ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΠΕΛΛΗΣ | 12:30 μ.μ. | | | | Best Blogger Tips

ΚΛΙΜΑΚΑ ΡΕΩΜΥΡΟΥ

|
ΚΛΙΜΑΚΑ ΡΕΩΜΥΡΟΥ
ΚΛΙΜΑΚΑ ΡΕΩΜΥΡΟΥ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
 Η κλίμακα Ρεωμύρου (Réaumur) είναι θερμομετρική κλίμακα.
Η κλίμακα Ρεωμύρου (Réaumur) είναι θερμομετρική κλίμακα
 Τη θερμομετρική κλίμακα αυτήν επινόησε ο Γάλλος Ρενέ Αντουάν Φερσό ντε Ρεομίρ το 18ο αιώνα.Ο Ρεωμύρος όρισε με τον ίδιο τρόπο την κλίμακα,με την κλίμακα Κελσίου,αλλά αντί 100° έβαλε στο σημείο ζέσης 80°.
Ο Ρενέ Αντουάν Φερσώ ντε Ρεωμύρ (René-Antoine Ferchault de Réaumur,28 Φεβρουαρίου 1683-17 Οκτωβρίου 1757) ήταν Γάλλος επιστήμονας με συνεισφορές σε διάφορα πεδία και ιδίως στην εντομολογία.Εισήγαγε την ομώνυμη θερμομετρική κλίμακα
 Τοποθετεί το μηδέν της στην συνύπαρξη νερού και πάγου,σημείο τήξεως του πάγου ή πήξεως του νερού,σε Κανονικές Συνθήκες (ατμοσφαιρική πίεση 1 ατμόσφαιρας) και τους 80 βαθμούς στη συνύπαρξη νερού και υδρατμών,σημείο ζέσης του νερού ή υγροποίησης των υδρατμών,και πάλι σε Κανονικές Συνθήκες.

ΚΛΙΜΑΚΑ ΡΕΩΜΥΡΟΥ

 Το θερμόμετρο Réaumur περιείχε αραιωμένη αλκοόλη (αιθανόλη) και κατασκευάστηκε με το σημείο πήξης του νερού 0 ° C,και να βαθμολογήσει το σωλήνα σε μοίρες,από τις οποίες ήταν το ένα χιλιοστό του όγκου που περιέχεται από το λαμπτήρα και του σωλήνα έως το μηδέν.
Το θερμόμετρο Réaumur περιείχε αραιωμένη αλκοόλη (αιθανόλη)
 Πρότεινε ότι η συγκέντρωση της αλκοόλης που χρησιμοποιείται είναι τέτοια ώστε να αρχίσει να βράζει στους 80 ° Ré-δηλαδή,όταν είχε επεκταθεί σε όγκο κατά 8%.Επέλεξε το αλκοόλ αντί για υδράργυρο,επειδή διαστέλλεται με πιο εμφανή τρόπο,αλλά αυτό θέτει προβλήματα:Τα αρχικά θερμόμετρα του ήταν πολύ ογκώδη,και το χαμηλό σημείο βρασμού του αλκοόλ τα έκανε ακατάλληλα για πολλές εφαρμογές.
Η μετατροπή της στην κλίμακα Κελσίου
 Το 1772 ο Jean-André Deluc μελέτησε τις διάφορες ουσίες που χρησιμοποιούνται σε θερμόμετρα και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα θερμόμετρα υδραργύρου ήταν τα καλύτερα για πρακτική χρήση. Από τα τέλη του 18ου αιώνα,ο υδράργυρος χρησιμοποιείται σχεδόν χωρίς εξαίρεση

ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ  ΣΕ ΚΛΙΜΑΚΑ ΚΕΛΣΙΟΥ

 Η μετατροπή της στην κλίμακα Κελσίου γίνεται σύμφωνα με τη σχέση:
                                                                                C/5 = R/4
όπου:
C η θερμοκρασία στην κλίμακα Κελσίου και
R η θερμοκρασία στην κλίμακα Ρεωμύρου.

ΧΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ ΡΕΩΜΥΡΟΥ

 Η κλίμακα Réaumur είδε ευρεία χρήση στην Ευρώπη,ιδιαίτερα στη Γαλλία και τη Γερμανία,καθώς και στη Ρωσία,όπως αναφέρεται στα έργα του Ντοστογιέφσκι,Τολστόι,και Ναμπόκοφ.Από το 1790Γαλλία επέλεξε την κλίμακα Κελσίου για το μετρικό σύστημα.Αλλά είχε χρησιμοποιηθεί σε ορισμένα μέρη της Ευρώπης,τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα.
Η μόνο σύγχρονη χρήση του είναι μόνο η μέτρηση της θερμοκρασίας του γάλακτος στην παραγωγή τυριού
 Η μόνο σύγχρονη χρήση του είναι μόνο η μέτρηση της θερμοκρασίας του γάλακτος στην παραγωγή τυριού.Χρησιμοποιείται σε ορισμένα ιταλικά γαλακτοκομεία και σε ελβετικά τυριά.
Στις Κάτω Χώρες,το θερμόμετρο Réaumur χρησιμοποιείται κατά το μαγείρεμα σιροπιού ζάχαρης για τα επιδόρπια και γλυκά
 Στις Κάτω Χώρες,το θερμόμετρο Réaumur χρησιμοποιείται κατά το μαγείρεμα σιροπιού ζάχαρης για τα επιδόρπια και γλυκά.




Παρακαλώ αναρτήστε:

author

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ τμήμα ΦΥΣΙΚΗΣ μέλοs τηs ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

Αποκτήστε δωρεάν ενημερώσεις!!!

ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ,ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ------------ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Α.Ε.Ι , Τ.Ε.Ι. ΚΑΙ Ε.Μ.Π.------------ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ------------ Τηλέφωνο κινητό : 6974662001 ------------ ------------ Email : sterpellis@gmail.com DONATE Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος: Αριθμός λογαριασμού IBAN GR7701101570000015765040868

ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ,ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Α.Ε.Ι , Τ.Ε.Ι. ΚΑΙ Ε.Μ.Π. ------------------------------------ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Τηλέφωνο κινητό : 6974662001 Email : sterpellis@gmail.com DONATE Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος: Αριθμός λογαριασμού IBAN GR7701101570000015765040868