ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΠΕΛΛΗΣ | 5:26 μ.μ. | | | | Best Blogger Tips

ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗΣ Ο ΚΥΡΗΝΑΙΟΣ

|
ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗΣ Ο ΚΥΡΗΝΑΙΟΣ

( 276-194π.Χ.). 

  Ο Ερατοσθένης(Κυρήνη 276 π.Χ. – Αλεξάνδρεια 194 π.Χ.) γεννήθηκε στην Κυρήνη της σημερινής Λιβύης το 276 π.Χ. και πέθανε στην Αλεξάνδρεια το 194 π.Χ.. Ήταν  αρχαίος Έλληνας μαθηματικός, γεωγράφος και αστρονόμος.Ένας από τους μεγαλύτερους Θετικούς επιστήμονες της αρχαιότητος. Σπούδασε στην Αθήνα με δασκάλους τον Αρίστωνα και τον Αρχεσίλαο. Έζησε στην Αλεξάνδρεια όπου ήταν διευθυντής της περίφημης βιβλιοθήκης της Αλεξανδρείας την εποχή του Πτολεμαίου του Ευργέτου.
ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗΣ Ο ΚΥΡΗΝΑΙΟΣ(276-194π.Χ.). 
 Ο μεγάλος Αρχιμήδης τον εκτιμούσε ιδιαίτερα και του αφιέρωσε τα : «περί μηχανικών θεωρημάτων προς Ερατοσθένη έφοδος», «Βοεικόν πρόβλημα».Θεωρείται ο πρώτος που υπολόγισε το μέγεθος της Γης και κατασκεύασε ένα σύστημα συντεταγμένων με παράλληλους και μεσημβρινούς. Ακόμα κατασκεύασε ένα χάρτη του κόσμου όπως τον θεωρούσε. Για τις θεωρίες του περί γεωγραφίας κατηγορήθηκε αργότερα από τον Στράβωνα, ότι δεν παρείχε τις αναγκαίες αποδείξεις.
Ο Ερατοσθένης(Κυρήνη 276 π.Χ. – Αλεξάνδρεια 194 π.Χ.) γεννήθηκε στην Κυρήνη της σημερινής Λιβύης το 276 π.Χ. και πέθανε στην Αλεξάνδρεια το 194 π.Χ.. 
  Νέος πήγε στην φημισμένη για την βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρεια την πρωτεύουσα της πτολεμαϊκής Αιγύπτου όπου σπούδασε και εργάστηκε. Από πολύ νεαρή ηλικία ήταν εξαιρετικά ευφυής και αμέσως φάνηκε ότι στη ζωή του θα μπορούσε να καταπιαστεί —επιτυχώς- με οτιδήποτε, από την ποίηση μέχρι τη γεωγραφία. Τον φώναζαν Πένταθλο, παρομοιάζοντας τον με τον αθλητή που συμμετέχει στα πέντε αθλήματα του πένταθλου, για να τονίσουν το εύρος του ταλέντου του.  Ο Ερατοσθένης ισχυριζόταν ότι σπούδασε για κάποια χρόνια και στην Αθήνα. Το 236 π.Χ. ορίστηκε από τον Πτολεμαίο τον Γ’ τον Ευεργέτη, ως βιβλιοθηκάριος της βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, διαδεχόμενος τον Ζηνόδοτο. Η κοσμοπολίτικη Αλεξάνδρεια είχε πάρει τότε τα σκήπτρα από την Αθήνα ως το διανοητικό κέντρο της Μεσογείου, και η βιβλιοθήκη της πόλης ήταν το πιο αξιοσέβαστο πνευματικό ίδρυμα στον κόσμο. Δεν είχε καμία σχέση με τις σημερινές βιβλιοθήκες, όπου αυστηροί βιβλιοθηκονόμοι σφραγίζουν βιβλία και ψιθυρίζουν ο ένας στον άλλο, καθώς επρόκειτο για ένα ζωντανό και συναρπαστικό μέρος, γεμάτο εμπνευσμένους μελετητές και ευφυείς μαθητές. Έκανε αρκετές σημαντικές συνεισφορές στα Μαθηματικά και ήταν φίλος του Αρχιμήδη.
 Γύρω στο 225 π.Χ. εφηύρε τον σφαιρικό αστρολάβο, που τον χρησιμοποιούσαν ευρέως μέχρι την εφεύρεση του πλανηταρίου τον 18ο αιώνα. Αναφέρεται από τον Κλεομήδη στο Περί της κυκλικής κινήσεως των ουρανίων σωμάτων ότι είχε υπολογίσει την περιφέρεια της Γης γύρω στο 240 π.Χ. χρησιμοποιώντας το ύψος του Ηλίου κατά την εαρινή ισημερία κοντά στην Αλεξάνδρεια και στη νήσο Ελεφαντίνη, κοντά στη Συήνη (το σημερινό Ασουάν της Αιγύπτου).
Ο Ερατοσθένης ήταν  αρχαίος Έλληνας μαθηματικός, γεωγράφος και αστρονόμος.
 Δεν παντρεύτηκε ποτέ και το 195 π.Χ. ο Ερατοσθένης τυφλώθηκε, ενώ ένα χρόνο αργότερα σε μεγάλη ηλικία λένε ότι πέθανε από εκούσιο υποσιτισμό.
 Κρατήρας στην σελήνη ονομάζεται σήμερα πρός τιμήν του. Επίσης, ο όρος Γεωγραφία αποδίδεται στον Ερατοσθένη.Τον αναφέρει ο Στοβαίος.

ΕΡΓΟ

Απόδειξη της σφαιρικότητος της γής
α) «Απόδειξη της σφαιρικότητος της γής» χρησιμοποίησε μέθοδο που ταυτίζεται με τις σύχρονες αστρονομικές μεθόδους και βασίζεται στις 4 παραδοχές. 
Α) ο ποταμός Συήνης (Άνω Αίγυπτος Ασουάν) βρίσκεται στον τροπικό του Καρκίνου και γνώμων ενός ηλιακού ωρολογίου δεν ρίχνει σκιά κατά το θερινό ηλιοστάσιο.
Β) ο ποταμός αυτός και η Αλεξάνδρεια έχουν το ίδιο γεωγραφικό μήκος.
Γ) η απόσταση μεταξύ δύο σημείων ( μήκος τόξου) εκτιμάται σε 5000 στάδια ( 900χλμ).
Δ) οι ακτίνες του ηλίου είναι παράλληλες. Δέχτηκε την γή ως σφαιρική και γνώριζε ότι η διαφορά του γεωγραφικού πλάτους μεταξύ Αλεξανδρείας και Συήνης είναι ισοδύναμη με την γωνία που σχηματίζουν οι ακτίνες του ηλίου με το ζενίθ το μεσημέρι στην Αλεξάδρεια.
Μέτρηση της περιμέτρου της γης από τον Ερατοσθένη   
β) Μέτρησε το μήκος μίας κατακόρυφης ράβδου και της σκιάς της και υπελόγισε την σχηματιζομένη γωνία α = 1/50 της περιφερίας του κύκλο. Έτσι το μήλος του ισημερινού εκτιμήθηκε σε 250000στάδια (50Χ5000).
γ) «Καταστερισμοί» περιλαμβάνει αναλυτικό κατάλογο αστέρων, υπολογισμός της πολικής διαμέτρου της γής (με μεγάλη ακρίβεια) της εκλειπτικής και της αποστάσεως ηλιού – γής. 
δ) «Εκπόνηση νέου χάρτου της γής» βασίστηκε εν μέρει στον Δικαίαρχο. 
ε) «Γεωγραφικά», 
στ) «περί της αρχαίας κωμωδίας», 
ζ) « χρονολογικός πίναξ» καλύπτει απο την άλωση της τροίας. 
η) «κόσκινον του Ερατοσθένους» και 
ι) «Μεσολάβος».

ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗΣ ΚΡΑΤΗΡΑΣ

  Ερατοσθένης είναι ένας σχετικά βαθύς σεληνιακός κρατήρας που βρίσκεται στο όριο μεταξύ της Φοράδας Imbrium και των κόλπων στις περιοχές φοράδα Aestuum.Αποτελεί το δυτικό άκρο του Montes Apenninus.
ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗΣ ΚΡΑΤΗΡΑΣ  
 Ο κρατήρας έχει ένα καλά καθορισμένο κυκλικό χείλος,ενωμένο εσωτερικό τοίχωμα,κεντρικές βουνοκορφές και ακανόνιστο όροφο.Στερείται ενός συστήματος ακτίνων δικό του.
Ο κρατήρας πιστεύεται ότι έχει διαμορφωθεί περίπου σε 3,2 δισεκατομμύρια χρόνια πριν
  Ο κρατήρας πιστεύεται ότι έχει διαμορφωθεί περίπου σε 3,2 δισεκατομμύρια χρόνια πριν.
Ο κρατήρας Ερατοσθένης όπως φαίνεται από τηλεσκόπιο από την γη

  Όταν ο ήλιος είναι ψηλά γίνεται όλο και πιο δύσκολο για έναν παρατηρητή να το εντοπίσει.Το 1924, ο William H. Pickering σημείωσε σκοτεινά μπαλώματα στον κρατήρα που διέφεραν σε ένα κανονικό τρόπο σε κάθε σεληνιακή ημέρα. Έβαλε μπροστά τη θεωρητική ιδέα ότι αυτά τα μπαλώματα φαίνεται να μεταναστεύουν σε όλη την επιφάνεια,που υποδηλώνουν τις αγέλες των μικρών μορφών ζωήςΗ ιδέα έλαβε προσοχής κυρίως λόγω της φήμης του Pickering.

Ο κρατήρας έχει ένα καλά καθορισμένο κυκλικό χείλος  
Ερατοσθένης ΔιάμετροςΓεωγραφικό πλάτος Γεωγραφικό μήκος
A18.4° N8.3° W6 km
B18.7° N8.7° W5 km
C16.9° N12.4° W5 km
D17.5° N10.9° W4 km
E18.0° N10.9° W4 km
F17.7° N9.9° W4 km
H13.3° N12.2° W3 km
K12.9° N9.2° W5 km
M14.0° N13.6° W4 km
Z13.8° N14.1° W1 km




Παρακαλώ αναρτήστε:

author

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ τμήμα ΦΥΣΙΚΗΣ μέλοs τηs ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

Αποκτήστε δωρεάν ενημερώσεις!!!

ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ,ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ------------ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Α.Ε.Ι , Τ.Ε.Ι. ΚΑΙ Ε.Μ.Π.------------ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ------------ Τηλέφωνο κινητό : 6974662001 ------------ ------------ Email : sterpellis@gmail.com DONATE Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος: Αριθμός λογαριασμού IBAN GR7701101570000015765040868

ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ,ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Α.Ε.Ι , Τ.Ε.Ι. ΚΑΙ Ε.Μ.Π. ------------------------------------ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Τηλέφωνο κινητό : 6974662001 Email : sterpellis@gmail.com DONATE Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος: Αριθμός λογαριασμού IBAN GR7701101570000015765040868