ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΠΕΛΛΗΣ | 6:28 μ.μ. | | | | | Best Blogger Tips

ΣΥΜΠΥΚΝΩΣΗ

|
ΣΥΜΠΥΚΝΩΣΗ
ΣΥΜΠΥΚΝΩΣΗ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ


 Όταν το νερό βράζει,παρατηρούμε συνήθως ένα «λευκό σύννεφο» που δημιουργείται από μικροσκοπικά σταγονίδια νερού.Τα σταγονίδια του νερού σχηματίζονται,όταν οι αόρατοι υδρατμοί που παράγονται κατά το βρασμό,ψύχονται από τον αέρα.
Με συμπύκνωση των υδρατμών της ατμόσφαιρας τα σύννεφα
 Τότε,λέμε ότι ο ατμός συμπυκνώνεται.Με συμπύκνωση των υδρατμών της ατμόσφαιρας σχηματίζονται η ομίχλη και τα σύννεφα.  

ΟΡΙΣΜΟΣ ΣΥΜΠΥΚΝΩΣΗΣ

 Συμπύκνωση ονομάζεται το φαινόμενο κατά το οποίο ένα αέριο μετατρέπεται σε υγρό.
Συμπύκνωση ονομάζεται το φαινόμενο κατά το οποίο ένα αέριο μετατρέπεται σε υγρό

 Η συμπύκνωση διακρίνεται σε δύο είδη:
α) την υγροποίηση και 
β) την απόθεση.
 Στο πρώτο είδος η ύλη γίνεται υγρή,στο δεύτερο η ύλη γίνεται στερεή.

ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΣΥΜΠΥΚΝΩΣΗΣ

 Η συμπύκνωση είναι το αντίστροφο της εξάτμισης και αποτελεί μια από τις αλλαγές φάσεων της φυσικής μορφής της ύλης.Ενώ κατά την εξάτμιση θερμότητα μεταφέρεται από το περιβάλλον στο υγρό,κατά τη συμπύκνωση θερμότητα μεταφέρεται από τους ατμούς στο περιβάλλον.Γι' αυτό και είναι πάντα λίγο πιο υψηλή η θερμοκρασία όταν βρέχει ή χιονίζει παρά όταν δε συμβαίνει κάτι τέτοιο.
 Φαινόμενο της εξάτμισης και της συμπύκνωσης με αφαλάτωση του νερού,να πάρουμε δηλαδή καθαρό νερό από το αλατόνερο.Όταν θερμαίνουμε το νερό δημιουργούνται υδρατμοί (εξάτμιση) οι οποίοι καθώς περνούν από το σημείο του σωλήνα που ψύχεται με κρύο νερό συμπυκνώνονται (συμπύκνωση ή υγροποίηση)
 Καθώς ψύχεται ένα αέριο τα σωματίδια που το συγκροτούν αρχίζουν να ταλαντώνονται πολύ επιβραδυντικά.Έτσι σιγά σιγά ισχυροποιούνται οι μεταξύ τους ελκτικές δυνάμεις με αποτέλεσμα το αέριο να συμπυκνώνεται σε υγρό.Η συμπύκνωση γίνεται σε θερμοκρασίες από το σημείο βρασμού και κάτω.Για παράδειγμα το οξυγόνο συμπυκνώνεται στους -183 °C (ή -297 °F). Αν αυξηθεί η πίεσή του,τότε θα συμπυκνωθεί σε χαμηλότερη θερμοκρασία.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΣΥΜΠΥΚΝΩΣΗΣ

 Χαρακτηριστικό παράδειγμα συμπύκνωσης ατμού είναι όταν η λάβα ενός ηφαιστείου φθάνει στη θάλασσα.
Παράδειγμα συμπύκνωσης ατμού είναι όταν η λάβα ενός ηφαιστείου φθάνει στη θάλασσα
 Ενώ η επιφάνεια της θάλασσας δείχνει να βράζει,ο ανερχόμενος ατμός συμπυκνώνεται σε νέφη υδρατμών.




Παρακαλώ αναρτήστε:

author

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ τμήμα ΦΥΣΙΚΗΣ μέλοs τηs ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

Αποκτήστε δωρεάν ενημερώσεις!!!

ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ,ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ------------ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Α.Ε.Ι , Τ.Ε.Ι. ΚΑΙ Ε.Μ.Π.------------ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ------------ Τηλέφωνο κινητό : 6974662001 ------------ ------------ Email : sterpellis@gmail.com DONATE Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος: Αριθμός λογαριασμού IBAN GR7701101570000015765040868

ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ,ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Α.Ε.Ι , Τ.Ε.Ι. ΚΑΙ Ε.Μ.Π. ------------------------------------ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Τηλέφωνο κινητό : 6974662001 Email : sterpellis@gmail.com DONATE Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος: Αριθμός λογαριασμού IBAN GR7701101570000015765040868