ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΠΕΛΛΗΣ | 2:53 μ.μ. | | | | Best Blogger Tips

ΦΑΣΜΑΤΟΣΚΟΠΙΟ

|
ΦΑΣΜΑΤΟΣΚΟΠΙΟ
ΦΑΣΜΑΤΟΣΚΟΠΙΟ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ

 To φασματοσκόπιο (ή φασματογράφος) πρίσματος είναι ένα όργανο με το οποίο γίνεται η ανάλυση μίας δέσμης φωτός και η μελέτη του φάσματός της.
To φασματοσκόπιο (ή φασματογράφος) πρίσματος είναι ένα όργανο με το οποίο γίνεται η ανάλυση μίας δέσμης φωτός και η μελέτη του φάσματός της
 Το φως αποτελείται από ηλεκτρομαγνητικά κύματα που όταν αλληλεπιδρούν με την ύλη απορροφούνται σκεδάζονται,ανακλώνται ή διαδίδονται μέσα σε αυτή.Μελετώντας την αλληλεπίδραση του φωτός με την ύλη,μπορούμε να πάρουμε πληροφορίες σχετικά με τη δομή της ύλης και γενικότερα την ποιότητα και την ποσότητα της.Για την ακριβέστερη ανάλυση της ύλης αναπτύχθηκαν κατάλληλα οπτικά συστήματα,οι φασματογράφοι (ή φασματοσκόπια απορρόφησης),που μπορούν να κάνουν αυτόματα,γρήγορα και αξιόπιστα ανάλυση του φάσματος του φωτός αφού αλληλεπιδράσει με την ύλη.
Οι φασματογράφοι (ή φασματοσκόπια απορρόφησης),που μπορούν να κάνουν αυτόματα,γρήγορα και αξιόπιστα ανάλυση του φάσματος του φωτός αφού αλληλεπιδράσει με την ύλη
 Μετρώντας την απορρόφηση μιας δέσμης φωτός συγκεκριμένου μήκους κύματος από ένα δείγμα και κατασκευάζοντας την καμπύλη απορρόφησης-συγκέντρωσης,μπορούμε να βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα για το είδος,τη δομή και τη συγκέντρωση μιας ουσίας που περιέχεται στο δείγμα.

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΦΑΣΜΑΤΟΣΚΟΠΙΟΥ

 Αποτελείται από τρία βασικά μέρη:
α) τον κατευθυντήρα,
β) το πρίσμα και 
γ) τη διόπτρα.
 Το φως μίας πηγής εισέρχεται στον κατευθυντήρα,εξέρχεται από αυτόν,έτσι ώστε οι ακτίνες να είναι μεταξύ τους παράλληλες,προσπίπτει στο πρίσμα και αναλύεται στο φάσμα του.
Σύγκριση της περίθλασης με φασματόμετρα:οπτική αντανάκλαση,οπτική διάθλαση,οπτικές ίνες
 Οι εξερχόμενες ακτίνες παρατηρούνται από τη διόπτρα.Περιστρέφοντας το πρίσμα ή τη διόπτρα μπορούμε να παρατηρήσουμε τα διάφορα μήκη κύματος.

ΦΑΣΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

 Αν στη διόπτρα προσαρμόσουμε το φακό μιας φωτογραφικής μηχανής,το φάσμα αποτυπώνεται στο φιλμ (φασματογράφος) και έτσι μπορούμε να μελετάμε τα μήκη κύματος του φωτός που εκπέμπει μία πηγή,λόγου χάρη το πυρακτωμένο νήμα ενός λαμπτήρα φωτισμού (λαμπτήρας πυρακτώσεως),ή μία λυχνία ατμών νατρίου.
Παρακαλώ αναρτήστε:

author

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ τμήμα ΦΥΣΙΚΗΣ τομέαs ΑΣΤΡΟΓΕΩΦΥΣΙΚΗΣ μέλοs τηs ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

Αποκτήστε δωρεάν ενημερώσεις!!!

ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΠΕΛΛΗΣ | 5:23 μ.μ. | | | | Best Blogger Tips

ΘΥΣΑΝΟΙ

|
ΘΥΣΑΝΟΙ
ΘΥΣΑΝΟΙ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ

  Οι Θύσανοι (Cirrus) αποτελούν επίσημη κατηγορία νεφών,σύμφωνα με τον Άτλαντα νεφών που εξέδωσε το 1957 ο W.M.O. η χρήση των οποίων γίνεται από τους μετεωρολόγους και απ΄ όλα τα Γραφεία Καιρού του Κόσμου.
Οι Θύσανοι (Cirrus) αποτελούν επίσημη κατηγορία νεφών, σύμφωνα με τον Άτλαντα νεφών που εξέδωσε το 1957 ο W.M.O. η χρήση των οποίων γίνεται από τους μετεωρολόγους και απ΄ όλα τα Γραφεία Καιρού του Κόσμου
 Ως Θύσανοι χαρακτηρίζονται τα ανώτερα λευκά νέφη που φαίνονται σαν μεταξωτά.Μοιάζουν σαν οριζόντια λευκά φτερά ή σαν δέσμη από λεπτά και λευκά νήματα ή και σαν αλογοουρές.
Ως Θύσανοι χαρακτηρίζονται τα ανώτερα λευκά νέφη που φαίνονται σαν μεταξωτά
 Πριν από την ανατολή και την δύση του Ηλίου έχουν χρώμα κιτρινοκόκκινο και όταν ο Ήλιος βρεθεί κάτω από τον ορίζοντα παίρνουν χρώμα καφέ. 

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΘΥΣΑΝΩΝ

 Είναι τόσο λεπτοί που αν βρίσκονται μπροστά από τον δίσκο του Ήλιου οι ακτίνες του δεν εξασθενούν.Όταν παρασύρονται από τους ανέμους γίνονται κατσαροί.
Οι Θύσανοι σχηματίζονται σε ύψος 8.000-12.000 μέτρων με μικρή σχετικά οριζόντια έκταση
 Οι Θύσανοι σχηματίζονται σε ύψος 8.000-12.000 μέτρων με μικρή σχετικά οριζόντια έκταση.Αποτελούνται εξ ολοκλήρου από παγοκρυστάλλους.Με τα χαρακτηριστικά τους αυτά γνωρίσματα εύκολα ξεχωρίζουν από τα θυσανοστρώματα και τα υψιστρώματα.
  Η διεθνής σύντμησή τους είναι Ci.
Παρακαλώ αναρτήστε:

author

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ τμήμα ΦΥΣΙΚΗΣ τομέαs ΑΣΤΡΟΓΕΩΦΥΣΙΚΗΣ μέλοs τηs ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

Αποκτήστε δωρεάν ενημερώσεις!!!

ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ,ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ------------ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Α.Ε.Ι , Τ.Ε.Ι. ΚΑΙ Ε.Μ.Π.------------ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ------------ Τηλέφωνο κινητό : 6974662001 ------------ Τηλέφωνο οικίας :210 7560725 ------------ Email : sterpellis@gmail.com Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος: Αριθμός λογαριασμού 117/946964-81

ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ,ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Α.Ε.Ι , Τ.Ε.Ι. ΚΑΙ Ε.Μ.Π. ------------------------------------ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Τηλέφωνο κινητό : 6974662001 Τηλέφωνο οικίας :210 7560725 Email : sterpellis@gmail.com Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος: Αριθμός λογαριασμού 117/946964-81