ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΠΕΛΛΗΣ | 5:59 μ.μ. | | | | | Best Blogger Tips

ΔΙΑΔΟΣΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΜΕ ΡΕΥΜΑΤΑ

|
ΔΙΑΔΟΣΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΜΕ ΡΕΥΜΑΤΑ
ΔΙΑΔΟΣΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΜΕ ΡΕΥΜΑΤΑ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ

 Είδαμε ότι τα αέρια είναι μονωτές.Ωστόσο,αν τοποθετήσουμε πάνω από τη φλόγα ενός κεριού ένα σπίρτο,το σπίρτο ανάβει.Με ποιο τρόπο μεταφέρεται θερμότητα από τη φλόγα στο σπίρτο;
Θερμότητα μεταφέρεται από τον πυθμένα της κατσαρόλας στο νερό.Η θερμοκρασία του νερού αυξάνεται και το νερό ανεβαίνει προς την επιφάνεια
 Όταν μια ποσότητα υγρού ή αερίου θερμαίνεται,τότε διαστέλλεται,οπότε η πυκνότητά της μειώνεται.Έτσι,κινείται προς τα πάνω και αντικαθίσταται από άλλη πυκνότερη και ψυχρότερη.
 Δημιουργούνται,λοιπόν,ρεύματα μεταφοράς θερμότητας.

ΡΕΥΜΑΤΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ

 Με τέτοια ρεύματα μεταφοράς νερού,θερμότητα μεταφέρεται από το λέβητα της κεντρικής θέρμανσης στα θερμαντικά σώματα.Στη συνέχεια,με ρεύματα μεταφοράς αέρα η θερμότητα διαδίδεται από το σώμα στο χώρο του δωματίου.Το φαγητό ψήνεται στην κατσαρόλα μας λόγω των ρευμάτων μεταφοράς του νερού,που δημιουργούνται καθώς αυτό συνεχώς θερμαίνεται.
 Αλλά και με αυτό τον τρόπο ζεσταίνεται το δωμάτιο μας το χειμώνα.Στα υγρά και στα αέρια η θερμότητα διαδίδεται κυρίως με ρεύματα μεταφοράς.
Στο άκρο Α του σωλήνα μεταφέρεται θερμότητα από τη φλόγα (καυστήρας) στο νερό.Η θερμοκρασία του νερού αυξάνεται και το νερό ανεβάζει προς το σημείο Β (θερμαντικό σώμα).Καθώς το νερό ρέει,θερμότητα μεταφέρεται προς το περιβάλλον και η θερμοκρασία του μειώνεται.Κινείται ξανά προς το σημείο Α όπου και αναθερμαίνεται.Η θέρμανση από εστία θερμότητας που βρίσκεται εκτός του χώρου που πρόκειται να θερμανθεί,αυτό που σήμερα αποκαλούμε κεντρική θέρμανση,είναι εφεύρεση των αρχαίων Ελλήνων που χρησιμοποίησαν πρώτοι τα θερμαινόμενα δάπεδα 
 Γνωρίζουμε ότι όταν η θερμότητα διαδίδεται με αγωγή,τα μόρια του υλικού δε μετακινούνται από τη μια περιοχή στην άλλη.Αντιθέτως,όταν δημιουργούνται ρεύματα μεταφοράς,ύλη,δηλαδή μόρια, μετακινούνται από μία περιοχή που έχει υψηλή θερμοκρασία προς μια ψυχρότερη.Αυτό συνεχίζεται μέχρι όλο το υγρό ή το αέριο να αποκτήσει την ίδια θερμοκρασία.
Τα θαλάσσια ρεύματα στους ωκεανούς επηρεάζουν το κλίμα των παραθαλάσσιων περιοχών
 Η διάδοση της θερμότητας με μεταφορά είναι μια συνηθισμένη διαδικασία στη φύση τόσο σε φαινόμενα μικρής κλίμακας,όπως κατά το βρασμό του νερού,τη θέρμανση του δωματίου από το καλοριφέρ,την ψύξη των τροφίμων στο θάλαμο του ψυγείου ή τη θέρμανση του σώματος μας με τη ροή του αίματος,όσο και σε φαινόμενα μεγάλης κλίμακας.Τέτοια είναι η κυκλοφορία του αέρα στην ατμόσφαιρα,που προκαλεί τους ανέμους και η μετακίνηση τεράστιων ποσοτήτων νερού στους ωκεανούς με τα θαλάσσια ρεύματα που ξεκινούν από τις θερμές τροπικές περιοχές.
Όταν κάνει κρύο,τα πουλιά σηκώνουν το φτέρωμά τους έτσι ώστε ο αέρας που παγιδεύεται να λειτουργεί ως θερμομονωτικό και να μην επιτρέπει τη μεταφορά θερμότητας από το σώμα τους προς το περιβάλλον
 Αν εμποδίσουμε την κυκλοφορία του αέρα γύρω από ένα ζεστό αντικείμενο, τότε σχεδόν μηδενίζεται η μεταφορά θερμότητας από αυτό,μέσω ρευμάτων μεταφοράς.Αυτό επιτυγχάνεται με την επένδυση,λόγου χάρη,των σωλήνων μεταφοράς ζεστού νερού με θερμομονωτικά υλικά, με τα μάλλινα ρούχα στο σώμα μας,με τα φτερά και τα πούπουλα στα πουλιά κτλ.Αυτά τα υλικά παγιδεύουν μέσα σε μικρές κοιλότητες (πόρους),αέρα,αποτρέποντας τη δημιουργία ρευμάτων μεταφοράς.Για αυτό και τα μάλλινα ρούχα μας «ζεσταίνουν» το χειμώνα.

ΡΕΥΜΑΤΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΟΙ ΑΝΕΜΟΙ

 Συχνά οι άνεμοι προκαλούνται από τοπικές διαφορές θερμοκρασίας σε συνδυασμό και με το ανάγλυφο του εδάφους.Όπως για παράδειγμα,οι τοπικοί άνεμοι που φυσούν κατά μήκος των ακτών ιδιαίτερα το καλοκαίρι.Κατά τη διάρκεια της ημέρας, η θερμοκρασία της ακτής είναι υψηλότερη από της θάλασσας.Έτσι,πάνω από τη στεριά ο αέρας θερμαίνεται και ανυψώνεται,ενώ ο ψυχρός αέρας κινείται από τη θάλασσα προς την ακτή. 
Κατά τη διάρκεια της ημέρας πάνω από τη στεριά ο αέρας θερμαίνεται και ανυψώνεται,ενώ ο ψυχρός αέρας κινείται από τη θάλασσα προς την ακτή.Τη νύχτα,επειδή η θερμοκρασία της ξηράς είναι μικρότερη από της θάλασσας,η κατεύθυνση του ανέμου αντιστρέφεται
 Με αυτό τον τρόπο δημιουργείται ένα ρεύμα αέρα που κινείται από τη θάλασσα προς την ακτή:η δροσερή θαλάσσια αύρα (μπάτης).Τη νύχτα,επειδή η θερμοκρασία της ξηράς είναι μικρότερη από της θάλασσας,η κατεύθυνση του ανέμου αντιστρέφεται.Ψυχρός αέρας από την ξηρά κινείται προς τη θάλασσα: φυσά η απόγεια αύρα.

ΡΕΥΜΑΤΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΠΤΗΣΕΙΣ

 Στην πτήση με ανεμόπτερο,δηλαδή με αεροπλάνο χωρίς κινητήρα,ο πιλότος φροντίζει να βρίσκεται μέσα σε περιοχές θερμών ανοδικών ρευμάτων αέρα.
Στην πτήση με αεροπλάνο χωρίς κινητήρα, ο πιλότος φροντίζει να βρίσκεται μέσα σε περιοχές θερμών ανοδικών ρευμάτων αέρα
 Τα πουλιά,όπως ο αετός της εικόνας μας, έχουν ανακαλύψει τα μυστικά των θερμών ανοδικών ρευμάτων χιλιάδες χρόνια πριν από τον άνθρωπο και τα εκμεταλλεύονται για την ανοδική τους πορεία.
Τα πουλιά έχουν ανακαλύψει τα μυστικά των θερμών ανοδικών ρευμάτων χιλιάδες χρόνια πριν από τον άνθρωπο και τα εκμεταλλεύονται για την ανοδική τους πορεία
  Πολλές φορές οι έμπειροι πιλότοι υποβοηθούνται στην αναζήτηση των ανοδικών ρευμάτων παρατηρώντας τις κινήσεις των πουλιών.

ΡΕΥΜΑΤΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

 Πώς μετασχηματίζεται η ηλιακή ενέργεια σε αιολική;Το ερώτημα αυτό σχετίζεται με ένα από τα πιο δύσκολα προβλήματα της γεωφυσικής. 
Μετασχηματισμός ηλιακής ενέργειας σε αιολική
 Μιλώντας πολύ απλά μπορούμε να πούμε ότι:
α) Η ενέργεια ακτινοβολίας που έρχεται από τον ήλιο απορροφάται από τα μόρια του αέρα,είτε απευθείας είτε έμμεσα,μέσω του εδάφους.
β) Η ηλιακή ενέργεια μετασχηματίζεται σε κινητική ενέργεια των μορίων του αέρα (θερμική ενέργεια).
γ) Ο θερμός αέρας ανεβαίνει και η κινητική ενέργεια των μορίων του μετατρέπεται σε δυναμική (Η θερμική ενέργεια μετατρέπεται σε δυναμική).
δ) Ο ψυχρός αέρας κινείται για να καταλάβει τη θέση του ανερχόμενου θερμού και έτσι η δυναμική ενέργεια μετατρέπεται σε κινητική (αιολική) ενέργεια.




Παρακαλώ αναρτήστε:

author

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ τμήμα ΦΥΣΙΚΗΣ μέλοs τηs ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

Αποκτήστε δωρεάν ενημερώσεις!!!

ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ,ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ------------ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Α.Ε.Ι , Τ.Ε.Ι. ΚΑΙ Ε.Μ.Π.------------ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ------------ Τηλέφωνο κινητό : 6974662001 ------------ ------------ Email : sterpellis@gmail.com DONATE Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος: Αριθμός λογαριασμού IBAN GR7701101570000015765040868

ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ,ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Α.Ε.Ι , Τ.Ε.Ι. ΚΑΙ Ε.Μ.Π. ------------------------------------ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Τηλέφωνο κινητό : 6974662001 Email : sterpellis@gmail.com DONATE Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος: Αριθμός λογαριασμού IBAN GR7701101570000015765040868