασης αποτελούνται από δύο ή τρία κουάρκ.
Κουλόμπ: Μονάδα του ηλεκτρικού φορτίου.Προκαλείται από τη ροή ενός αμπέρ για ένα δευτερόλεπτο.
Κρίσιμη γωνία: Η μέγιστη τιμή της γωνίας πρόσπτωσης στη διαχωριστική επιφάνεια δύο διαφανών υλικών για την οποία το φως περνάει από το πρώτο υλικό στο δεύτερο στο οποίο το φως διαδίδεται με μεγαλύτερη ταχύτητα.
Κρούση κεντρική: Η κρούση σωμάτων που οι ταχύτητές τους βρίσκονται στην ίδια ευθεία.
Κυανό χρώμα του ουρανού: Οφείλεται στη διάχυση των κυανών ακτίνων του ηλιακού φωτός που προσπίπτουν επί των μορίων και των άλλων σωματιδίων της ατμόσφαιράς.
Κυκλική κίνηση: Κίνηση σε κύκλο σταθερής ακτίνας με σταθερή ταχύτητα.
Κυκλοθερμικός: Μεταφορά θερμότητας μέσω της κίνησης του υγρού.
Κύκλος Carnot: Κυκλική αντιστρεπτή μεταβολή ορισμένης ποσότητας αερίου που περιλαμβάνει ισόθερμη εκτόνωση,αδιαβατική εκτόνωση,ισόθερμη συμπίεση και αδιαβατική συμπίεση.
Κυκλική μεταβολή: Κάθε μεταβολή στο τέλος της οποίας το αέριο επανέρχεται στην αρχική του κατάσταση.
Κύμα μηχανικό: Μια διαταραχή που μεταδίδεται σε ένα ελαστικό μέσο.
Κυμα παλμού: Ενιαία διαταραχή που διακινούνται μέσω ενός μέσου ή ενός τομέα.
Κυματοπακέτο: Κύμα περιορισμένο στο χώρο.
Κύμα ύλης: Σαν κύμα ιδιότητες των σωματιδίων όπως τα ηλεκτρόνια.
Κύριος άξονας: Γραμμή που συνδέει το κέντρο καμπυλότητας της σφαιρικής καθρέφτη με γεωμετρική κορυφή του.Κάθετη γραμμή στο επίπεδο του φακού που διέρχεται από το κέντρο του.
Κυρτό κάτοπτρο: Αποκλίνουσες καθρέφτη.Κέντρο καμπυλότητας είναι στην πλευρά απέναντι από αντικατοπτρίζοντας πλευρά του καθρέφτη.
Κυρτός φακός: Φακός που είναι παχύτερο στο κέντρο παρά στα άκρα.
Κώμα: Ένα σφαιρικό νέφος του υλικού που περιβάλλει το κεφάλι ενός κομήτη.Το υλικό αυτό αποτελείται επί το πλείστον από φυσικό αέριο. Αυτό το αέριο λάμπει τόσο ώστε αντανακλάται το φως του ήλιου και το φως που εκπέμπεται από τα διεγερμένα μόρια.Ένας πυρήνας κομήτης έχει περίπου το μέγεθος ενός βουνού πάνω στη γη.Όταν ένας κομήτης πλησιάζει τον Ήλιο, η θερμότητα ατμοποιεί τα παγωμένα υλικά που παράγει ένα σύννεφο από αέριο υλικό που περιβάλλει τον πυρήνα, που ονομάζεται κώμα.Δεδομένου ότι ο πυρήνας αρχίζει να αποσυνθέτει, παράγει επίσης ένα ίχνος σκόνης ή ουρά σκόνης στην τροχιακή πορεία του και μια ουρά αερίου ή ιόντων δείχνει μακριά από τον Ήλιο. Το κώμα μπορεί να επεκταθεί έως και ένα εκατομμύριο μίλια από τον πυρήνα και τις ουρές του κομήτη και  μπορεί να είναι εκατομμύρια μίλια μακριά.

Λ

Λαίλαπα: Ισχυρός άνεμος που πνέει αιφνίδια.Διαρκεί λίγα λεπτά και σταματά σχετικά απότομα.
Λειζερ: Διάταξη που παράγει δέσμη φωτός με εξαναγκασμένη εκπομπή ακτινοβολίας.
Λεπτόνιο: Ένα σύνολο σωματιδίων συνήθως ελαφρών (ηλεκτρόνιο, μιόνιο, ταυ, νετρίνο) που υφίσταται τις ασθενείς πυρηνικές δυνάμεις και καθόλου τις ισχυρές. Δεν δομούνται από quarks.Σωματίδιο που αλληλεπιδρά με άλλα σωματίδια μόνο από την ηλεκτρασθενή και βαρυτικές αλληλεπιδράσεις.
Λίβας ή Γαρμπής: Άνεμοι νοτιοδυτικοί θερμοί και ξηροί.
Lumen: Μονάδα φωτεινής ροής.
Lux: Μονάδα φωτεινής ροής.

Μ


Μαγνητική ροή από επιφάνεια ΔΑ: Το γινόμενο του μέτρου της έντασης του μαγνητικού πεδίου επί το εμβαδόν της  επιφάνειας ΔΑ επί το συνημίτονο της γωνίας ανάμεσα στην ένταση και την κάθετη στην επιφάνεια.
Μαγνητική φιάλη: Μαγνητικό πεδίο που εγκλωβίζει φορτισμένα σωματίδια. Είναι ισχυρό στα άκρα και ασθενές στο μέσο.
Μαγνητικό πεδίο: Ο χώρος στον οποίο δέχονται δυνάμεις κινούμενα ηλεκτρικά φορτία ή ρευματοφόροι αγωγοί.
Μάζα ηρεμίας: Η μάζα που έχει ένα σώμα όταν ηρεμεί.
Μαζικός αριθμός: αριθμός νουκλεονίων (πρωτόνια συν νετρόνια) στον πυρήνα ενός ατόμου.
Μαΐστρος ή Σκίρων: Άνεμος Βορειοδυτικός
Μακροσκοπική μελέτη: Η μελέτη ενός συστήματος κατά τη διάρκεια της οποίας αδιαφορούμε για τους δομικούς του λίθους ( άτομα, μόρια, κ.λπ).
Μάτι θυέλλης: Η κεντρική ήσυχη περιοχή τροπικού κυκλώνος
Μάζα Αέρος η Αντικυκλώνας: Ένα τεράστιο "σώμα'' της ατμόσφαιρας εντός της τροπόσφαιρας που παρουσιάζει οριζόντια ομοιογένεια μετεωρολογικών στοιχείων.
Μαργαρώδη νέφη: Σύννεφα που βρίσκονται σε ύψος 25 χλμ περίπου. Είναι σπάνια και μοιάζουν τα θυσανοστρώματα ή θυσάνους.
Μαύρη τρύπα: Ο καταρρεύσας πυρήνας ενός αστέρα πολύ μεγάλης μάζας.Αστέρια που είναι πολύ ογκώδη θα καταρρεύσουν κάτω από τη βαρύτητά τους, όταν το καύσιμο τους έχει εξαντληθεί. Η βαρυτική έλξη είναι τόσο ισχυρή που ούτε το φως δεν μπορεί να δραπετεύσει.
Μεγάλη  ενοποιημένη θεωρία: οι θεωρίες είναι υπό ανάπτυξη και ενοποίηση των ισχυρότερων και ηλεκτρασθενή δυνάμεις σε μία δύναμη.
Μελανή οπή: Ο καταρρεύσας πυρήνας ενός αστέρα πολύ μεγάλης μάζας.Αστέρια που είναι πολύ ογκώδη θα καταρρεύσουν κάτω από τη βαρύτητά τους, όταν το καύσιμο τους έχει εξαντληθεί. Η βαρυτική έλξη είναι τόσο ισχυρή που ούτε το φως δεν μπορεί να δραπετεύσει.
Μέλαν σώμα: Σώμα που απορροφά όλες τις ακτινοβολίες που πέφτουν πάνω του.
Μέση απόσταση από τη Γη στον Ήλιο: 1 AU είναι 149.597.870 χιλιόμετρα (92.960.116 μίλια).
Μέση ισχύς (εναλλασσόμενου ρεύματος): Το πηλίκο της ενέργειας που μεταφέρει το εναλλασσόμενο ρεύμα σε χρόνομιας περιόδου προς το χρόνο αυτό.
Μέση ταχύτητα: Ταχύτητα μετράται επί ένα χρονικό διάστημα πεπερασμένο.
Μέση ταχύτητα μορίων: Ο μέσος όρος των ταχυτήτων των μορίων.
Μέση τροχιακή ταχύτητα γύρω από τον Ήλιο: Αυτό είναι ένα μέτρο του πόσο γρήγορα ένας πλανήτης κινείται μέσα στο χώρο, σε χιλιόμετρα ανά ώρα.
Mεσόνιο: Ένα σύνολο αδρονίων με ενδιάμεσες τιμές μάζας.Ένα υποατομικό σωματίδιο που αποτελείται από συνδυασμό ενός κουάρκ και αντικουάρκ
Μεσόπαυση: Είναι η διαχωριστική ζώνη μεταξύ Μεσόσφαιρας και Θερμόσφαιρας.
Μεσόφαιρα: Είναι το στρώμα της ατμόσφαιρας του βρίσκεται πάνω από την Στρατόπαυση και φθάνει μέχρι το ύψος των 80-85 χλμ. Η θερμοκρασία στη Μεσόσφαιρα ελαττώνεται συνεχώς μέχρι τη Μεσόπαυση και φθάνει έως -90° C και ακόμη χαμηλότερα 
Μεταστοιχείωση: Πυρηνική αλλαγή από το ένα στοιχείο στο άλλο.
Μετασχηματισμοί Lorentz: Οι σχέσεις που συνδέουν τις συντεταγμένες της θέσης και χρόνου ενός σώματος σε δυο αδρανειακά συστήματα αναφοράς που βρίσκονται σε σχετική κίνηση.
Μετασχηματισμοί του Γαλιλαίου: Οι σχέσεις που συνδέουν τις συντεταγμένες της θέσης ενός σώματος σε δυο αδρανειακά συστήματα αναφοράς που κινούνται με ταχύτητα πολύ μικρότερη από την ταχύτητα του φωτός.
Μετασχηματιστής: Συσκευή για τη μετατροπή της ενέργειας από το ένα ηλεκτρικό κύκλωμα στην άλλη μέσω της αμοιβαία επαγωγή μεταξύ των δύο πηνίων.
Μεταφορά Κατακόρυφη: Η θερμότητα μεταφέρεται με ανοδική κίνηση του αέρα.
Μεταφορά Οριζόντια: Μεταφορά της θερμότητας με οριζόντια κίνηση του αέρα.
Μεταφορική κίνηση (στερεού σώματος): Η κίνηση στην οποία όλα τα σημεία του σώματος έχουν την ίδια ταχύτητα.
Μετεωγράφος: Αυτογραφικό όργανο που μας δίνει την αυτόματη καταγραφή δύο η περισσοτέρων μετεωρολογικών στοιχείων, συνήθως της θερμοκρασίας, της υγρασίας και της πίεσης.
Μετεωρολογία: Η επιστήμη της Ατμόσφαιρας. Ασχολείται με τη συμπεριφορά και τη κίνηση της ατμόσφαιρας.
Μετεωρολογικός Κλωβός: Αποτελείται από ξύλινο κυκλιδωτό στέγαστρο και στηρίζεται σε ξύλινη βάση, που απέχει από το έδαφος 1,20 μ. Η κατασκευή του είναι τέτοια ώστε τα όργανα που βρίσκονται μέσα σ' αυτόν να προφυλάσσονται από τη βροχή και να μην επηρεάζονται από τις ηλιακές ακτίνες. Μέσα στον Κλωβό ο ατμοσφαιρικός αέρας κυκλοφορεί ελεύθερος. Η πόρτα του πρέπει να βλέπει προς βορρά.
Μέτωπο: Μια ζώνη σύνορο ή μια ζώνη ασυνέχειας μεταξύ δύο αερίων μαζών με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Τα σύνορα όταν τέμνονται στο έδαφος λέγονται μέτωπα επιφάνειας 
Μετρητή: μονάδα SI του μήκους.
Μέτρο ελαστικότητας του Young: Μια σταθερά της αναλογικότητας που σχετίζονται με την αλλαγή στο μήκος του ένα υλικό, σύμφωνα με ελαστικές ιδιότητες του.
Μήκος κύματος: Η απόσταση μεταξύ των αντίστοιχων βαθμών σε δύο διαδοχικά κύματα.
Μήκος ηρεμίας (αντικειμένου): Το μήκος ενός αντικειμένου, όπως μετριέται στο σύστημα αναφοράς ως προς το οποίο ηρεμεί
Μήκος κύματος: Η απόσταση στην οποία φτάνει το κύμα σε χρόνο μιας περιόδου- η μικρότερη απόσταση δύο σημείων, στη διεύθυνση διάδοσης του κύματος, που βρίσκονται σε φάση.
Μήκος κύματος De Broglie: Το μήκος του κύματος που αντιστοιχεί σε ένα σωματίδιο.
Μηχανή: Συσκευή που αλλάζει δύναμης που απαιτείται για να κάνουν τη δουλειά.
Μηχανή Carnot: Μια ιδανική θερμική μηχανή που έχει το μεγαλύτερο συντελεστή απόδοσης από όλες τις μηχανές που λειτουργούν ανάμεσα στις θερμοκρασίες Τ1 και Τ2.
Μηχανή Σύνθετη: Μηχάνημα που αποτελείται από δύο ή περισσότερες απλές μηχανές.
Μηχανική ενέργεια: Το άθροισμα της δυναμικής και κινητικής ενέργειας.
Μικρό καλοκαιράκι του Αγ. Δημητρίου: Είναι μια σειρά ωραίων και ζεστών ημερών που συνήθως παρατηρούνται τον Οκτώβρη.
Μικροκύματα: Ηλεκτρομαγνητικά κύματα με μήκη κύματος μεταξύ 1 mm και 30 cm. Χρησιμοποιούνται στα ραντάρ,
Μικροσκοπική μελέτη: Η μελέτη ενός συστήματος με βάση τη συμπεριφορά των δομικών του λίθων.
Μικροσκόπιο σάρωσης σήραγγας: Όργανο που επιτρέπει να απεικονίσουμε αγώγιμες επιφάνειες σε ατομική κλίμακα. Η λειτουργία του βασίζεται στο φαινόμενο σήραγγας.
Μονάδα ατομικής μάζας: μονάδα μάζας ίση με το 1/12 της  ​​ατομικής μάζας του άνθρακα-12.
Μόνιμο κύμα: Κύμα με σταθερούς κόμβους.
Μονοχρωματικό φως: Το φως με ένα μόνο μήκος κύματος.
Μουσώνες: Μια σειρά από χαρακτηριστικούς εποχικού ανέμους, που οφείλονται στη διαφορά των θερμοκρασιών μεταξύ ξηράς και θάλασσας.
Μοχλόβραχίονας: Συστατικό στοιχείο της μετατόπισης της δύναμης από τον άξονα περιστροφής του άξονα περιστροφής στη διεύθυνση κάθετη προς τη δύναμη.
Μπαταρία: Συσκευή που μετατρέπει την χημική σε ηλεκτρική ενέργεια και αποτελείται από δύο ανόμοιους αγωγούς και έναν ηλεκτρολύτη.
Μπίγκ Μπάνγκ: Η  θεωρία που προτείνει ότι το σύμπαν δημιουργήθηκε από ένα μόνο σημείο στο χώρο κατά τη διάρκεια μιας κατακλυσμικής έκρηξης περίπου 18 δισεκατομμύρια χρόνια πριν. 
Μποζόνια: Όλα τα γνωστά σωματίδια είναι είτε μποζόνια είτε φερμιόνια. Τα μποζόνια έχουν ακέραιο κβαντικό αριθμών του spin: 0,1,2,κλπ. Υπακούουν στην στατιστική Bose στην οποία ένας αυθαίρετος αριθμός μποζονίων μπορεί να καταλάβει την ίδια κβαντική κατάσταση. Παραδείγματα μποζονίων είναι το φωτόνιο, βαρυτόνιο, W and Z (Οι φορείς των αλληλεπιδράσεων).
Μποζόνια βαθμίδας: Σωματίδια που μεσολαβούν σε αλληλεπιδράσεις με συμμετρίες βαθμίδος. Έχουν spin 1 και καλούνται πολλές φορές διανυσματικά μποζόνια. Στο Καθιερωμένο πρότυπο τα μποζόνια βαθμίδας είναι τα γκλουόνια, φωτόνια, W και Z.
Μυωπία: Ελάττωμα του ματιού,που ονομάζεται κοινώς μυωπία,στην οποία τα μακρινά αντικείμενα εστιάζονται μπροστά από τον αμφιβληστροειδή.

Ν

Νετρίνο: Υποατομικό σωματίδιο χωρίς μάζα που εκπέμπεται με σωματίδια βήτα.
Νετρονίων: Υποατομικό σωματίδιο με μάζα λίγο μεγαλύτερη από αυτή του πρωτονίου.Νουκλεόνιο.
Νευτώνεια ρευστά : Τα ρευστά στα οποία η εσωτερική τριβή είναι γραμμική συνάρτηση της ταχύτητας ροής.
Νεφοσκόπια: Όργανα με τα οποία προσδιορίζουμε τη διεύθυνση και μετράμε την ταχύτητα των ανέμων, σε συνδυασμό με την διεύθυνση και την ταχύτητα, με την οποία κινούνται τα σύννεφα.
Νηνεμία/Άπνοια: Όταν ο αέρας είναι τόσο ήσυχος και η στήλη καπνού ανεβαίνει κατ' ευθείαν προς τα πάνω.Στη κλίμακα Μποφόρ αντιστοιχεί με μηδέν.
Newton: SI μονάδα της δύναμης.
Νόμος της ανάκλασης: Η γωνία πρόσπτωσης του κύματος είναι ίση με τη γωνία ανάκλασης.
Νόμος της διατήρησης της ενέργειας: Σε ένα κλειστό,απομονωμένο σύστημα, η συνολική ορμή είναι σταθερή.
Νόμος του Νεύτωνα: Νόμοι που αφορούν την δύναμη και την επιτάχυνση.
Νόμου του Ohm: Η αντίσταση του αντικειμένου είναι σταθερή, ανεξάρτητα από την τάση στα άκρα.
Νόμος του Hooke: Η παραμόρφωση ενός αντικειμένου είναι ανάλογη με την δύναμη που την προκαλεί.
Νουκλεόνιο: Ένα πρωτόνιο ή ένα νετρόνιο.
Ντεσιμπέλ: Μονάδα ήχου.
Doppler μετατόπιση: Αλλαγή στο μήκος κύματος λόγω της σχετικής κίνησης της πηγής και του ανιχνευτή.
Νυχτερινά νέφη: Παρατηρούνται κυρίως στις βόρειες περιοχές των μέσων πλατών και των δύο ημισφαιρίων, πάντοτε το καλοκαίρι και μερικές φορές και σε άλλους μήνες. Βρίσκονται σε ύψος 80 χλμ. περίπου ή φαίνονται κατά το λυκαυγές και λυκόφως. Πιθανόν να αποτελούνται από παγοκρυστάλλους.

Ξ

Ξηρή κατακόρυφη αδιαβατική θερμοβαθμίδα: Είναι η ψύξη χωρίς την επίδραση του περιβάλλοντος. Ισούται με 1 °C για κάθε 100 μέτρα ανύψωσης σε ξηρό αέρα, δηλαδή σε αέρα που δεν είναι κορεσμένος με υδρατμούς.

Ο

Οδευον κύμα: Πορεία, περιοδική διαταραχή σε ένα μέσο ή πεδίο.
Όζον: Αλλότροπος μορφή του οξυγόνου.Οι φασματοσκοπικές έρευνες φανερώνουν ότι υπάρχει ελάχιστο στην ατμόσφαιρα κοντά στο έδαφος και σχετικά άφθονο στο ύψος 15-35 χλμ.
Οκτάβα: Διάστημα μεταξύ δύο συχνοτήτων με αναλογία δύο προς ένα.
Ολική εσωτερική ανάκλαση: Η ανάκλαση μιας φωτεινής δέσμης που δε συνοδεύεται από διάθλαση. Γίνεται στην επιφάνεια που διαχωρίζει ένα διαφανές μέσον από ένα άλλο με μικρότερο δείκτη διάθλασης, όταν η γωνία πρόσπτωσης είναι μεγαλύτερη από την κρίσιμη γωνία.
Όμβρος: Είναι βροχή μικρής διάρκειας, συνήθως 10 λεπτών και μερικές φορές μισής ώρας. Η περίοδος μεταξύ όμβρων χαρακτηρίζεται με ουρανό αίθριο. Ομίχλη: Σύννεφο που βρίσκεται κοντά στην επιφάνεια της γης. Αποτελείται από μικρότατα αιωρούμενα σταγονίδια νερού.
Ομίχλη ακτινοβολίας: Ευνοϊκές συνθήκες για το σχηματισμό μιας τέτοιας ομίχλης είναι:O ασθενής άνεμος, ο αίθριος ουρανός και η μεγάλη υγρασία.Αυτές οι συνθήκες δημιουργούνται με αντικυκλώνα και νοτιά. Πέφτοντας η θερμοκρασία από το απόγευμα και μετά μπορεί να φτάσει την τιμή του σημείου δρόσου.Μ' αυτόν τον τρόπο δημιουργείται υγρασία, κι έτσι η ομίχλη αναπτύσσεται προοδευτικά.Μπορεί να φτάσει 3000 πόδια πάχους.Η ομίχλη ακτινοβολίας μπορεί να σχηματιστεί μετά τη δύση του ηλίου, αλλά τη στιγμή της ελάχιστης θερμοκρασίας έχει τη μεγαλύτερη ανάπτυξη. Αυτή η ελάχιστη τιμή επιτυγχάνεται μια ή δύο ώρες μετά την ανατολή του ηλίου. Το χειμώνα, αν η θέρμανση απ' τον ήλιο δεν είναι αρκετή, η ομίχλη είναι δυνατό να παραμείνει όλη μέρα. Γύρω από τα βιομηχανικά κέντρα,η ομίχλη μπορεί να ενωθεί με καπνούς και να διαρκέσει αρκετά.
Ομίχλη εξάτμισης: Σχηματίζεται όταν ψυχρός αέρας κινείται πάνω από θερμή υδάτινη επιφάνεια. Τότε συμβαίνει ταχεία εξάτμιση, κορεσμός του ψυχρού αέρα και σχηματισμός ομίχλης. Παρατηρείται πάνω από ποτάμια και λίμνες το Φθινόπωρο στα μέσα πλάτη.
Ομίχλη μεταφοράς: Δημιουργείται με ασθενή και σταθερό άνεμο ή με την κίνηση μιας μάζας ζεστού και υγρού αέρα πάνω από κρύο έδαφος.Ο αέρας παγώνει όταν έρχεται σε επαφή με αυτή την επιφάνεια με αποτέλεσμα τη συμπύκνωση των υδρατμών.Αυτές οι συνθήκες δημιουργούνται στο νότιο μέρος μερικών ζεστών τομέων,όταν οι πιέσεις είναι υψηλές.Η έκταση της ομίχλης καταλαμβάνει μια σημαντική επιφάνεια (μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα) και πρέπει να περιμένουμε το πέρασμα του κρύου μετώπου,δηλαδή μια ολική αλλαγή της κατάστασης για να εξαφανιστεί η ομίχλη.
Ομίχλη μετωπική: Σχηματίζεται όταν βροχή ή ψεκάδες εξατμίζονται περνώντας κυρίως από θερμό μέτωπο. Τότε αυξάνεται η υγρασία και δημιουργούνται εκτεταμένες ομίχλες.
Ομίχλη ορέων: Η ομίχλη αυτή σχηματίζεται στις πλαγιές των βουνών σαν αποτέλεσμα κίνησης υγρού ευσταθούς αέρα που ψύχεται με την άνοδό του στην πλαγιά του βουνού. Είναι συνηθισμένη στις ανατολικές και δυτικές πλαγιές των βουνών της Ελλάδας. 
Open-pipe αντηχείο: Κυλινδρικός σωλήνας με κλειστά και τα δύο άκρα και μια ηχητική πηγή στο ένα άκρο.
Οπές αέρος: Είναι περιοχές από αέριες μάζες που κατεβαίνουν.Όταν τα αεροπλάνα τις συναντήσουν χάνουν ύψος και πολλές φορές απότομα.
Οπτική Έκταση Διαδρόμου: H απόσταση στην οποία ο πιλότος ενός αεροπλάνου μπορεί να δει τα φώτα που καθορίζουν τους διαδρόμου ενός αεροδρομίου.Δίνεται στα Μετεωρολογικά Τηλεγραφήματα/METAR
Ορατότητα: H μεγαλύτερη απόσταση στον ορίζοντα, προς την οποία μπορούμε να αναγνωρίσουμε ένα αντικείμενο με τη βοήθεια του ματιού μόνο. Η ορατότητα οριζοντίου επιπέδου εκτιμάται από τον μετεωρολόγο σε μέτρα ή χιλιόμετρα. 
Όργανα Μέτρησης Βάσης Νεφών: Όργανα που χρησιμοποιούνται στα αεροδρόμια από τους μετεωρολόγους μια και η γνώση της βάσης των νεφών είναι σημαντική για την προσέγγιση και τις στροφές των αεροσκαφών στον κύκλο του αεροδρομίου.
Οριζόντια Εκτρεπτική Δύναμη: Όταν ένα σώμα κινείται πάνω σε μια επιφάνεια που περιστρέφεται, τότε επί του σώματος ασκείται φαινομενική δύναμη που ειδικά για την περιστροφή της γης ονομάζεται δύναμη CORIOLIS. Η δύναμη αυτή ενεργεί στη κίνηση του ανέμου κάθετα προς την ταχύτητα, οριζόντια και εκτρέπει την πορεία του προς τα δεξιά στο Βόρειο Ημισφαίριο και προς τα αριστερά στο Νότιο Ημισφαίριο.
Ορμή(υλικού σημείου): Το διάνυσμα που έχει την κατεύθυνση της ταχύτητας και μέτρο ίσο με το γινόμενο της μάζας του υλικού σημείου επί το μέτρο της ταχύτητάς του.
Ohm: Στο SI μονάδα της αντίστασης.Ένα βολτ ανά αμπέρ.
Ουδέτερο: Αντικείμενο που δεν έχει καθαρό ηλεκτρικό φορτίο.
Ουράνιος ισημερινός: η τομή του ισημερινού επιπέδου της γης με τον ουράνιο πόλο .
Ουράνια σφαίρα: Ουράνια σφαίρα ονομάζεται η ιδεατή σφαίρα επί της οποίας φέρονται να είναι καθηλωμένοι οι αστέρες και η οποία περιβάλλει τη Γη. Κέντρο αυτής είναι το κέντρο της Γης, πλην όμως λαμβάνεται συγκεκριμένα ο οφθαλμός του Γήινου παρατηρητή, με δεδομένο ότι η ακτίνα της Γης κρίνεται αμελητέα προς την ακτίνα της ουράνιας σφαίρας που θεωρείται σχεδόν άπειρη.
Ουράνιο τόξο: Το φωτεινό τόξο που εμφανίζεται στον ουρανό, ως αποτέλεσμα της ανάκλασης και του διασκεδασμού του ηλιακού φωτός στα σταγονίδια της βροχής.προϊόν της μάζας και της ταχύτητας αντικειμένου.

Π

Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός: Ιδρύθηκε το 1950 με σκοπό να διευκολύνει τη διεθνή συνεργασία στη λειτουργία δικτύων Μετεωρολογικών Σταθμών,την εκτέλεση και σταθεροποίηση των σχετικών παρατηρήσεων. Προάγει και διατηρεί συστήματα για τη ταχεία ανταλλαγή μετεωρολογικών στοιχείων. Ενθαρρύνει την έρευνα και την εκπαίδευση.

Παλμογράφος: Ηλεκτρονική διάταξη που επιτρέπει να παρακολουθούμε και να μετράμε μεταβαλλόμενες τάσεις.
Παράγωγες μονάδες: Μονάδα της ποσότητας που αποτελείται από συνδυασμό των θεμελιωδών μονάδων.
Παραγωγή Ζεύγος: Σχηματισμός σωματιδίων και αντισωματιδίων από τις ακτίνες γάμμα.
Παράλληλο Κύκλωμα: Κύκλωμα στο οποίο υπάρχουν δύο ή περισσότερες διαδρομές για την τρέχουσα ροή.
Παραφωνία: Δύο ή περισσότεροι ήχοι που μαζί είναι ήχος δυσάρεστος.
Παροχή (σωλήνα ή ρευματικής φλέβας): Το πηλίκο του όγκου dV του ρευστού που περνάει από μια διατομή του σωλήνα   ( ή της φλέβας) σε χρόνο dt προς το χρόνο αυτό.
Pascal: SI μονάδα της πίεσης. Ένα νετρόνιο ανά τετραγωνικό μέτρο.
Πάχνη/Παγετός: Σχηματίζεται πάνω σε διάφορα αντικείμενα στο ύπαιθρο όταν η θερμοκρασία του αέρα είναι κάτω του σημείου πήξεως του νερού (κάτω του μηδενός). 
Παχύρρευστο υγρό: Υγρό που δημιουργεί δύναμη που αντιτίθεται στην κίνηση των αντικειμένων μέσα από αυτό. Η δύναμη είναι ανάλογη της ταχύτητας του αντικειμένου.
Πεδίο δυνάμεων: Χώρος στον οποίο ασκείται δύναμη στο κατάλληλο υπόθεμα που βρίσκεται σε αυτόν.
Περίθλαση: Κάμψη των κυμάτων γύρω από αντικείμενο στην πορεία τους.
Περίθλαση ακτίνων Χ: Μια περίπλοκη τεχνική που χρησιμοποιεί ακτίνες Χ για να "δημιουργήσει μια εικόνα''.
Περιοδική κίνηση: Κίνηση που επαναλαμβάνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Περίοδος: Το πηλίκο του χρόνου μέσα στον οποίο ολοκληρώνονται Ν εναλλαγές του φαινομένου με τον αριθμό Ν- ο χρόνος ανάμεσα σε δυο διαδοχικές όμοιες φάσεις του φαινομένου.
Πιεζοηλεκτρισμός: Ηλεκτρικό δυναμικό που παράγεται από παραμορφωτικά υλικά.
Πίεση: Δύναμη ανά μονάδα επιφανείας.
Πλάγια κρούση: Η κρούση σωμάτων που οι ταχύτητές τους βρίσκονται σε τυχαία διεύθυνση.
Πλάσμα: Κατάσταση της ύλης στην οποία τα άτομα χωρίζονται σε ηλεκτρόνια και θετικά ιόντα ή γυμνούς πυρήνες.
Πλαστική κρούση: Η κρούση που οδηγεί στη συγκόλληση των σωμάτων.
Πλάτη του Ίππου ή Ζώνες υποτροπικών νηνεμιών: Βρίσκονται σε γεωγραφικό πλάτος περίπου 30°.Χαρακτηρίζονται από υψηλές πιέσεις, από ασθενείς εναλλασσόμενους ανέμους και ωραίο καιρό.
Πλάτος ταλάντωσης: Η μεγαλύτερη τιμή της απομάκρυνσης του ταλαντωτή.
Πλωτη δύναμη: Ανοδική δύναμη πάνω σε ένα σώμα βυθισμένο στο υγρό.
Ποζιτρόνιο: Ισοδύναμο αντισωματίδιο του ηλεκτρονίου.Σωματίδιο με μάζα ίση με τη μάζα του ηλεκτρονίου και φορτίο +e.
Πολωμένο φως: Το φως σε ηλεκτρικά πεδία τα οποία είναι όλα στο ίδιο επίπεδο.
Πολική Αέρια Μάζα: Ψυχρή αέρια μάζα που προέρχεται από τις πολικές περιοχές.
Πόλωση διηλεκτρικού: Η ανακατανομή των ηλεκτρικών φορτίων του διηλεκτρικού όταν εισάγεται σε ηλεκτρικό πεδίο.
Ποτενσιόμετρο: Ηλεκτρική συσκευή με μεταβλητή αντίσταση.
Poise (πουάζ): Μονάδα μέτρησης του ιξώδους ενός ρευστού, ισοδύναμη με 10-1Nsm-2.
Πραγματική εικόνα: Οπτική εικόνα με την οποία οι ακτίνες από το αντικείμενο συγκλίνουν.
Προσμίξεις: Μικρές ποσότητες υλικού που προστίθονται στους ημιαγωγούς για την αύξηση της ηλεκτρικής αγωγιμότητας
Πρόσφυση: Δύναμη της έλξης μεταξύ δύο σε αντίθεση με τα υλικά.
Πρώτη αρμονική: Στη μουσική,η θεμελιώδη συχνότητα.
Πρωτοβάθμια χρώματα φωτός: Κόκκινο, πράσινο ή μπλε φως.
Πρωτοβάθμιο πηνίο: Πηνίο μετασχηματιστή που, όταν συνδέεται με πηγή τάσης, δημιουργεί μεταβαλλόμενο μαγνητικό ροή.
p-τύπου ημιαγωγοί: Ημιαγωγοί οι οποίοι η αγωγιμότητα είναι το αποτέλεσμα της κίνησης των οπών.
Πυκνωτής: Ηλεκτρική συσκευή που χρησιμοποιείται για την αποθήκευση της ενέργειας στο ηλεκτρικό πεδίο.
Πυρακτώσεως σώμα: Αντικείμενο που εκπέμπει φως, λόγω της υψηλής θερμοκρασίας του.
Πρόβλεψη: Η διαδρομή που ακολούθησε το βλήμα.
Προσπίπτον κύμα: Κύμα που χτυπά ένα όριο όπου είτε αντανακλάται ή διαθλάται.
Πρωτόνιο: Υποατομικό σωματίδιο με θετικό φορτίο που είναι πυρήνας του Πυκνωτής: Σύστημα δυο αγωγών που βρίσκονται σε μικρή απόσταση και χωρίζονται από το κενό ή από ένα διηλεκτρικό.ατόμου του υδρογόνου.
Πυρηλιόμετρα: Όργανα καταγραφικά ή άμεσης παρατήρησης για τη μέτρηση της άμεσης ακτινοβολίας του ήλιου. 
Πυρηνική εξίσωση: Εξίσωση που αντιπροσωπεύει μια πυρηνική αντίδραση.
Πυρηνική μεταστοιχείωση: Η αλλαγή του ενός πυρήνα σε ένα άλλο ως το αποτέλεσμα μιας πυρηνικής αντίδρασης.
Πυρηνική σχάση:  Πυρηνική αντίδραση στη διάρκεια της οποίας ένας πυρήνας μεγάλου ατομικού αριθμού χωρίζεται σε δυο πυρήνες μικρότερου ατομικού αριθμού με ταυτόχρονη έκλυση ενέργειας.
Πυρηνική σύντηξη: Πυρηνική αντίδραση στη διάρκεια της οποίας πυρήνες μικρού ατομικού αριθμού συντήκονται και δίνουν βαρύτερους πυρήνες, με ταυτόχρονη έκλυση ενέργειας.
Πυρηνικός αντιδραστήρας: Η διάταξη στην οποία πραγματοποιούνται ελεγχόμενες πυρηνικές αντιδράσεις.

Ρ

Ραδιενεργά υλικά: Υλικά που υφίστανται ραδιενεργό διάσπαση.
Ραδιενεργός διάσπαση: Αυθόρμητη αλλαγή των ασταθών πυρήνων σε άλλους πυρήνες.
Ραδιοβολίδα: Ραδιοσυσκευή που στέλνεται ψηλά με ένα μικρό αερόστατο. Μετρά τη θερμοκρασία, την υγρασία, την ατμοσφαιρική πίεση σε διάφορα ύψη της ατμόσφαιρας και αποστέλλει τις μετρήσεις στη γη αυτόματα.
Ραδιοκύματα: Ηλεκτρομαγνητικά κύματα που προκύπτουν από ταλαντούμενα ηλεκτρικά δίπολα και χρησιμοποιούνται στις τηλεπικοινωνίες.
Ρευματική γραμμή: Η γραμμή που συνδέει τις διαδοχικές θέσεις ενός μορίου του ρευστού.
Ρευστά: Υλικά που ρέουν.Σώματα που δεν έχουν δικό τους σχήμα- τα υγρά και τα αέρια.
Ριπή Ανέμου: Μια σχετική γρήγορη μεταβολή της έντασης του ανέμου.Οι ριπές οφείλονται στη ταραχώδη κίνηση του ανέμου από την τριβή του στο έδαφος κατά την κίνηση ρευμάτων αέρα.
Ροπή αδράνειας (ως προς άξονα): Το μέτρο της αδράνειας των σωμάτων στη στροφική κίνηση- ορίζεται ως το άθροισμα Σmi.ri2, όπου mi μια στοιχειώδης μάζα του σώματος και ri η απόστασή της από τον άξονα.
Ροπή δύναμης (ως προς άξονα): Διάνυσμα που έχει τη διεύθυνση του άξονα και μέτρο το γινόμενο του μέτρου της συνιστώσας της δύναμης που βρίσκεται σε επίπεδο κάθετο στον άξονα επί την απόστασή της από τον άξονα.
Ροπή δύναμης (ως προς σημείο): Διάνυσμα κάθετο στο επίπεδο που ορίζει το σημείο και ο φορέας της δύναμης και μέτρο το γινόμενο του μέτρου της δύναμης επί την απόσταση του σημείου από τον φορέα της δύναμης.
Ρότορας: Το κινητό μέρος μιας γεννήτριας ή ενός ηλεκτροκινητήρα.

Σ

Σέλας: Είναι έγχρωμα φωτεινά φαινόμενα που παρουσιάζονται τη νύχτα στον ουρανό. Παράγονται από ηλεκτρικά φαινόμενα στα υψηλά πλάτη του Β. και Ν. ημισφαιρίου. 
Σημειακή μάζα: Μάζα που είναι συγκεντρωμένη σε ένα σημείο- σώμα που έχει πολύ μικρές διαστάσεις.
Σημείο βρασμού: Θερμοκρασία στην οποία μια ουσία,υπό κανονική ατμοσφαιρική πίεση,αλλάζει από υγρό σε μια κατάσταση ατμών.
Σημείο Δρόσου:  Η θερμοκρασία στην οποία συμπυκνόνονται οι υδρατμοί και σχηματίζονται σταγόνες δρόσου. 
Σημείο τήξης: Σημείο τήξης ή θερμοκρασία τήξης,ή ακόμα και θερμοκρασία μετάβασης, διεθνές σύμβολο Tm (εκ του αγγλικού όρου Temperature melting), ονομάζεται η θερμοκρασία στην οποία αλλάζει φάση μια καθαρή ουσία (χημικό στοιχείο ή χημική ένωση),μεταβαίνοντας από την στερεά κατάσταση στην υγρή κατάσταση, φαινόμενο που ονομάζεται τήξη.Ουσιαστικά πρόκειται για τη θερμοκρασία εκείνη στην οποία συνυπάρχουν σε ισορροπία τόσο η στερεά όσο και η υγρή κατάσταση μιας ουσίας (καθαρής).
SI: Το Διεθνές Σύστημα Μονάδων (ΜΣ, ή διεθνώς SI, Γαλ. Le Système International d'unités ή «Μετρικό Σύστημα») αποτελεί ένα δεκαδικό σύστημα έκφρασης συμβατικών μονάδων μέτρησης φυσικών μεγεθών μέτρων και σταθμών.Το SI υιοθετήθηκε το 1961 κατά την 11η Γενική Διάσκεψη Μέτρων και Σταθμών και αντικατέστησε τα παλαιότερα συστήματα μονάδων της φυσικής, όπως το Μετρικό Σύστημα Μονάδων MKS(Meter Kilogram Second) και το CGS (Centimeter Gram Second).Το SI χρησιμοποιείται επίσης λόγω του δεκαδικού χαρακτήρα του και σε τεχνικές εφαρμογές σε μεγάλο ποσοστό του κόσμου έναντι παλαιοτέρων άλλων συστημάτων (όπως τα Αγγλοσαξωνικά συστήματα που βασίζονται σε ιδιαίτερες μονάδες όπως η ίντσα, η λίβρα κλπ)
Σίφωνας / Νεφοστρόβιλος: Μια βίαιη καταστροφική θύελλα με μικρές οριζόντιες διαστάσεις.
Σταθερά του Boltzmann: Το πηλίκο της παγκόσμιας σταθεράς των ιδανικών αερίων με τον αριθμό ΝΑ .
Σταθερά απόσβεσης: Η σταθερά αναλογίας στη σχέση που συνδέει τη δύναμη η οποία προκαλεί την απόσβεση μιας ταλάντωσης με την ταχύτητα του ταλαντωτή.
Σταθερά του Planck: Λόγος της ενέργειας του φωτονίου με τη συχνότητα του.
Σταθερή επιτάχυνση: Επιτάχυνση που δεν αλλάζει στο χρόνο.
Σταθερή ταχύτητα: Ταχύτητα που δεν αλλάζει στο χρόνο.
Στάσιμο κύμα: Η κίνηση που κάνει ένα μέσο στο οποίο διαδίδονται ταυτόχρονα, με αντίθετη φορά, δυο κύματα της ίδιας συχνότητας και του ίδιου πλάτους.
Στατική τριβή: Δύναμη που αντιτίθεται στην έναρξη της κίνησης ανάμεσα σε δύο επιφάνειες.
Στάτορας: Το ακίνητο μέρος μιας γεννήτριας ή ενός ηλεκτροκινητήρα.
Στέμμα: Μια σειρά από έγχρωμους δακτυλίους που περιβάλλουν τον ήλιο ή το φεγγάρι. Σχηματίζονται δια περιθλάσεως του φωτός στα υδροσταγονίδια των υψισωρειτών (είδος νέφους). Οι δακτύλιοι του στέμματος έχουν μικρότερη διάμετρο από την Άλω. Όσο μικρότερα τα υδροσταγονίδια τόσο μεγαλύτερη η διάμετρος του στέμματος.
Στερεά: Κατάσταση της ύλης με σταθερό τον όγκο και το σχήμα.
Στιγμιαία επιτάχυνση: Η επιτάχυνση στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.Η κλίση της εφαπτομένης στο διάγραμμα ταχύτητας-χρόνου.
Στιγμιαία θέση: Η θέση ενός αντικειμένου στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.
Στιγμιαία ταχύτητα: Η κλίση της εφαπτομένης στο διάγραμμα θέσης-χρόνου.
Στιγμιότυπο κύματος: Η εικόνα που παρουσιάζει μια χρονική στιγμή το ελαστικού μέσο στο οποίο διαδίδεται ένα κύμα - η γραφική παράσταση της συνάρτησης y=f(x,t) για ορισμένη τιμή του.
Στρατόσφαιρα: Είναι το στρώμα του αέρα που βρίσκεται μεταξύ τροπόπαυσης και στρατόπαυσης και εκτείνεται από την τροπόπαυση μέχρι το ύψος 50-55 χλμ. Η θερμοκρασία μέχρι τα 35 χλμ. δεν παρουσιάζει σπουδαία μεταβολή. Μετά από το ύψος των 35 χλμ. αρχίζει ν' αυξάνει και στα 50-55 περίπου χλμ. η θερμοκρασία φθάνει στους +15° C.
Στρόβιλοι: Περιοχές στις οποίες το ρευστό κάνει περιστροφική κίνηση.
Στροφική κίνηση: Η κίνηση ενός στερεού γύρω από άξονα- η κίνηση στην οποία όλα τα σημεία του στερεού έχουν την ίδια γωνιακή ταχύτητα.
Στροφορμή στερεού σώματος : Το άθροισμα των στροφορμών των στοιχειωδών τμημάτων που απαρτίζουν το στερεό 
Στροφορμή συστήματος σωμάτων: Το άθροισμα των στροφορμών των σωμάτων που απαρτίζουν το σύστημα.
Στροφορμή υλικού σημείου (που κάνει κυκλική κίνηση): Διάνυσμα κάθετο στο επίπεδο της τροχιάς με μέτρο το γινόμενο του μέτρου της ορμής του υλικού σημείου επί την ακτίνα της τροχιάς του.ποσότητα της περιστροφικής κίνησης. 
Στρωματοσωρείτες: Γκρίζα υπόλευκα νέφη σε ασαφή σκοτεινά τμήματα και σχηματίζουν κυλινδρικό φουσκωτό στρώμα. Οι κορυφές δείχνουν τη διεύθυνση των ανέμων. Σχηματίζονται από ρεύματα μεταφοράς και από ατμοσφαιρικές διαταραχές.
Στρωτή ροή: Η κίνηση ενός ρευστού, όταν δε σχηματίζονται στρόβιλοι.
Σύζευξη: Ένα γεγονός που συμβαίνει όταν εμφανίζονται δύο ή περισσότερα ουράνια αντικείμενα κοντά στον ουρανό.
Συνισταμένη: Διανυσματικό άθροισμα δύο ή περισσότερων φορέων.
Συντονιστής: Υλικό που χρησιμοποιείται για τη μείωση της ταχύτητας των νετρονίων στον πυρηνικό αντιδραστήρα.
Συγκλίνοντας φακός: Φακός που αναγκάζει τις ακτίνες του φωτός να συγκλίνουν.Συνήθως είναι κυρτός φακός.
Συμβατικό ρεύμα: Κίνηση του θετικού ηλεκτρικού ρεύματος.
Συμβολή κυμάτων: Η ταυτόχρονη διάδοση δυο ή περισσοτέρων κυμάτων στην ίδια περιοχή του χώρου.
Συμβολόμετρο: Όργανο που μας επιτρέπει να προσδιορίζουμε με μεγάλη ακρίβεια τη θέση των κροσσών συμβολής του φωτός.
Συμπύκνωση: Η διαδικασία κατά την οποία οι αόρατοι υδρατμοί μεταβάλλονται σε ορατό νερό η σε παγοκρυστάλλους. Η θερμοκρασία στην οποία συμπυκνώνεται μια ορισμένη ποσότητα υδρατμών σε μια μάζα αέρος ονομάζεται Σημείο Δρόσου ή Σημείο Υγροποιήσεως. 
Συνεκτική δύναμη: Ελκτική δύναμη μεταξύ παρόμοιων ουσιών.
Συνεσφιγμένο Μέτωπο: Η γραμμή σύνορο που πραγματοποιείται επί του εδάφους όταν το ψυχρό μέτωπο ανέλθει πάνω σ' ένα θερμό μέτωπο.
Σύνθεση ταλαντώσεων : Η μελέτη της κίνησης ενός σώματος που μετέχει σε περισσότερες από μια ταλαντώσεις.
Συνοπτικός Χάρτης: Ο χάρτης που δίνει περιληπτικά τη διανομή των μετεωρολογικών συνθηκών μια μεγάλης περιοχής σε δεδομένη στιγμή.
Συντελεστής αμοιβαίας επαγωγής δυο κυκλωμάτων: Το πηλίκο της επαγωγικής ηλεκτρεγερτικής δύναμης που αναπτύσσεται σε ένα κύκλωμα προς το ρυθμό μεταβολής του ρεύματος στο άλλο κύκλωμα.
Συντελεστής αυτεπαγωγής ενός κυκλώματος: Το πηλίκο της επαγωγικής ηλεκτρεγερτικής δύναμης που αναπτύσσεται στο κύκλωμα προς το ρυθμό μεταβολής του ρεύματος που το διαρρέει
Συντελεστής απόδοσης θερμικής μηχανής: Ο λόγος του ωφέλιμου έργου που αποδίδει μια θερμική μηχανή προς τη θερμότητα που προσλαμβάνει από το περιβάλλον.
Συντελεστής γραμμικής διαστολής: Η μεταβολή του μήκους προς τον αρχικό μήκος από την αλλαγή θερμοκρασίας.
Συντελεστής αύξηση του όγκου: Η μεταβολή του όγκου προς τον αρχικό όγκο από την αλλαγή θερμοκρασίας.
Συντονισμός: Το φαινόμενο κατά το οποίο ένα σώμα κάνει εξαναγκασμένη ταλάντωση με το μέγιστο πλάτος.
Συνημίτονο: Ο λόγος της παρακείμενης πλευράς προς την υποτείνουσα.
Συνήχυση: Το φαινόμενο που δύο ή περισσότεροι ήχοι,οι οποίοι όταν ακουστούν από κοινού προκαλούν ευχάριστο ήχο.
Συστημα αναφοράς: Το σύστημα συντεταγμένων που χρησιμοποιείται για τον καθορισμό της κίνησης.
Συστολή του μήκους: Η φαινομενική σμίκρυνση ενός σώματος που κινείται με σχετικιστική ταχύτητα.
Σύσφιγξη: Όταν το ψυχρό μέτωπο φθάσει το προπορευόμενο θερμό μέτωπο, ο κοινός θερμός αέρας εκτοπίζεται προς τα πάνω και οι δύο ψυχρές μάζες παρ' όλο που ανήκουν στον ίδιο τύπο, δεν έχουν ακριβώς τις ίδιες ιδιότητες και ένα μέτωπο σχηματίζεται μεταξύ τους. Αυτό ο τύπος του μετώπου καλείται ''Σύσφιγξη''. Αν ο προπορευόμενος ψυχρός αέρας του θερμού μετώπου είναι ψυχρότερος από τον αντίστοιχο του ψυχρού μετώπου, τότε η σύσφιγξη ονομάζεται θερμή ενώ στην αντίθετη περίπτωση ονομάζεται ψυχρή σύσφιγξη.
Συχνότητα: Ο αριθμός των επαναλήψεων ανά μονάδα χρόνου των ταλαντώσεων των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων. Όσο υψηλότερη είναι η συχνότητα, τόσο μεγαλύτερη είναι η ενέργεια της ακτινοβολίας και μικρότερο το μήκος κύματος. Η συχνότητα μετριέται σε Hertz.
Συχνότητα κατωφλίου: Η ελάχιστη συχνότητα που πρέπει να έχει μια φωτεινή δέσμη για να προκαλέσει εκπομπή φωτοηλεκτρονίων από ένα μέταλλο.
Σχηματικό διάγραμμα: Αναπαράσταση του ηλεκτρικού κυκλώματος χρησιμοποιώντας σύμβολα.
Σύχροτρο: Συσκευή που επιταχύνει τα σωματίδια να κινούνται σε κυκλική τροχιά.
Σφαιρική εκτροπή: Αδυναμία του σφαιρικού καθρέφτη να εστιάσει όλες τις παράλληλες ακτίνες σε ένα και μόνο σημείο.
Σφήνα έξαρσης: Ονομασία που δίνεται σ' ένα σύστημα πίεσης που οι ισοβαρείς γύρω από ένα υψηλό επιμηκύνονται έτσι ώστε η πίεση κατά μήκος του άξονα της σφήνας είναι μεγαλύτερη απ' ότι στις δύο πλευρές της. Αντίθετα με τη σφήνα ύφεσης, στη σφήνα έξαρσης δεν εμφανίζονται V σχήματα αλλά είναι πάντοτε ομαλές καμπύλες
Σχετική υγρασία: Η σύγκριση του ποσού των υδρατμών ορισμένου όγκου ατμοσφαιρικού αέρα, προς το μεγαλύτερο δυνατό ποσό υδρατμών που μπορεί να συγκρατήσει την ώρα που γίνεται η παρατήρηση. Εκφράζεται επί τοις εκατό. Σχιστομελανίτες: Μαύρα σύννεφα σαν ράκη που παρασύρονται από ισχυρούς ανέμους.
Σωματιδία Γάμμα: Φωτόνια υψηλής ενέργειας που εκπέμπονται από ένα ραδιενεργό πυρήνα.
Σωρειτομελανίτες: Είναι πυκνά και βαριά σύννεφα μεγάλης, βίαιας, κατακόρυφης ανάπτυξης. Μοιάζουν με βουνά η πελώριους πύργους. Η κορυφή τους είναι συνήθως των θυσάνων ή εκτινάσσονται δια μέσου της τροπόπαυσης. Η κορυφή του αποτελείται από μικροσκοπικούς παγοκρυστάλλους. Περιέχουν τρομακτική ποσότητα νερού. Μπορούν να διασκορπίσουν μισό εκατομμύριο τόνους νερού σε 15 χλμ².

Τ

Ταλάντωση (μηχανική): Παλινδρομική κίνηση γύρω από μια θέση ισορροπίας.

Τάση αποκοπής: Η τιμή της τάσης μεταξύ των ηλεκτροδίων ενός φωτοκύτταρου για την οποία διακόπτεται το ρεύμα.
Τάση σάρωσης: Η περιοδική τάση που εφαρμόζεται στα πλακίδια οριζόντιας εκτροπής ενός παλμογράφου.Χαρακτηριστικό της είναι ότι αυξάνεται γραμμικά και μηδενίζεται απότομα
Ταχύτητα: Ταχύτητα ενός σώματος ορίζεται ο ρυθμός μεταβολής της θέσης του ως προς το χρόνο,όπως αυτή μετράται σε ένα δεδομένο σύστημα συντεταγμένων.Στην κινηματική,είναι μέγεθος διανυσματικό,δηλαδή χαρακτηρίζεται τόσο από το μέτρο (μέγεθος) της,όσο και από τη φορά (κατεύθυνση) της.
Ταχύτητα διαφυγής: Η ελάχιστη ταχύτητα που πρέπει να έχει ένα σώμα για να εγκαταλείψει το βαρυτικό πεδίο ενός ουράνιου σώματος.
Ταχύτητα του φωτός: Η ταχύτητα του φωτός είναι η ταχύτητα με την οποία το φως διαδίδεται στο κενό ή σε άλλα μέσα. Η ταχύτητα του φωτός στο κενό που συμβολίζεται συνήθως με c, είναι 299.792.458 m/s (μέτρα το δευτερόλεπτο) σε μονάδες SI, δηλαδή κατά προσέγγιση 300.000 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο ή σε επιστημονική μορφή 3·108 m/s.Η ταχύτητα του φωτός στο "κενό" θεωρείται η μέγιστη ταχύτητα που μπορεί να αναπτυχθεί, όχι μόνο από το φως αλλά και από τα υπόλοιπα ηλεκτρομαγνητικά κύματα, άλλες μορφές μετάδοσης ενέργειας και από την ύλη.Η ταχύτητα αυτή είναι τόσο μεγάλη,ώστε αν ένας παρατηρητής κινούταν γύρω από τον ισημερινό της γης με αυτή την ταχύτητα θα ολοκλήρωνε το γύρω του κόσμου σε 13 εκατοστά του δευτερολέπτου.Άλλο παράδειγμα είναι ότι το φως του ήλιου φτάνει στη γη μετά από 8 λεπτά,αφότου εκπεμφθεί από την επιφάνειά του.
Ταχύτητα Terminal: Η ταχύτητα πτώσης των αντικειμένων που επιτυγχάνεται όταν η δύναμη της αντίστασης του αέρα ισούται με το βάρος.
Τεχνητή ραδιενέργεια: Το ραδιενεργό ισότοπο που δεν βρίσκεται στη φύση.
Τήξη: Η διαδικασία όπου πυρήνες συγκρούονται τόσο γρήγορα και μένουνε ενωμένοι να εκπέμπουν μεγάλη ποσότητα ενέργειας.
Τίρος: Μια σειρά από μετεωρολογικούς δορυφόρους εξοπλισμένους με όλα τα μετεωρολογικά όργανα.Βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη γη.Το ίδιο όνομα έχουν και μερικά πουλιά του καιρού.
Tokamak: Τύπος του αντιδραστήρα σύντηξης.
Joule: Στο SI μονάδα ενέργειας ίση με ένα Νιούτον ανά μέτρο.
Τραμουντάνα: Άνεμος βόρειος και ξηρός.Ονομασία τοπική που συνηθίζεται στη Μεσόγειο.
Transistor: Συσκευή ημιαγωγών που ελέγχει μεγάλο ρεύμα μέσω μικρών μεταβολών τάσης.
Τριβή: Η Τριβή είναι δύναμη αντίστασης που εκδηλώνεται ενάντια σε οποιαδήποτε μετακίνηση μερών του αυτού σώματος ή στην σχετική κίνηση δύο σωμάτων που οι επιφάνειές τους εφάπτονται.Στη πρώτη περίπτωση εκδηλώνεται εσωτερική τριβή, στη δε δεύτερη (μεταξύ σωμάτων) εξωτερική τριβή. Η φορά της τριβής είναι πάντα αντίθετη προς την φορά της κίνησης.Η δύναμη τριβής διακρίνεται σε στατική τριβή όταν τα σώματα ισορροπούν και σε τριβή ολίσθησης όταν το σώματα κινούνται μεταξύ τους.Η δύναμη της τριβής οφείλεται σε ηλεκτροστατικές δυνάμεις ανάμεσα στα μόρια των δύο επιφανειών.
Τριβή ολίσθησης: Δύναμη ανάμεσα σε δύο επιφάνειες που βρίσκονται σε σχετική κίνηση.
Τριγωνομετρία: Κλάδος των μαθηματικών που ασχολείται με τη σχέση ανάμεσα σε γωνίες και τις πλευρές των τριγώνων.
Τριχοειδική δράση: Αύξηση των υγρών στον στενό σωλήνα,λόγω της επιφανειακής τάσης.
Τροπική αέρια Μάζα: Θερμή αέρια μάζα που προέρχεται από τροπικές περιοχές.
Τροπόπαυση: Είναι το διαχωριστικό όριο μεταξύ τροπόσφαιρας και στρατόσφαιρας.Παρουσιάζει κλίση από τον Ισημερινό προς τους πόλους.Χωρίζεται σε τρία κυρίως μέρη που βρίσκονται σε διαφορετικό ύψος και είναι τοποθετημένα το ένα πάνω στο άλλο, χωρίς να εφάπτονται.Η θερμοκρασία στην τροπόπαυση κυμαίνεται από -50 °C έως -80   °C.
Τροπόσφαιρα: Το κατώτερο στρώμα της ατμόσφαιρας που επεκτείνεται από την επιφάνεια της γης μέχρι την τροπόπαυση.Έχει πάχος κατά μέσο όρο 10 χλμ. στους πόλους και 20 χλμ. στον Ισημερινό.Η θερμοκρασία στην τροπόσφαιρα συνήθως ελαττώνεται με το ύψος.Είναι το στρώμα όπου συμβαίνουν όλα τα φαινόμενα του καιρού.
Τροπικοί Κυκλώνες: Είναι περιοχές χαμηλής βαρομετρικής πίεσης.Στο κέντρο τους υπάρχει περιοχή τέλειας νηνεμίας που είναι γνωστή ως το μάτι του κυκλώνα.Οι τροπικοί κυκλώνες είναι βίαιοι θυελλώδεις άνεμοι.Δημιουργούν γιγαντιαίες δίνες που συνοδεύονται από καταρρακτώδεις βροχές.Στην κλίμακα Μπωφόρ αντιστοιχούν στη δύναμη 12.
Τυρβώδης ροή: Η ροή ενός ρευστού όταν σχηματίζονται στρόβιλοι.

Υ

Υγρά: Υλικά που έχουν σταθερό όγκο,αλλά το σχήμα τους εξαρτάται από το δοχείο.
Υγρασία: Το ποσό των υδρατμών που υπάρχει στην ατμόσφαιρα ονομάζουμε γενικά υγρασία.Ο όρος αυτός συνήθως αναφέρεται στη σχετική υγρασία.
Υγρό θερμόμετρο: Είναι υδραργυρικό θερμόμετρο.Το δοχείο του υδραργύρου του σκεπάζεται με ύφασμα καθαρό (μουσελίνα) και διαβρέχεται με καθαρό αποσταγμένο νερό.
Υγρόμετρο: Όργανο που μετρά τη σχετική υγρασία του αέρα. 
Υγρά πτητικά: Υγρά που εξατμίζονται εύκολα.
Υδατώδη Κατακρημνίσματα: Η πτώση από την ατμόσφαιρα των αόρατων υδρατμών από οποιαδήποτε ορατή μορφή νερού,χιονιού,χαλαζιού κλπ. καθώς και δρόσου,πάχνης,που είναι συμπύκνωση υδρατμών επί του εδάφους.
Υδρατμοί: To νερό που περιέχει η ατμόσφαιρα σε κατάσταση αερίου.Τα περισσότερα μετεωρολογικά φαινόμενα από το σχηματισμό των νεφών μέχρι και των καταιγίδων οφείλονται στη θερμότητα του ήλιου που αποταμιεύουν οι υδρατμοί.  
Υδραυλικό σύστημα: Μηχάνημα που χρησιμοποιεί υγρά για τη μετάδοση ενέργειας.
Υδρογράφος: Αυτόματο καταγραφικό υγρόμετρο 
Υδρολογικός Κύκλος ή Κύκλος του Νερού: Το σύνολο των διεργασιών που μετατρέπουν το νερό στη μορφή των αόρατων υδρατμών καθώς και την επιστροφή του νερού στη γη.
Υδροστατική πίεση: Η πίεση των υγρών που οφείλεται στο βάρος τους.
Υετός: Η μετατροπή των αφανών υδρατμών σε ορατούς υπό μορφή βροχής,χαλαζιού,χιονιού κλπ.
Υπεραγωγός: Ηλεκτρικός αγωγός που δεν έχει αντίσταση και έχει χαμηλές θερμοκρασίες.
Υπερβολή: Μαθηματική καμπύλη που περιγράφει μια αντίστροφη σχέση μεταξύ δύο μεταβλητών.
Υπερκορεσμός: Αυτό συμβαίνει όταν δεν υπάρχουν στον αέρα πυρήνες συμπύκνωσης των υδρατμών.Τότε η σχετική υγρασία είναι μεγαλύτερη από 100%.
Υπόλοιπο ενέργειας: Η ενέργεια της μάζας του αντικειμένου.
Υπερσυμμετρία: Μια θεωρία που ενοποιεί τα μποζόνια με τα φερμιόνια.Κάθε γνωστό σωματίδιο θα είναι ζευγαρωμένο με ένα αλλο που καλείται "superpartner" του αντιθέτου τύπου.(μποζόνιο-φερμιόνιο).Ο μέγιστος σκοπός των νεώτερων επιταχυντών υψηλής ενέργειας είναι να ανακαλύψουν αυτούς τους superpartners και να βρουν αποδείξεις για την υπερσυμμετρία.Είναι ένα βασικό συστατικό στα μοντέλα  θεωρίας χορδής.
Υπερβαρύτητα: Ένα ειδικό είδος υπερσυμμετρίας της κβαντικής θεωρίας των σημειακών σωματιδίων στην οποία το βαρυτόνιο είναι ένα υπερπολυπλεξικό (supermultiplet).Το βαρυτόνιο είναι μποζόνιο με spin 2,και υπάρχει το φερμιονικό αντίστοιχο με spin 3/2 το "βαρυτίνο".
Υπεριώδης ακτινοβολία: Αόρατη ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία με μήκη κύματος από 60 nm μέχρι 380 nm.
Ύφεση Βαρομετρική (Depression): Η περιοχή της ατμόσφαιρας με τη χαμηλότερη τιμή της βαρομετρικής πίεσης σε σχέση με τις γειτονικές προς αυτή περιοχές της ατμόσφαιρας.
Υψόμετρο: Η γωνία σε μοίρες πάνω από τον ορίζοντα.
Ύψος βάσεως νεφών: Είναι το Ύψος που έχει το στρώμα των νεφών που καλύπτει τουλάχιστον το μισό ουρανό.

Φ

Φαινόμενο Compton: Ο σκεδασμός της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας από τα σωματίδια της ύλης.Συνοδεύεται από αύξηση του μήκους κύματος της ακτινοβολίας.
Φαινόμενο Doppler: Η εμφάνιση διαφοράς ανάμεσα στη συχνότητα του εκπεμπόμενου κύματος και της συχνότητας που αντιλαμβάνεται ένας παρατηρητής όταν μεταβάλλεται η απόστασή του από την πηγή του κύματος.
Φαινόμενο Μέγεθος: Η φαινόμενη λαμπρότητα ενός αντικειμένου στον ουρανό, όπως φαίνεται σε έναν παρατηρητή στη Γη.Τα φωτεινά αντικείμενα έχουν χαμηλό φαινόμενο μέγεθος, ενώ τα αμυδρά αντικείμενα έχουν μεγαλύτερο φαινόμενο μέγεθος.
Φαινόμενο σήραγγας: Η διέλευση σωματιδίων μέσα από ένα φράγμα δυναμικού χωρίς να έχουν την απαραίτητη ενέργεια,όπως απαιτεί η κλασική θεωρία.
Φακός: Οπτική διάταξη που έχει σχεδιαστεί για να συγκλίνει ή να αποκλίνει ελαφρά. 
Φαραντ: Μονάδα της χωρητικότητας. Ένα Coulomb ανά βολτ.
Φάσμα απορρόφησης: Φάσμα της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που απορροφάται από το θέμα,όταν ακτινοβολία όλων των συχνοτήτων που περνάει μέσα του.
Φασματόμετρο μάζας: Διάταξη που χρησιμοποιείται για τη μέτρηση του πηλίκου m/q φορτισμένων σωματιδίων.Συσκευή που χρησιμοποιείται για τη μέτρηση της μάζας των ατόμων ή μορίων.
Φασματοσκόπιο: Συσκευή που χρησιμοποιείται για τη μελέτη του φάσματος του υλικού.
Φερμιόνια: Όλα τα γνωστά σωματίδια είναι είτε μποζόνια είτε φερμιόνια.Τα φερμιόνια έχουν ημι-ακέραιο κβαντικό αριθμών του spin:1/2,3/2,κλπ.Υπακούουν στην απαγορευμένη αρχή του Pauli στην οποία δύο φερμιόνια απαγορεύεται να καταλάβουν την ίδια κβαντική κατάσταση.Παραδείγματα φερμιονίων είναι τα ηλεκτρόνια,πρωτόνια,νετρόνια,και quark.
Φθινοπωρινή ισημερία: Το σημείο της ουράνιας σφαίρας,όπου ο ήλιος διασχίζει τον ουράνιο ισημερινό από βορρά προς νότο.Η εποχή που ο ήλιος είναι στην φθινοπωρινή ισημερία καθορίζει την πρώτη ημέρα του φθινοπώρου.Αυτό συμβαίνει  περίπου 22ης Σεπτεμβρίου κάθε έτους.
Φθορισμός: Η εκπομπή ακτινοβολίας από ένα σώμα στο οποίο προσπίπτουν φωτόνια ή φορτισμένα σωματίδια που έχουν ενέργεια μεγαλύτερη από ορισμένη τιμή.
Φλέβα: Το σχήμα που ορίζεται από τις ρευματικές γραμμές που αντιστοιχούν στα σημεία του περιγράμματος μιας επιφάνειας που βρίσκεται στη ροή του ρευστού.
Φορτισμένο: Αντικείμενο που έχει μια ανισορροπία των θετικών και αρνητικών ηλεκτρικών φορτίων.
Φόρτιση με αγωγή: Η διαδικασία της φόρτισης αγγίζοντας ουδέτερο αντικείμενο προς ένα φορτισμένο αντικείμενο.
Φόρτιση με επαγωγή: Η διαδικασία της φόρτισης, φέρνοντας κοντά σε ουδέτερο αντικείμενο φορτισμένο αντικείμενο,στη συνέχεια,αφαιρώντας μέρος της προκύπτει διαχωρίζεται χρέωση.
Φράγμα περίθλασης: Υλικό που περιέχει πολλές παράλληλες γραμμές με πολύ πυκνή διάταξη που παράγει ένα φάσμα του φωτός από παρεμβολές.
Φυσική: Η θεμελιώδης επιστήμη που ασχολείται με την ερμηνεία των φυσικών φαινομένων που συντελούνται στη φύση.
Φώραση: Η διαδικασία με την οποία διαχωρίζεται το μικροφωνικό ρεύμα από το φέρον κύμα.
Φως: Η Ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία με μήκος κύματος μεταξύ 400 και 700 nm που είναι ορατό.
Φωτεινή ροή: Ροή του φωτός από την πηγή.
Φωτεινό αντικείμενο: Αντικείμενο που εκπέμπει φως, σε αντίθεση με αυτό που αντανακλά το φως.
Φωτιζόμενο αντικείμενο: Αντικείμενο πάνω στο οποίο πέφτει το φως .
Φωτισμος: Ο ρυθμός με τον οποίο η ηλεκτρομαγνητική ενέργεια των κυμάτων πέφτει πάνω σε μια επιφάνεια.
Φωτοβολταϊκά κύτταρα: Συσκευή που μετατρέπει την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία σε ηλεκτρική ενέργεια.
Φωτοηλεκτρικό φαινόμενο: Η απόσπαση ηλεκτρονίων από ένα μέταλλο όταν στην επιφάνειά του προσπίπτει ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία κατάλληλης συχνότητας.
Φωτοκύτταρο: Διάταξη με την οποία οι αυξομειώσεις στην ένταση μιας φωτεινής δέσμης,κατάλληλης συχνότητας,μετατρέπονται σε αυξομειώσεις ηλεκτρικού ρεύματος.
Φωτονιο: Το κβάντο της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας.Σωμάτιο μηδενικής μάζας ηρεμίας.
Φωτόσφαιρα: Φωτεινές κηλίδες που είναι ορατές στην επιφάνεια του Ήλιου.

Χ


Χαλάζι: Είναι συνήθως μικρά σφαιρίδια πάγου με ποικιλία σχημάτων και μεγέθους.Πέφτουν σε ώρα καταιγίδων από τους σωρειτομελανίτες.
Χαμηλό: Μια περιοχή με χαμηλή βαρομετρική πίεση (βλέπε ύφεση).
Χαρακτηριστικό albedo: Ένα σκοτεινό ή φωτεινό σήμα στην επιφάνεια ενός αντικειμένου που μπορεί ή δεν μπορεί να είναι ένα γεωλογικό ή τοπογραφικό χαρακτηριστικό.Albedo είναι το μέτρο της ανακλαστικότητας του πλανήτη, το οποίο μετράται σε μια κλίμακα από το μηδέν σε ένα.Η ανακλαστικότητα της μηδενικής περιγράφει έναν πλανήτη που απορροφά όλο το φως που λαμβάνει.Ένας πλανήτης με μια ανακλαστικότητα ενός αντανακλά όλο το φως που λάμπει σε αυτό.
Χάρτης Καιρού (Weather Map): Χάρτης που συντάχθηκε από αναφορές πολλών μετεωρολογικών Σταθμών κατά την ίδια ώρα.Δείχνει τις καιρικές συνθήκες εκείνης της ώρας μιας μεγάλης περιοχής.
Χάρτης Πρόγνωσης: Χάρτης που κατασκευάσθηκε από μετεωρολόγο και δείχνει την αναμενόμενη καιρική κατάσταση.
Hertz: Μονάδα συχνότητας που ισούται με ένα κύκλο ανά δευτερόλεπτο.
Χιλιοβαρίδα: Μονάδα πίεσης που ισοδυναμεί προς την πίεση στήλης υδραργύρου ύψους 750,1 mm και θερμοκρασία 0 °C και σε πλάτος 45°.
Χιλιόγραμμο: Μονάδα της μάζας στο SI.
Χονδρίτης: Ένας μετεωρίτης που περιέχει συστατικά που παράγονται στο ηλιακό νεφέλωμα.
X-ray εικόνες: Εικόνες, όπως φωτογραφίες ή βελτιωμένες εικόνες από υπολογιστή που παράγονται με το βομβαρδισμό ενός στόχου με ακτίνες-Χ.
Χρόνος ημίζωής: Χρόνος ημίζωής ονομάζεται η περίοδος της αντίδρασης της μισής ποσότητας των ενεργών αντιδρώντων,όπου η αντίδραση μπορεί να είναι χημική ή πυρηνική.Έστω Α η ποσότητα ενός αντιδρώνος που θεωρητικά θα αντιδράσει όλο,τότε σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα η μισή ποσότητα της ουσίας αντιδρά,άρα χάνεται,ώστε να έχει μείνει η μισή ποσότητα από την αρχική.Το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα είναι χαρακτηριστικό για κάθε αντίδραση και εξαρτάται ή δεν εξαρτάται από τη συγκέντρωση του αντιδρώντος.Έτσι,η ποσότητα του στοιχείου συναρτήσει ισαπέχοντων χρονικών στιγμών είναι φθίνουσα γεωμετρική πρόοδος,ενώ γενικά είναι φθίνουσα εκθετική συνάρτηση του χρόνου.Αυτή η σχέση ποσότητας αντιδρώντος και χρόνου αποδεικνύεται θεωρητικά.Ο χρόνος ημιζωής επηρεάζει πρακτικά και την ανθρώπινη αντίληψη της αντίδρασης:μπορεί ο χρόνος να είναι εκατομύρια χρόνια,ώστε η αντίδραση ουσιαστικά να μη συμβαίνει,ή να είναι εξαιρετικά μικρός,ώστε η αντίδραση να συμβαίνει για την ανθρώπινη αντίληψη ακαριαία ή πολύ γρήγορα.Όταν η ποσότητα του αντιδρώντος είναι πλέον αμελητέα (τυπικά μετά από 10 ημιζωές) και δε γίνεται να εντοπιστεί,θεωρούμε ότι τελείωσε η αντίδραση.
Χρωματική εκτροπή: Μεταβολή της εστιακής απόστασης του φακού με μήκος κύματος του φωτός.
Χρωμόσφαιρα: Το στρώμα της ηλιακής ατμόσφαιρας που βρίσκεται πάνω από τη φωτόσφαιρα και κάτω από την περιοχή της μετάβασης και το στέμμα.Η χρωμόσφαιρα είναι θερμότερη από τη φωτόσφαιρα,αλλά δεν είναι τόσο ζεστή,όπως το στέμμα.
Χρωστική: Χρωματισμένο υλικό που απορροφά ορισμένα χρώματα και τα μεταδίδει ή αντανακλά.
Χρωματική εκτροπή: Ένα οπτικό ελάττωμα του φακού που προκαλεί παρυφές χρώματος, γιατί το υλικό των φακών φέρνει διαφορετικά χρώματα του φωτός να εστιάσουν σε διαφορετικά σημεία.
Χρωματικός τόνος: Ηχόχρωμα ή τόνος της ποιότητας.
Χωρητικότητα πυκνωτή: Το σταθερό πηλίκο του φορτίου του πυκνωτή προς τη διαφορά δυναμικού ανάμεσα στους οπλισμούς του.
Χωρόχρονος: Από την θεωρία της ειδικής σχετικότητας γνωρίζουμε πως ο χρόνος και ο τρισδιάστατος χώρος συνδυάζονται στενά στην δημιουργία του τετραδιάστατου χωρόχρονου.Τότε η τροχιά ενός κινούμενου σωματιδίου στον χωρόχρονο είναι ένα αμετάβλητο αντικείμενο που καλείται "κοσμική τροχιά".Αν προσθέσουμε παραπάνω χωρικές διαστάσεις π.χ. 9 φτιάχνουμε τον 10-διάστατο χώρο.

Ψ

Ψεκάδες: Μικρές σταγόνες βροχής με διάμετρο μικρότερη από 0,5 mm.
Ψυχρόμετρο: Μια μορφή υγρομέτρου που χρησιμοποιείται για τη μέτρηση της σχετικής υγρασίας του αέρα.
Ψυχρό Μέτωπο: Το σύνορο μεταξύ ψυχρής και θερμής αέριας μάζας.Ο ψυχρός σπρώχνει το θερμό και τον αναγκάζει να ανέβει.

Ω




Παρακαλώ αναρτήστε:

author

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ τμήμα ΦΥΣΙΚΗΣ μέλοs τηs ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

Αποκτήστε δωρεάν ενημερώσεις!!!

ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ,ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ------------ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Α.Ε.Ι , Τ.Ε.Ι. ΚΑΙ Ε.Μ.Π.------------ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ------------ Τηλέφωνο κινητό : 6974662001 ------------ ------------ Email : sterpellis@gmail.com DONATE Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος: Αριθμός λογαριασμού IBAN GR7701101570000015765040868

ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ,ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Α.Ε.Ι , Τ.Ε.Ι. ΚΑΙ Ε.Μ.Π. ------------------------------------ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Τηλέφωνο κινητό : 6974662001 Email : sterpellis@gmail.com DONATE Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος: Αριθμός λογαριασμού IBAN GR7701101570000015765040868