ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΠΕΛΛΗΣ | 7:01 π.μ. | | | | | Best Blogger Tips

ΜΑΥΡΟΣ ΝΑΝΟΣ

|
ΜΑΥΡΟΣ ΝΑΝΟΣ
ΜΑΥΡΟΣ ΝΑΝΟΣ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ

  Ο μαύρος νάνος είναι ένα υποθετικό αστρικό υπόλειμμα,που προβλέπονται από το μοντέλο εξέλιξης των άστρων.Δημιουργείται όταν ένας λευκός νάνος εκπέμπει σημαντική θερμότητα ή φως και ψυχθεί κοντά στο απόλυτο μηδέν.
Ο μαύρος νάνος είναι ένα υποθετικό αστρικό υπόλειμμα,που προβλέπονται από το μοντέλο εξέλιξης των άστρων
  Δεδομένου ότι ο χρόνος που απαιτείται για ένα λευκό νάνο να καταλήξει  σε μαύρο υπολογίζεται να είναι μεγαλύτερη από την τρέχουσα ηλικία του σύμπαντος (13,7 δισεκατομμύρια χρόνια) εκτιμάται ότι ο χρόνος αυτός είναι περίπου είκοσι δισεκατομμύρια χρόνια.
Ο μαύρος νάνος δημιουργείται όταν ένας λευκός νάνος εκπέμπει σημαντική θερμότητα ή φως και ψυχθεί κοντά στο απόλυτο μηδέν
  Επειδή δεν ακτινοβολεί ενέργεια και θερμότητα,ουσιαστικά η παρατήρηση ενός μαύρου νάνου είναι αδύνατη.Αν πραγματικά υπήρχαν αυτά τα σώματα,θα μπορούσαν να ανιχνευτούν μέσω της βαρυτικής τους επίδρασης σε άλλα σώματα.Κατά συνέπεια,η ύπαρξη των μαύρων νάνων θα παραμείνει μια θεωρητική πρόβλεψη.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΥ ΝΑΝΟΥ


 Ένας λευκός νάνος είναι ότι απομένει από ένα αστέρι της κύριας ακολουθίας χαμηλής ή μεσαίας μάζας (κάτω από περίπου 9 έως 10 ηλιακές μάζες).Είναι τότε μια πυκνή σφαίρα από εκφυλισμένη ύλη που δροσίζει σιγά-σιγά από τη θερμική ακτινοβολία, για να γίνει τελικά ένας μαύρος νάνος.

Ένας λευκός νάνος είναι ότι απομένει από ένα αστέρι της κύριας ακολουθίας χαμηλής ή μεσαίας μάζας (κάτω από περίπου 9 έως 10 ηλιακές μάζες)
  Αν τα πρωτόνια δεν είναι σταθερά,οι λευκοί νάνοι θα μπορούν να διατηρούνται ζεστοί από την ενέργεια που απελευθερώνεται από την αποσύνθεση πρωτονίων.Για μια υποθετική διάρκεια ζωής του πρωτονίου που είναι 1037 χρόνια,ο Adams και ο Laughlin υπολογίζουν ότι η διάσπαση πρωτονίων θα αυξήσει τη πραγματική θερμοκρασία της επιφάνειας μίας ηλιακής μάζας λευκού νάνου σε περίπου 0,06 Κ.Το όνομα μαύρος νάνος έχει εφαρμοστεί επίσης σε υποαστρικά αντικείμενα που δεν έχουν επαρκή μάζα,περίπου 0,08 ηλιακές μάζες,για τη διατήρηση του υδρογόνου καύσης της πυρηνικής σύντηξης.Αυτά τα αντικείμενα τώρα γενικά ονομάζονται καφέ νάνοι,ένας όρος που επινοήθηκε το 1970.

ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΥ ΝΑΝΟΥ


  Αν πραγματικά υπήρχαν αυτά τα σώματα, θα μπορούσαν να ανιχνευτούν μέσω της βαρυτικής τους επίδρασης σε άλλα σώματα.Κατά συνέπεια,η ύπαρξη των μαύρων νάνων θα παραμείνει μια θεωρητική πρόβλεψη.

Μια θεωρία είναι ότι οι μαύροι νάνοι μπορεί να ανιχνευθούν μέσω της βαρυτικής επιρροής τους
  Μια θεωρία είναι ότι μπορεί να ανιχνευθούν μέσω της βαρυτικής επιρροής τους.Δεδομένου ότι η μελλοντική εξέλιξη των λευκών νάνων εξαρτάται από τη φυσική τους κατάσταση,όπως είναι η φύση της σκοτεινής ύλης και το ποσοστό της φθοράς των πρωτονίων,τα οποία είναι δύσκολα κατανοητά,δεν είναι γνωστό ακριβώς πόσο καιρός θα πάρει τους λευκούς νάνους να κρυώσουν για να καταλήξουν σ'ένα μαύρο νάνο.
  Ο Barrow και ο Tipler εκτίμησαν ότι θα χρειαστούν  1015 χρόνια για έναν λευκό νάνο να κρυώσει για 5 K.
 Οι Μαύροι νάνοι δεν πρέπει να συγχέονται με τις μαύρες τρύπες ή τα άστρα νετρονίων.




Παρακαλώ αναρτήστε:

author

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ τμήμα ΦΥΣΙΚΗΣ μέλοs τηs ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

Αποκτήστε δωρεάν ενημερώσεις!!!

ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΠΕΛΛΗΣ | 6:52 μ.μ. | | | | | Best Blogger Tips

ΚΥΑΝΟΣ ΓΙΓΑΝΤΑΣ

|
ΚΥΑΝΟΣ ΓΙΓΑΝΤΑΣ
ΚΥΑΝΟΣ ΓΙΓΑΝΤΑΣ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ

 O κυανός γίγαντας είναι ένα αστέρι με φασματικό τύπο O ή Β (με αποτέλεσμα να έχει μπλε εμφάνιση) και μια τάξη φωτεινότητας ΙΙΙ που χαρακτηρίζει τους γίγαντες αστέρες.
O κυανός γίγαντας είναι ένα αστέρι με φασματικό τύπο O ή Β (με αποτέλεσμα να έχει μπλε εμφάνιση) και μια τάξη φωτεινότητας ΙΙΙ που χαρακτηρίζει τους γίγαντες αστέρες
 Ένας κυανός γίγαντας είναι ένα άστρο μεγάλης μάζας που έχει εξαντλήσει το υδρογόνο στον πυρήνα του και άφησε την κύρια ακολουθία.

διάγραμμα Χέρτζσπρουνγκ-Ράσελ:
άξονας τετμημένων: φασματικός τύπος
άξονας τεταγμένων: Λαμπερότητα
0, Ia, Ib: Υπεργίγαντες,
II: Φωτεινοί γίγαντες,

III: Γίγαντες,
IV: Υπογίγαντες,
V: Νάνοι,
VI: Υπονάνοι,
VII: Λευκοί νάνοι
 Με σύμβολα,είναι αστέρες OxIII ή BxIII κατά τη διδιάστατη φασματική ταξινόμηση Μόργκαν-Κήναν,όπου x αριθμός από 0 ως 9.Στο πρότυπο διάγραμμα Hertzsprung-Russell,οι κυανοί γίγαντες βρίσκονται στην πάνω αριστερή γωνία,λόγω της υψηλής φωτεινότητας τους και στις αρχές του φασματικού τύπου.

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΥΑΝΟΥ ΓΙΓΑΝΤΑ

 Οι κυανοί γίγαντες έχουν επιφανειακή θερμοκρασία αρκετά υψηλή της τάξης των 30.000 Κ ώστε σημαντικό τμήμα της ακτινοβολούμενης ενέργειας εκπέμπεται ως υπεριώδες φως,αόρατο στο ανθρώπινο μάτι.Καθώς μεγαλώνουν διαστέλλονται και να ψύχονται και τελικά γίνονται κόκκινοι γίγαντες, ή σε ένα πιο φωτεινό ή μεγάλο αστέρι.
Οι κυανοί γίγαντες έχουν επιφανειακή θερμοκρασία αρκετά υψηλή της τάξης των 30.000 Κ
 Δεδομένου ότι είναι τόσο καυτά (αλλά όχι πολύ πυκνά),η αναμενόμενη διάρκεια ζωής τους είναι πολύ μικρή (της τάξης των δεκάδων ή εκατοντάδων εκατομμυρίων ετών),και οι θεωρίες προβλέπουν ότι οι περισσότεροι από αυτούς θα τελειώσουν ως σουπερνόβα.

ΦΩΤΕΙΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΥΑΝΟΥ ΓΙΓΑΝΤΑ

 Η φωτεινότητα των κυανών γιγάντων είναι περίπου 10.000 φορές μεγαλύτερη από του Ήλιου.
Οι κυανοί γίγαντες είναι εξαιρετικά φωτεινά αστέρια,φτάνοντας τα απόλυτα μεγέθη της τάξης του -5,-6 
 Οι κυανοί γίγαντες είναι εξαιρετικά φωτεινά αστέρια,φτάνοντας τα απόλυτα μεγέθη της τάξης του -5,-6 το οποίο είναι από 9000 έως 25.000 φορές φωτεινότερο από τον ήλιο μας.

ΟΜΑΔΕΣ ΤΟΥ ΚΥΑΝΟΥ ΓΙΓΑΝΤΑ

 Οι κυανοί γίγαντες δημιουργούνται και βρίσκονται σε πολύ αραιές και μεγάλες ομάδες,γνωστές στην Αστρονομία ως Ομάδες O-B.Η τεράστια φωτιστική τους ισχύς προδίνει τον ταχύ ρυθμό που τους επιβάλλει να καταναλώνουν τα πυρηνικά τους «καύσιμα» η μεγάλη πίεση που ασκεί στο εσωτερικό τους η μεγάλη τους μάζα.
Η Αλκυόνη είναι ένας τυπικός μπλε γίγαντας
 Για το λόγο αυτό,ο μέσος όρος ζωής τους είναι σχετικώς πολύ μικρός για αστέρες,λίγες δεκάδες ή εκατοντάδες εκατομμύρια γήινα χρόνια.Η σύγχρονη Αστροφυσική προβλέπει ότι οι περισσότεροι κυανοί γίγαντες θα πεθάνουν σε μία θεαματική έκρηξη,ως υπερκαινοφανείς αστέρες.

ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΥΑΝΟΥ ΓΙΓΑΝΤΑ

 O κυανός γίγαντας είναι ένα αστέρι που συνδυάζει ήλιο στον πυρήνα του,αντί του υδρογόνου.Δεν υπάρχουν «πραγματικοί» σταθεροί κυανοί γίγαντες,αλλά απλώς ηλικιωμένοι αστέρες μεγάλης μάζας όπως ο Μπελατρίξ (φασματικού τύπου B2III) που βρίσκονται στη διαδικασία να καταστούν λαμπροί γίγαντες (τάξη λαμπρότητας II) μεγάλης μάζας,σε αντίθεση με ερυθρούς γίγαντες όπως ο Αρκτούρος (K1III),οι οποίοι αντιπροσωπεύουν το τελικό στάδιο της αστρικής εξελίξεως για αστέρες μικρής σχετικώς μάζας και είναι σταθερότεροι ως γίγαντες.
Ο Μπλε γίγαντας Μπέλατριξ σε σύγκριση με τον Algol B,τον Ήλιο,ένα κόκκινο νάνο και μερικούς πλανήτες
 Οι κυανοί γίγαντες αντιπροσωπεύουν μια μεταβατική φάση το αστέρι είτε να γίνει ένας λαμπρός γίγαντας (και,τελικά,ένα πλανητικό νεφέλωμα και λευκός νάνος) ή υπεργίγαντας (και τελικά μία σουπερνόβα ή σπάνια λευκός νάνος).
O κυανός γίγαντας είναι ένα αστέρι που συνδυάζει ήλιο στον πυρήνα του,αντί του υδρογόνου
 Το αντίστοιχο στάδιο αστρικής εξελίξεως για αστέρα μάζας ίσης με τη μάζα του Ήλιου θα ήταν ο υπογίγαντας (τάξη IV),στον οποίο η σύντηξη υδρογόνου επιβραδύνεται και η σύντηξη ηλίου δεν έχει ακόμα αρχίσει. 

ΑΛΛΟΙ ΚΥΑΝΟΙ ΓΙΓΑΝΤΕΣ

 Άλλοι κυανοί γίγαντες προέρχονται από αστέρια σύντηξης υδρογόνου,όπως ο νάνος Στάχυς ή οι βασικοί αστέρες των Πλειάδων,με εξαιρετική φωτεινότητα.
Aστέρες των Πλειάδων ονομάζεται μία «ανοικτή συστροφή» αστέρων,δηλαδή ένα ανοικτό αστρικό σμήνος,που ανήκει στον αστερισμό του Ταύρου
 O κυανός γίγαντας δεν πρέπει να συγχέεται με τους μπλε υπεργίγαντες όπως ο Rigel ή αστέρια όπως ο Βασιλίσκος που είναι αστέρι νάνος στη κύρια ακολουθία.




Παρακαλώ αναρτήστε:

author

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ τμήμα ΦΥΣΙΚΗΣ μέλοs τηs ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

Αποκτήστε δωρεάν ενημερώσεις!!!

ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΠΕΛΛΗΣ | 8:37 π.μ. | | | | Best Blogger Tips

ΥΔΡΟΦΩΝΟ

|
ΥΔΡΟΦΩΝΟ
ΥΔΡΟΦΩΝΟ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ

 Το υδρόφωνο είναι μία ηλεκτροακουστική συσκευή παρόμοια με το μικρόφωνο,ειδική για τη μετάδοση,λήψη και καταγραφή ελαστικών ηχητικών κυμάτων μέσα στο νερό.
Το υδρόφωνο είναι μία ηλεκτροακουστική συσκευή παρόμοια με το μικρόφωνο,ειδική για τη μετάδοση,λήψη και καταγραφή ελαστικών ηχητικών κυμάτων μέσα στο νερό
 Τα υδρόφωνα χρησιμοποιούνταν από πλοία και υποβρύχια για τον εντοπισμό υποβρυχίων καθώς και κοπαδιών ψαριών.
Το υδρόφωνο 
 Σήμερα έχουν αντικατασταθεί από συσκευές ανίχνευσης υπερήχων και ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων.

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΥΔΡΟΦΩΝΟΥ

  Για πρώτη φορά τα υδρόφωνα χρησιμοποιήθηκαν  υποβρύχια τηλεγραφήματα, παρά ως σόναρ,κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου,από τα συνοδά πλοία των νηοπομπών.
Υδρόφωνο  του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου  
 Ο σκοπός τους ήταν να εντοπίζουν τα γερμανικά υποβρύχια.Από τα τέλη του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου μέχρι την εισαγωγή των ενεργών σόναρ,τα υδρόφωνα ήταν η μόνη μέθοδος για την ανίχνευση υποβρυχίων.
Η συσκευή υδροφώνου του Ernest Rutherford
  Ο Ernest Rutherford,στην Αγγλία ερευνά τις πιεζοηλεκτρικές συσκευές και πήρε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για μια συσκευή υδροφώνου.Η ακουστική σύνθετη αντίσταση των πιεζοηλεκτρικών υλικών διευκολύνει τη χρήση τους ως αισθητήρες στα υποβρύχια.Το πιεζοηλεκτρικός υδρόφωνο χρησιμοποιήθηκε στα τέλη του Α Παγκοσμίου Πολέμου,με την συνοδεία των συνοδών ανίχνευσης U-σκαφών. 


ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΥΔΡΟΦΩΝΟΥ

 Τα υδροφώνα είναι ένας τύπος αισθητήρα.Η λειτουργία των περισσοτέρων τύπων υδροφώνων βασίζεται κυρίως στο πιεζοηλεκτρικό φαινόμενο.Πιο συγκεκριμένα τα περισσότερα υδρόφωνα βασίζονται σε ένα πιεζοηλεκτρικό μετατροπέα που παράγει ηλεκτρική ενέργεια όταν υποβάλλονται σε μεταβολή πίεσης.Τέτοια πιεζοηλεκτρικά υλικά μπορούν να μετατρέψουν ένα ηχητικό σήμα σε ένα ηλεκτρικό σήμα αφού ο ήχος είναι ένα κύμα πίεσης.
Τα υδρόφωνα βασίζονται σε ένα πιεζοηλεκτρικό μετατροπέα που παράγει ηλεκτρική ενέργεια όταν υποβάλλονται σε μεταβολή πίεσης
 Ορισμένα αισθητήρια μπορούν επίσης να χρησιμεύσουν ως μια συσκευή προβολής,αλλά δεν έχουν όλα αυτή την ικανότητα.Ένα υδρόφωνο μπορεί να "ακούει" τον αέρα,αλλά  έχει  καλή ακουστική αντίσταση στο νερό.

Σε αυτή την εικόνα,ήχος μεταδίδεται από το πλοίο και αντανακλάται από το βυθισμένο υποβρύχιο.Ο ήχος που ανακλάται φτάνει αρχικά στο Α,μετά  στο Β και τελικά στο υδρόφωνο Γ
 Ομοίως, ένα μικρόφωνο μπορεί να θαφτεί στο έδαφος ή να βυθιστεί στο νερό,αν τεθεί σε αδιάβροχο δοχείο, αλλά θα δώσει εξίσου κακές επιδόσεις που οφείλονται στην κακή αντίσταση ακουστικής.

ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΙΚΑ ΥΔΡΟΦΩΝΑ

 Ένα μικρό κυλινδρικό κεραμικό αισθητήριο μπορεί να επιτύχει σχεδόν τέλεια κατευθυντική υποδοχή.Τα κατευθυντικά υδρόφωνα αυξάνουν την ευαισθησία από τη μία κατεύθυνση,σύμφωνα με δύο βασικές τεχνικές:
α) Εστιασμένοι μορφοτροπείς
 Ο εστιασμένος μορφοτροπέας χρησιμοποιεί ένα μόνο αισθητήριο με κάποιο δισκοειδή ή κωνικό ανακλαστήρα για την εστίαση των λαμβανόμενων ηχητικών κυμάτων με παρόμοιο τρόπο όπως ένα κατοπτρικό τηλεσκόπιο.
Ο εστιασμένος μορφοτροπέας χρησιμοποιεί ένα μόνο αισθητήριο με κάποιο δισκοειδή ή κωνικό ανακλαστήρα για την εστίαση των λαμβανόμενων ηχητικών κυμάτων με παρόμοιο τρόπο όπως ένα κατοπτρικό τηλεσκόπιο
 Αυτό το είδος του υδροφώνου πρέπει να χρησιμοποιείται σε στάση, καθώς ο ανακλαστήρας εμποδίζει την κίνησή του μέσα στο νερό.Ένας νέος τρόπος για να κατευθύνει είναι να χρησιμοποιήσει ένα σφαιρικό σώμα γύρω από το υδροφώνο.Το πλεονέκτημα των σφαιρικών υδροφώνων κατευθυντικότητας είναι ότι τα υδρόφωνα μπορεί να μετακινηθούν μέσα στο νερό απαλλάσσοντας τα από τις παρεμβολές που παράγονται από ένα κωνικό στοιχείο.
β) Συστοιχίες υδροφώνων 
 Αν τοποθετήσουμε πολλά υδρόφωνα σε κατάλληλη διάταξη προκύπτουν συστοιχίες υδροφώνων με τα επιθυμητά χαρακτηριστικά κατευθυντικότητας.
Ο κύριος λοβός μίας συστοιχίας υδροφώνων μπορεί να στρέφεται κάθε φορά προς την επιθυμητή κατεύθυνση,με ηλεκτρονικό τρόπο
 Ο κύριος λοβός μίας συστοιχίας υδροφώνων μπορεί να στρέφεται κάθε φορά προς την επιθυμητή κατεύθυνση,με ηλεκτρονικό τρόπο.Η πιο συνήθης διάταξη υδροφώνων είναι η γραμμική,αλλά σπάνια υπάρχουν επίσης συστοιχίες δύο και τριών διαστάσεων.
Οι συστοιχίες υδροφώνων του αμερικανικού συστήματος SOSUS,τα οποία στο βυθό της θάλασσας και συνδέονται με υποβρύχια καλώδια
  Οι συστοιχίες υδροφώνων του αμερικανικού συστήματος SOSUS,τα οποία στο βυθό της θάλασσας και συνδέονται με υποβρύχια καλώδια,χρησιμοποιήθηκαν από τη δεκαετία του 1950 και καθ' όλη τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου,για τον εντοπισμό και την παρακολούθηση των κινήσεων των Σοβιετικών υποβρυχίων,κατά μήκος της γραμμής Γροιλανδίας-Ισλανδίας-Μ. Βρετανίας (GIUK).

ΥΔΡΟΦΩΝΟ ΚΑΙ ΝΕΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

 Στο τελικό στάδιο βρίσκεται η κατασκευή ενός προηγμένου συστήματος επικοινωνίας με τα δελφίνια.Το σύστημα αναπτύσσεται σε ερευνητικό κέντρο της Φλόριδα που επικεντρώνεται στην μελέτη των δελφινιών και την ανάπτυξη μεθόδων επικοινωνίας ανάμεσα σε μας και εκείνα.
Ερευνητικό κέντρο της Φλόριδας
 Το σύστημα αποτελείται από υδρόφωνα που εντοπίζουν τους ήχους που κάνουν τα δελφίνια και τους μεταδίδουν σε ένα "υποβρύχιο" υπολογιστή που έχει μαζί του κάποιος δύτης.Ο υπολογιστής αποκωδικοποιεί τους ήχους και παράγει απαντήσεις επιτρέποντας έτσι σε ανθρώπους και δελφίνια να επικοινωνήσουν σε μια κοινή γλώσσα.

ΥΔΡΟΦΩΝΟ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

 Το υδρόφωνο είναι ένα απαραίτητο μέσο μετάδοσης της μουσικής μέσα στο νερό.Στην Συγχρονισμένη Κολύμβηση οι αθλήτριες περνούν αρκετή ώρα του προγράμματός τους κάτω από την επιφάνεια του νερού.Το υγρό στοιχείο,ως γνωστό,εμποδίζει την μετάδοση του εξωτερικού ήχου,οπότε ήταν επιβεβλημένη η ανάγκη για δημιουργία ενός ηχείου που να μπορεί να μεταδίδει τον ήχο κάτω από το νερό.
Τα υδρόφωνα είναι εφοδιασμένα με ένα μηχάνημα εξομείωσης του ήχου,για να μπορούν οι αθλήτριες να ακούν τον ίδιο ήχο και έξω και μέσα στο νερό
 Η σύνθεση των μορίων του νερού,όμως,μεταφέρουν το ήχο πιο γρήγορα από τον ατμοσφαιρικό αέρα.Γι' αυτό τον λόγο,τα υδρόφωνα είναι εφοδιασμένα με ένα μηχάνημα εξομείωσης του ήχου,για να μπορούν οι αθλήτριες να ακούν τον ίδιο ήχο και έξω και μέσα στο νερό. 




Παρακαλώ αναρτήστε:

author

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ τμήμα ΦΥΣΙΚΗΣ μέλοs τηs ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

Αποκτήστε δωρεάν ενημερώσεις!!!

ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΠΕΛΛΗΣ | 7:24 μ.μ. | | | | | Best Blogger Tips

ΜΕΤΕΩΡΟ

|
ΜΕΤΕΩΡΟ
ΜΕΤΕΩΡΟ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ

 Μετέωρο ονομάζεται το μικρό ουράνιο σώμα συνήθως του μεγέθους μικρών κόκκων άμμου και χαλίκων το οποίο όταν πλησιάζει τη Γη,έλκεται από αυτήν και κινείται προς την επιφάνειά της με ολοένα και μεγαλύτερη ταχύτητα.
Μετέωρο ονομάζεται το μικρό ουράνιο σώμα συνήθως του μεγέθους μικρών κόκκων άμμου και χαλίκων το οποίο όταν πλησιάζει τη Γη,έλκεται από αυτήν και κινείται προς την επιφάνειά της με ολοένα και μεγαλύτερη ταχύτητα
 Το μετέωρο βρίσκεται διάσπαρτο σε όλο το χώρο του ηλιακού συστήματος.Το μετέωρο όταν πλησιάζει τη Γη ιονίζει τα μόρια του αέρα και την φωτεινή ακτινοβολία.
 Το σύνολο των μετεώρων αποτελεί την καλούμενη μετεωρική ύλη.
 Όταν το μετέωρο εισέλθει στην ατμόσφαιρα της Γης και ανεξάρτητα του πότε γίνεται αντιληπτό χαρακτηρίζεται μετεωρίτης.

ΕΙΔΗ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

 Τα μετέωρα ανάλογα με την μάζα τους και την λαμπρότητά τους διακρίνονται:
α) Διάττοντες:
 Τα μετέωρα αυτά έχουν πολύ μικρή μάζα (περίπου όσο ένας κόκκος άμμου) και λαμπρότητα.
Διάττοντες έχουν πολύ μικρή μάζα και λαμπρότητα
 Παρατηρούνται συχνότερα από όλα τα μετέωρα.
β) Βολίδες:
 Τα μετέωρα αυτά είναι πιο λαμπρά και πιο εντυπωσιακά φαινόμενα και δίνουν πολλές φορές και σκιά.
Οι βολίδες είναι πιο λαμπρά και πιο εντυπωσιακά φαινόμενα  
 Επίσης διαρκούν περισσότερο και τις περισσότερες φορές  συνοδεύονται από έκρηξη.Παρατηρούνται πολύ σπάνια.
γ) Μετεωρίτες: 
 Οι μετεωρίτες έχουν αρκετά μεγάλη μάζα ώστε να μην εξαερωθούν τελείως,κατά τη διαδρομή τους στην ατμόσφαιρα,και μερικά μέρη τους να φτάσουν στην επιφάνεια.
Οι μετεωρίτες έχουν αρκετά μεγάλη μάζα ώστε να μην εξαερωθούν τελείως

 Όταν οι μετεωρίτες εισέρχονται στη γήινη ατμόσφαιρα,οι ταχύτητές τους κυμαίνονται από 36.000 έως και 250.000 χιλιόμετρα την ώρα.Στη συνέχεια επιβραδύνονται και η ταχύτητά τους μειώνεται σε μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα την ώρα,για να καταλήξουν στην επιφάνεια της Γης με ένα χαρακτηριστικό σάλπισμα.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

 Η φωτοβολία των μετεώρων αρχίζει σε ύψος 100-120 km περίπου και σταματάει σε 20-90 km ανάλογα με το μέγεθος του μετεώρου.Το φάσμα τους περιέχει τις χαρακτηριστικές ταινίες ιονισμένων μορίων του αέρα καθώς και συνηθισμένων στοιχείων(H,N,Mg,Ca και Fe).
Η φωτοβολία των μετεώρων αρχίζει σε ύψος 100-120 km περίπου και σταματάει σε 20-90 km ανάλογα με το μέγεθος του μετεώρου
 Τα μετέωρα,που προέρχονται κυρίως από τη διάλυση κομητών, κινούνται με μεγάλες ταχύτητες που φθάνουν τα 15 έως 45 km/s,όση δηλαδή και η ταχύτητα των κομητών,η δε κίνησή τους γίνεται επί ελλειπτικών,παραβολικών και υπερβολικών τροχιών.Σημειώνεται ότι ταχύτητα μέχρι 42 km/s αντιστοιχεί σε ελλειπτική τροχιά,που είναι μεν ίση με 42 km/s στη παραβολική,ενώ μεγαλύτερη στη υπερβολική.
Τα μετέωρα κινούνται με μεγάλες ταχύτητες που φθάνουν τα 15 έως 45 km/s
 Όταν η Γη,που κινείται γύρω από τον Ήλιο με ταχύτητα 30 km/s περίπου,συναντήσει μετέωρο τότε,από τη σύνθεση της ταχύτητας Γης-μετεώρου,αυτό υφίσταται τόση τριβή με τα μόρια της γήινης  ατμόσφαιρας ώστε στο ύψος των 120 km,λόγω της αναπτυσσόμενης θερμότητας να διαπυρώνεται εξωτερικά.Αν αυτό είναι μικρών διαστάσεων,δηλαδή του μεγέθους του κόκκου άμμου,τότε κατακαίεται και αποτεφρώνεται μέσα στην ατμόσφαιρα σε διάστημα 2-3 δευτερολέπτων.
Οι λαμπρότεροι διάττοντες και οι βολίδες συνοδεύονται από μια φωτεινή ουρά η οποία διατηρείται μερικά λεπτά μετά την εξαέρωση του μετεώρου
 Οι λαμπρότεροι διάττοντες και οι βολίδες συνοδεύονται από μια φωτεινή ουρά η οποία διατηρείται μερικά λεπτά μετά την εξαέρωση του μετεώρου.Οι ουρές αυτές δεν είναι πάντα ευθύγραμμες και συχνά παρουσιάζουν κυματισμούς ή και καμπές.
 Αρκετά εκατομμύρια μετεώρων πέφτουν σε όλη τη Γη κάθε εικοσιτετράωρο.Ο αριθμός αυτός δεν είναι σταθερός αλλά σε μερικές περιόδους το φαινόμενο παρουσιάζεται αρκετά έντονο,οπότε λέμε ότι έχουμε βροχή διαττόντων.Δεν είναι δυνατός ο υπολογισμός της μάζας που προσθέτουν στον πλανήτη μας αλλά γενικά θεωρείται ελάχιστη.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

 Οι παρατηρήσεις των μετεώρων γίνονται με ειδικές φωτογραφικές μηχανές καθώς και με ραντάρ,καθόσον τα ιονισμένα ίχνη τους ανακλούν τα μικροκύματα.Αυτό σημαίνει ότι είναι δυνατόν να γίνουν παρατηρήσεις ακόμα και την ημέρα.Ο υπολογισμός του ύψους της τροχιάς τους γίνεται εύκολα με τριγωνομετρικές μεθόδους,αφού γίνουν ταυτόχρονες παρατηρήσεις από δύο σταθμούς που απέχουν μεταξύ τους μερικές δεκάδες χιλιόμετρα.
 Τα αποτελέσματα των παρατηρήσεων δείχνουν εξάλλου ότι υπάρχουν δύο τύποι μετεώρων:
α) Τα σποραδικά μετέωρα.
 Τα σποραδικά μετέωρα εμφανίζονται τυχαία και έρχονται από τυχαία διεύθυνση και
Τα σποραδικά μετέωρα εμφανίζονται τυχαία και έρχονται από τυχαία διεύθυνση 
 Ο αριθμός των ορατών σποραδικών μετεώρων ποικίλλει κατά τη διάρκεια της νύχτας,από  4-6 ανά ώρα περίπου.
β) Οι βροχές μετεώρων ή βροχές διαττόντων,όπως είναι πιο γνωστές,κατά τις οποίες τα μετέωρα έρχονται από την ίδια διεύθυνση ξεκινώντας προφανώς από την ίδια περιοχή(ακτινοβόλο σημείο) και προέρχονται από ένα μετεωρικό ρεύμα που σχηματίσθηκε από την αποσύνθεση κομήτη και περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο.
Οι βροχές μετεώρων
 Οι βροχές μετεώρων χαρακτηρίζονται με το όνομα του αστερισμού στον οποίο βρίσκεται το ακτινοβόλο σημείο τους.
Οι βροχές μετεώρων Λεωνίδες
 Έτσι λέμε π.χ. Περσίδες,Ωριωνίδες,Λεωνίδες κ.λπ.

ΟΡΙΣΜΟΙ ΤΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

 Η ονοματολογία που χρησιμοποιούμε για τα μικρά αυτά αντικείμενα εξαρτάται από την ακριβή θέση τους στο Διάστημα.Τα διάφορα μικρά τεμάχια, με διάμετρο σωματιδίου σκόνης και μέχρι μερικά μέτρα,που περιφέρονται στον διαπλανητικό χώρο,ονομάζονται μετεωροειδή.
 Όταν αυτά τα αντικείμενα εισέρχονται στην ατμόσφαιρα της Γης,σχηματίζουν,λόγω της τριβής τους,μια λαμπερή ουρά.Όσα από αυτά εξαερώνονται,ονομάζονται μετέωρα,ενώ τα μεγαλύτερα απ' αυτά,που καταφέρνουν να φτάσουν μέχρι την επιφάνεια της Γης,σχηματίζοντας μικρούς ή μεγάλους κρατήρες,ονομάζονται μετεωρίτες.
Τα διάφορα μικρά τεμάχια,με διάμετρο σωματιδίου σκόνης και μέχρι μερικά μέτρα,που περιφέρονται στον διαπλανητικό χώρο,ονομάζονται μετεωροειδή
 Όταν το μετέωρο εισέλθει στην ατμόσφαιρα της Γης και ανεξάρτητα του πότε γίνεται αντιληπτό χαρακτηρίζεται μετεωρίτης.
 Όταν ο μετεωρίτης παρατηρείται ως αστέρας που κινείται ταχύτατα αφήνοντας πίσω του φωτεινή ουρά λέγεται "διάττων αστήρ" ή Διάττοντας αστέρας.
 Όταν όμως το μετέωρο ή μετεωρίτης έχει μεγαλύτερες διαστάσεις,όπου τότε πυρακτώνεται και εκρήγνυται με συνοδεία κρότου,ονομάζεται βολίδα ή "φαινόμενο βολίδας".
 Όταν το μετέωρο είναι μεγαλύτερο από το μέγεθος ενός καρυδιού,τότε δεν προλαβαίνει ν΄ αποτεφρωθεί μέσα στην ατμόσφαιρα και πέφτει καιγόμενο στο έδαφος.Επειδή τότε έχει πάψει πλέον να "μετεωρεί" ονομάζεται μετεωρόλιθος ή αερόλιθος.Συμβαίνει όμως πολλές φορές να χρησιμοποιείται εσφαλμένα ο όρος μετεωρίτης για τους αερόλιθους.




Παρακαλώ αναρτήστε:

author

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ τμήμα ΦΥΣΙΚΗΣ μέλοs τηs ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

Αποκτήστε δωρεάν ενημερώσεις!!!

ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ,ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ------------ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Α.Ε.Ι , Τ.Ε.Ι. ΚΑΙ Ε.Μ.Π.------------ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ------------ Τηλέφωνο κινητό : 6974662001 ------------ ------------ Email : sterpellis@gmail.com DONATE Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος: Αριθμός λογαριασμού IBAN GR7701101570000015765040868

ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ,ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Α.Ε.Ι , Τ.Ε.Ι. ΚΑΙ Ε.Μ.Π. ------------------------------------ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Τηλέφωνο κινητό : 6974662001 Email : sterpellis@gmail.com DONATE Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος: Αριθμός λογαριασμού IBAN GR7701101570000015765040868